Helsinki

Viiksipoikien AVANTOfestivaali kahdeksan

Viiksipojat Samuli ja Joonas järjestivät jälleen avantofestivaalin. Festivaali on viisipäiväinen tapahtuma, jossa joka päivä käydään eri avannossa pulahtamassa. Tälläkin kertaa joka päivälle oli uusi sauna.

Festivaali alkoi keskiviikkona Sompasaunalla. Sompasauna on kaikille aina avoin, joten menimme sinne muiden saunojien joukkoon. Monet avantofestivaalien kävijöistä on Sompasaunan kävijöitä muutenkin.

Pääsin paikalle töiden jälkeen ja silloin oli jo pimeää. Kävin muutaman kerran meressä ja saunassa ja lähdin ajoissa kotiin. Sompasauna oli näillä festareilla huijausta, sillä avantoa ei ollut. Meri oli Sompasaaresta jo sulana.

Torstaina ei näin nopea visiitti olisi ollut mahdollinen. Vielä torstaiaamuna oli paikka hieman epävarma, joten otin kaikki mahdollisesti tarvittavat sauna- ja avantokamat mukaan töihin. Lopulta sitten selvisi, että torstaina uitaisiin Kirkkonummella. Avantotossut siellä tarvittiin, mutta saunatossuja ei. Uimahousujakaan ei tarvittu, sillä paikka oli yksityinen.

Ensin junalla Masalaan. Se on heti seuraava asema Espoon rajan takana. Masalaan matkustamiseksi tarvitaan lähiseutulippu, hinta HSL-kortilla 6,30 euroa. Ja Masalan asemalta 22 minuutin pikakävely saunalle.

Saunalla oli jo muutamia aktiivisia ihmisiä. Lämmitys oli käynnissä, mutta isoa kiuasta saa lämmittää tuntikaupalla. Lopulta päästiin saunaan ja avantoon. Avanto oli pimeässä, joten kuvaa ei tullut. Olisihan jalustana kanssa voinut ottaa kuvan pitkällä valotusajalla, mutta tässä tuulessa ei kukaan halunnut niin pitkään viettää laiturilla. Saunakin oli pimeä, mutta sieltä on kuva.

Pääsin kotiin vasta kello 22.30. Sain autokyydin Martinilta. Kiitos!

Perjantai oli viikon viimeinen työpäivä. Paikkana oli Kulosaaren kartanon sauna. Lähdin töiden jälkeen ja pääsin paikalle kun festivaali oli jo täydessä käynnissä. Saunoja oli kaksi: naisten sauna ja miesten sauna. Tosin festivaalissa ne olivat sekakäytössä. Naiset eivät halunneet tulla valokuvatuksi saunassa. Lopulta kun sain kuvan otettua, oli siinä vain kaksi miestä.

Täällä avanto oli valaistu lyhdyllä. Kyllä tässä valossa kuvasi. Kiitos Ruusikselle kuvan ottamisesta! Avanto oli sahattu sydämenmuotoiseksi, mutta se ei tästä kuvasta oikein ilmene.

Lauantaina paikaksi oli valittu Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen torppa Talosaaressa. Talosaari on Sipoon liitosalueella Kehä III:n takana. Bussi ei viikonloppuisin aja Talosaareen, vaan kävelymatkaa lähimmältä pysäkiltä on neljä kilometriä. Kaksi mukavaa naista otti minut kyytiinsä, joten käveltävää tuli vain 2,2 kilometriä. Takaisinpäin sain autokyydin. Kiitos, Harri!

Torppa on 1800-luvun hirsitalo, joka ehkä on toiminut kartanon vierasmajana. Rantasauna on pieni hirsiprofiilimökki. Mökki on niin kevytrakenteinen, että sen jaksaisi varmaan yksi mies nostaa. Tämä ei ole mikään hirsilinna! Ampparin kanssa arvostamme tällaista rakennustyyliä. Saunassa oli muuten ampiaispesäkin, mutta se ei ollut aito vaan ihmisen kutoma.

Paikalla ollut isäntä sanoi, että saunaan mahtuu istumaan kolme tai neljä. Ehkä sitten kuva valehtelee. Parhaimmillaan meitä siellä istui kymmenen yhtä aikaa.

Avannolle olivat isännät varanneet paikan niemen kärjestä. Siellä on kaunis näköala ja vähemmän kasvillisuutta vedessä. Ja mikä parasta, siellä ei tuule. Emme tehneet avantoa sinne, sillä käveltävää olisi ollut satoja metrejä. Avanto tehtiin saunan lähelle.

Sunnuntai oli festivaalin viimeinen päivä. Paikaksi oli valittu Uunisaaren sauna, jossa oli meneillään yleinen saunavuoro. Siellä oli siis lisäksemme muitakin saunojia ja uimareita. Tästä saunasta ei kerätty vitosen kolehtia, vaan jokainen maksoi itse kymmenen euron saunamaksun. Kesken saunomisen meni kiuaskin pois päältä ja sauna kylmeni. Ryhmäkuvaa ei haluttu ottaa avannossa, vaan laiturilla.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.