Muuta

Ensikertalaisen opas yleiseen saunaan

Oletko ensimmäistä kertaa menossa yleiseen saunaan? Tai oletko yleisten saunojen harrastaja, joka on ensimmäistä kertaa menossa yleiseen saunaan ulkomaille? Koitan tässä hieman antaa ohjeita ja viheitä niille suomalaisille, jotka haluavat kokeilla yleistä saunaa Suomessa tai ulkomailla.

Ensimmäisenä pitää etsiä sauna. Tähän on erilaisia hakemistoja, esimerkiksi omani on kyly.info. Kun olet oikealla kadulla ja lähestyt saunaa, hae katseellasi jotakin saunan tuntomerkkiä. Suomessa tämä on sana sauna, Virossa saun, Venäjällä баня, Latviassa pirts ja Liettuassa pirtis. Älä yritä ulkomailla (pl. Viro) kysyä saunaa, sillä sinut opastetaan aivan väärään paikkaan.

Kun saunaan saavutaan, maksetaan pääsymaksu. Se peritään yleensä heti ulko-oven jälkeen. Tämän jälkeen astutaan itse pukuhuoneeseen. Astuthan oikeasta ovesta. Latviassa lukee miesten pukuhuoneen ovessa viriesu ja naisten ovessa sieviesu. Laki kuulemma kieltää tekstit muilla kielillä. Henkilökunta kyllä opastaa! Venäjällä miesten puoli on merkitty tekstillä мужчины ja naisten puoli женщины. Yleisessä saunassa ei yleensä ole sekasaunaa, vaan miehille ja naisille omat osastonsa.

Oikeassa yleisessä saunassa yleensä on lukollinen kaappi, johon jätetään vaatteet ja arvotavarat. Poikkeuksen tästä muodostavat Suomessa ne uudet saunatulokkaat, joita ei alunperin ole rakennettu yleisiksi liikesaunoiksi, vaan joissa on vain ruvettu pitämään kaikille avoimia vuoroja. Lisäksi Venäjältä ja Latviasta löytyy joitakin saunoja, joissa ei ole lukollisia kaappeja.

Tästä alkaa tie itse kylvyn maailmaan. Tarvitset jalkaasi tossut, päähäsi hatun (ei pakollinen) ja mukaasi vihdan ja istuinalusen. Joissakin saunoissa pitää lisäksi pukuhuoneesta ottaa vati mukaan, mutta yleensä se odottaa sinua pesuhuoneessa. Vatiin laitetaan vettä, johon vihta laitetaan pehmenemään. Mikäli vihtasi on tuore, ei sitä tarvitse kastella lainkaan. Suomalaisilla on tapana hautoa kesällä tuoreitakin vihtoja kuumassa vedessä. Veden lämpötilalla et ikinä voi miellyttää kaikkia; vihdan myyjä saattaa neuvoa käyttämään kylmää vettä, mutta saunottaja tai kanssasaunoja neuvoo käyttämään kuumaa. Parasta noudattaa kulloinkin paikalla olevan henkilön neuvoa, jotta et vaikuta itsepäiseltä urpolta.

Huuhtele itsesi suihkussa. Mikäli olet päässyt sellaiseen saunaan, jossa ei suihkua ole, ota vatiin vettä ja kastele itsesi sillä. Tarkoitus on huuhtoa iholta irtonainen lika pois, jotta se ei tartu lauteisiin.

Laita hattu päähän, ota istuinalunen mukaasi ja astu saunaan. Joissakin saunoissa on ovella tapana kysyä, laitetaanko löylyä. Jos olet ensikertalainen tai ulkomaalainen, voit astua suoraan lauteille. Katsele, millä tasolla muut istuvat. Pakko ei ole mennä heti ylimmälle tasolle istumaan vaikka se ehkä suomalaisesta tuntuukin ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Eri saunoissa on eri tasoja, joilla löyly tuntuu eri tavalla, ja korkein laude saattaa olla tarkoitettu meille verenkiertohäiriöisille. Muistutan vielä, että löyly tulee kovimmin kiukaan vastakkaiseen nurkkaan.

Miten löylyä sitten laitetaan? Suomessa tähän on erilaisia tapoja. Kotiharjun saunassa löylyä väännetään hanasta tai heitetään kuupalla kiville. Ethän kuitenkaan heitä kauhaa kiukaan luukusta sisään! Arlassa otetaan pitkä kauha, ja hitaasti kaadetaan vettä syvälle kiukaaseen. Latviassa avataan kiukaan luukku (Varo! Se on polttavan kuuma!) ja pienellä kauhalla laitetaan alle desilitra kerrallaan syvälle monta kertaa heittäen tai lyöden. Kalman saunassa useita isoja pintakiviä kastellaan valuttamalla vettä kauhasta tehden samalla liikettä vasemmalta oikealle (tai toisinpäin) koko kiukaan leveydeltä. Muistathan väistää kiviltä tulevaa vesihöyryä, sillä se voi olla polttavaa!

Tässä vaiheessa vielä varoitan, että mikäli kiukaassa kivet ovat metallisen luukun takana, ovat nämä luukut kuumia. Kahva saattaa hyvinkin olla yli sata astetta. Ainoa tapa tämän avaamiseksi on laittaa kintaat päällekäin käteen. Löylykauhaakin voi käyttää, mikäli se on niin vahvaa tekoa, ettei mene rikki. Saunassa saa olla mukana kintaat, sillä kovassa vihtomisessa ranteet palavat.

