Monesti olen miettinyt, mikä on ollut lyhytikäisin yleinen sauna. Virossa ainakin on ollut saunaksi tarkoitettuja rakennuksia, joissa saunatoiminta on päättynyt noin kymmenen vuoden kuluttua sen alkamisesta. Pahimmillaan rakennus on purettukin noin kymmenvuotiaana.
Viron kohdalla tämä voidaan hyväksyä, sillä näiden saunojen rakentamispäätökset oli tehty Neuvostoliiton aikana ja sulkemiset vuosituhannen vaihteessa. Tällöin elettiin siirtymäkautta: väestö väheni ja saunan pakkokäyttäjien määrä aleni. Sen sijaan markkinataloudessa rakennetun alle kymmenvuotiaan saunan purkaminen ei ole eettisesti hyväksyttävää.
Latvian Riiassa innokas saunapariskunta päätti rakentaa yleisen saunan. He hakivat pankista kaksi miljoonaa dollaria lainaa. Saunarakennuksen pinta-alaksi suunniteltiin 2500 m2. Rakennukseen tuli ravintola ja kuntosali. Saunassa oli erilliset osastot miehille ja naisille ja puulämmitteiset isot kiukaat. Asiakaspaikkoja oli sata ja päivittäiseksi kapasiteetiksi oli suunniteltu 600 kylpijää.
Rakennustyöt alkoivat 1999 ja Ligmas Pirts (myös Krievu Pirts eli venäläinen sauna) avasi ovensa 6.11.2002. Näinä vuosina yleinen sauna ei ollut Latviassa alennustilassa vaan päinvastoin suosionsa huipulla. Vanhoja saunoja ei vielä ollut ehditty lopettaa, ja uusia kovan rahan saunoja rakennettiin jatkuvasti. Sauna rakennettiin Saharovin kadulle. Andrei Saharov tuli tunnetuksi miehenä, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vaikka keksikin vetypommin.
Lehtikirjoitusten mukaan vuonna 2004 saunalla oli kaikki hyvin. Omistajapari teki 16 tunnin päiviä. Sauna ei ollut auki varmaankaan joka päivä, mutta ei pariskunnalle vapaa-aikaa jäänyt. Vapaapäivinä mies keräsi kiuaskiviä ja vaimo teki vihtoja, joita myytiin 21000 vuodessa. Kävijöitäkin oli jo viisisataa päivässä 2,50 latin (3,55 euron) hinnalla. Vuokratuloja kuntosalista ja ravintolasta oli paljon. Kaikki oli kunnossa saunaliiketoiminnassa.
Omistajilla eivät muuten raha-asiat olleet kunnossa. He joutuivat myymään saunan. Omistajiksi tuli kaksi kiinteistösijoittajaa. He ottivat saunan ostamiseen velkaa ja pääsivätkin Latvian 30 velkaisimman ihmisen listalle. Mutta mikäpä hätänä kun saunakin tuotti voittoa.
Vuonna 2010 kiinteistösijoittajien velat kävivät sietämättömiksi. Ilmeisesti rahat olivat menneet tappiollisiin kauppakeskuksiin. Olisivatpa vain sijoittaneet voitollisiin saunoihin. Kaikki oli myytävä. Sauna tontteineen myytiin Latviassa kovaan 1,41 miljoonan latin (2 miljoonaa euroa) hintaan. Ostajana oli suomalaistaustainen yritys.
Suomessa mediassa puhuttiin kauppakeskusinvestoinneista ja poliitikoille maksettavasta tuesta. Kokemuksista ei ollut opittu. Riiassa voitollinen sauna lopetettiin kevään 2011 aikana. Delfin uutiskuvassa kesäkuussa sauna oli jo purettu maantasalle. Googlen kuvan mukaan syyskuussa 2011 uutta jo rakennettiin. Sauna ei siis ehtinyt toimia kuin korkeintaan 8,5 vuotta.
Saunan tontilla avattiin uusi Prisma-automarketti 25.10.2012. Latviassa marketit ovat olleet uutisissa sortuvien kattojensa vuoksi. Kiinteistöpirut ovat rakentaneet taloja halvalla ja hutiloiden voitot mielessään. Perjantaina 3.6.2016 Prisman kattorakenteissa havaittiin muodonmuutoksia. Rakennusvalvonta asetti rakennuksen käyttökieltoon maanantaina 6.6.2016. Koska käyttökielto edelleen jatkui, päätti S-ryhmä lopettaa myymälän 21.11.2016. Tämä taisikin jäädä Euroopan lyhytikäisimmäksi automarketiksi.
Tästä saunasta löytyy yksi kuva Flickr-kuvapalvelusta: Ligmas Pirts, Riga, Latvia. Sen kuvan on ottanut tietenkin suomalainen.