Helsinki

Meilahden ja Laakson liikesaunat

Meilahden kaupunginosa rakennettiin vuonna 1946. Tuona vuonna Meilahteen valmistui viisi liikesaunaa. Monissa listoissa nämä mainitaan yleisinä saunoina. Näin ei asia ollut. Meilahdessa toimi vain kolme yleistä saunaa. Nämä kaksi muuta olivat tilaussaunoja. Ne sai tilata tunniksi kerrallaan perheelleen. Kai niille käyttöä oli vaikka melkein joka talossa oli puilla lämpiävä talosauna.

Ensimmäisessä kuvassa on Meilahden tunnetuin sauna. Tunnetuin se on varmaan sen vuoksi, että se toimi pisimpään. Saunassa oli eri osastot miehille ja naisille. Toisella osastolla oli 50 kaappia, toisella 48.

Seuraavat kaksi saunaa ovat jo saunaväeltä unohtuneet. En ole tavannut ketään, joka niissä olisi saunonut.

Tämän saunan tila on tyhjillään. Taloyhtiö yrittää vuokrata sitä varastoksi, sillä puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi se ei sovellu muuhun käyttöön. Aikanaan siinä oli kaksi osastoa, 50 pukukaappia kummassakin. Toisen osaston paikalla on talon sähkösauna.

Tästä ovesta käytiin yleiseen saunaan, jossa oli vain yksi osasto. Saunassa oli 60 pukukaappia.

Vastoin yleistä luuloa näistä seuraavien kuvien ovista mentiin vain tilaussaunoihin.

Laakson kaupunginosa toisella puolen Mannerheimintietä rakennettiin vasta 1950-luvulla. Siellä oli yksi oikea yleinen sauna. Siihen piti tulla kaksi puilla lämpiävää osastoa. Suunnitelmat muuttuivat kesken matkan, ja lopulta saunaan tuli yksi osasto, joka sekin lämmitettiin sähkön voimalla. Sauna oli parhaina aikoinaan vuoropäivin auki miehille ja naisille. Ihan alunperin sauna taisi olla avoinna
vain talon asukkaille ja loppuaikoina vain tilaussaunana.

Tämän saunan oven eteen (kuvassa näkyvien autojen paikalle) oli tarkoitus tehdä uima-allas. Ei siis mitään uimahallia, vaan ymmärtääkseni ulkoilma-allas. Paikka on siihen mitä mainioin. Piha on monta metriä katutasoa ylempänä, joten näkyväisyyttä ei olisi. Allasta ei rakennettu.

Tuolloin 70 vuotta sitten ei ymmärretty laittaa saunaan anniskelualuetta tai yökerhoa. Samaan rakennukseen avattiin kuitenkin ravintola, jossa janostaan pääsi eroon. Ravintola toimii nykyisinkin samalla nimellä ja kohta juhlii 67-vuotissyntymäpäiviään.

Laaksossa toimi myös toinen liikesauna. Siinä ei ollut yleisiä vuoroja vaan tilausosastoja. Löylyhuoneita oli yksi, mutta pesuhuoneita kaksi. Näin yhtä löylyhuonetta saatettiin käyttää tiheästi. Pukeutumisen kanssa ei tullut kiirettä, sillä pukuhuoneita oli kolme kappaletta.

Luulin, että saunaan käytiin tästä ovesta. Väärin meni. Tästä mentiin talon pesulaan. Saunan ovi on samalla kohtaa, mutta talon pimeämmällä puolella.

Laitetaan vielä bonukseksi kuva Laakson uusimmasta talosta, joka valmistui vuodenvaihteessa. Se on Laakson viimeinen talo. Seuraava on jo Ruskeasuolla. Toisella puolen katua on Meilahti.

Kaikki näissä kuvissa olevat rakennukset ovat yllänäkyvän kartan alueella.

Muutos 19.2.2019: Korjattu virheellinen väite ravintolan syntymäpäivistä. Ravintola ei juhlinut viime vuonna 65-vuotissyntymäpäiväänsä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.