Loppuiko löylyvesi? Ei hätää, hanasta saa lisää. Joissakin saunoissa on hana löylyhuoneessa. Siirrä astia (kuuma!) sen alle ja avaa hana. Joissakin saunoissa pitää löylyvesi hakea pesuhuoneesta. Suomessa löylyvedeksi otetaan sopivan lämmintä, sellaista, jolla ei polta itseään. Ulkomailla löylyvedeksi otetaan aina niin kuumaa vettä kuin mahdollista. Paldiskin saunassa ottamallani löylyvedellä tuli viileät löylyt, joten saunojat joutuivat kokeilemaan, että se varmasti oli kuumaa…

Kun olet ottanut mukavat alkulöylyt, on aika mennä vilvoittelemaan. Huuhtele itsesi suihkussa. Mikäli saunassa on kylmävesiallas, voit pulahtaa sinne. Älä hyppää, sillä vesi lentää pois altaasta. Voit myös mennä pukuhuoneeseen juomaan vettä pullostasi. Monesti saunoissa myös myydään vettä.

Ai mitä? Eikö olutta saakaan olla yleisessä saunassa? Kyllä saa! Muista kuitenkin paikalliset tavat. Latviassa ei ole latvialaisilla tapana juoda olutta saunan yhteydessä. Liettuassakin sitä paheksutaan. Parasta vain juoda vettä tai ottaa termospulloon teetä. Jos muut saunojat avaavat oluitaan, voit sinäkin korkata omasi. Harvassa ovat ne saunat, joihin ei saa ottaa olutta tai omia juomia lainkaan. Suomessa tällaisia ovat ne laitokset, joissa myydään alkoholijuomia sekä tietenkin Kulttuurisauna.

Tässä vaiheessa on vielä syytä tähdentää, että juomat juodaan aina pukuhuoneessa tai muussa vilvoittelutilassa (esim. ulkona). Juomia ei saa ikinä viedä pesuhuoneeseen eikä löylyhuoneeseen. Jos sauna ilmoittaa, että omat juomat saa olla mukana, se ei tarkoita, että niitä saisi nauttia löylyssä. Ulkomailla hiljaisen suomalaisen tunnistaa siitä, että hänellä on tölkki mukana lauteilla. Kalmassa tätä kummastellaan.

Vihta alkaa olla jo pehmeä. Astu pesuhuoneeseen ja ota pikainen suihku. Mihin jätit istuinalusesi? Kenties pesuvatisi päälle? Nouki se mukaasi ja ota vihta vedestä. Suomalaisilla on tapana viedä koko vesiastia löylyyn ja kastaa vihtaa veteen vähän väliä. Missään ulkomailla tämä ei ole tapana. Jätä aina vesiastia pesuhuoneeseen ja ota vain vihta mukaasi löylyyn. Jos näet paikallisen tuovan vihtavatinsa löylyyn, anna hänen tehdä niin, mutta älä ota mallia. Hän saattaa olla juuri se kanssasaunoja, jonka tehtävänä on tuoda kosteutta muuten liian kuivaan löylyhuoneeseen.

Vihtominen ei ole satunnaista huitomista. Sillä on tarkka järjestys. Aloita varpaista ja etene ylöspäin. Kun pääset jalkoväliin, voit siirtyä toisen jalan varpaisiin. Kun toinenkin jalka on vihdottu, voit edetä ylemmäksi. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit kokeilla vihtomista myös seisten. Suomalaisilla on jokin kumma rajoite, että vihtoa voi vain istuen. Mikäli mukanasi on paikallinen asiantuntija, voit käydä lauteille makaamaan päinmakuulle (vatsallesi), jolloin toinen vihtoo sinua kahdella vihdalla.

Suomessa saunavihdat ovat lähes poikkeuksetta koivua. Tähän tuo omat rajoitteensa suomalaisten unohtuneet saunatavat ja ennen kaikkea suomalainen luonto. Tammi kun kasvaa vain eteläisimmällä rannikolla. Ulkomaiden saunoissa vihdat ovat useammin tammea kuin koivua. Myös muita puita käytetään. Oma suosikkini on lehmus. Tallinnan kaupungin saunoissa on kataja- ja muiden havuvihtojen käyttö kiellettyä.

Joko olet riittävän monta kierrosta vihtonut ja löylytellyt? Alkaako jo tulla nälkä ja tekeekö mieli olutta? Jos vihtasi on loppuunkäytetty, löydät jostakin sille loppusijoituspaikan. Ulkomailla tämä on pesuhuoneen nurkassa oleva vihtaläjä, Suomessa pukuhuoneen roskakori. Mikäli vihdallasi vielä on käyttökertoja, pakkaa se muovikassiin ja vie kotiin. Peseytyminen onnistuu pesuhuoneessa pesuvatia hyödyntäen. Suihku ei ole pesupaikka, siellä huuhdellaan. Kuuma vesi on saunanpitäjälle kallista ja suihku sitä vettä tuhlaa.
Saunassa on sallittua myös ajaa parta. Uimahalleissa tämä on kiellettyä, samoin Tallinnan kaupungin omistamissa saunoiksi kutsutuissa laitoksissa. Muiden ihokarvojen ajon jättäisin kotiin. Hiusten värjäys ei kuulu yleiseen saunaan vaikka sitäkin joskus kuulee tehtävän.

Kerää tavarasi ja siirry pukuhuoneeseen kuivattelemaan. Mikäli olet latvialaisessa saunassa ja siellä on erillinen baari, voit tässä vaiheessa siirtyä baarin puolelle juomaan paikallista olutta. Ethän enää mene löylyyn tai pesuhuoneeseen. Lisäksi olutta on saunassa syytä juoda kohtuudella; yleinen sauna ei ole mikään bilepaikka.

Joko on kamat kassissa ja kengät jalassa? Aika lähteä. Muistathan hyvästellä saunakaverisi. Venäjänkielisessä ympäristössä tähän on omat sanansa С лёгким паром!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.