Helsinki

Sompasaunan tanssiaiset 2016

Tänään oli Sompasaunan tanssiaiset! Maanantaina ja tiistaina tehtiin talkootyötä. Polttopuita sahattiin oikein urakalla. Kivet vaihdettiin ja kiukaat nuohottiin. Ikkunat pestiin. Minulle oli opiskeluaikoina tullut pensseli tutuksi (sehän roikkui hatussa), joten keskityin talkoissa maalaamaan liiterin seinää. Talkoomakkarastakin sain nauttia ja ehdin vähän löylytellä talkoosaunassakin.

Viimein koitti odotettu keskiviikko ja tanssiaiset. Virallisesti tilaisuus kai alkoi kello 17, mutta eihän siihen aikaan kukaan paikalla ole. Ensimmäinen orkka taisi aloittaa soiton kuuden aikaan. Tuttuun tapaan orkesterit ja musiikki menivät minulta täysin ohi. Keskityin tekemään talkootyötä: valvomaan järjestystä, portsaroimaan saunaa, valokuvaamaan ja kantamaan kolehtiastiaa.

Saunaniekan tehtäviin kuului laittaa puita pesään ja suuressa saunassa myös laittaa löylyä. Saunan ovi oli useasti auki ja mikäli saunojille olisi annettu löylykauha, olisi kiuas ollut pikaa viileänä. Tällaisena iltana se olisi ollut katastrofi, sillä lämmittämiseen olisi taas mennyt tovi. Pikkusaunassa ei tietenkään tätä ongelmaa ollut, sillä kukaan ei olisi voinut löylynluonnilla kiuasta viilentää (Sompasaunahan ei ole Heinola).

Pikkusaunan saunaniekkana toimi tietysti Pete, suurella saunalla Mikko H. Mikko toimi myös portsarina. Portsaria tarvittiin ruuhka-aikaan estämään oven jatkuva aukiolo ja saunan ylitäyttäminen. Liian täysi sauna estää perimmäisten saunojien poistumisen ja saunaniekan työskentelyn. Saunan kapasiteetti oli normaalikuorma (kaikki istumapaikat täynnä) plus kuusi.

Tänäkin vuonna vältyttiin järjestyshäiriöiltä. Pulloja ilmeisesti ei rikottu yhtään eikä laastariakaan tarvittu. Tappeluita ei ollut. Poliisit tulivat paikalle oma-alotteisesti pyytämään musiikin hiljentämistä. Ilmeisesti huviluvan takaraja oltiin siinä vaiheessa ylitetty. Ja hyvä näin; meren yli ääni kuuluu aivan liian selvästi. Menkää vaikka viikonloppuna Roihuvuoreen kuuntelemaan Flow’n meteliä. Me lopetimme ajoissa ja annoimme Korkeasaaren apinoille yörauhan.

Yhtenä artistina tilaisuudessa esiintynyt R.A.E. ilmoitti menevänsä mereen keikan jälkeen. Rae toteutti lupauksensa ja kävi uimassa vaatteet päällä. Toivottavasti ei ollut kännykkä taskussa. Milloinkahan saadaan artisti, joka käy myös saunomassa?

Paikalla oli myös ruokamyyjiä. Myynnissä oli ainakin miniburgereita, puu-uunissa paistettua pitsaa, ns. vegejäätelöä, lettuja ja olisiko ollut vielä jotain hedelmistä puristettua juomaa tahi smuuthieta. Myös grillit olivat kuumana koko illan. Grillaamiseen varmasti osallistuivat ne, jotka eivät allergiansa tai etiikkansa vuoksi voineet myytäviä annoksia syödä. Talkoolaisille tarjottiin makkaraa.

Sisäänkäynti

Suosittu ranta

Opaskoira pitää huolta

Burgereita

R.A.E. (RAE) uimassa vaatteet päällä

Jalalla koreasti

Voimalaitostanssit

Pikkusauna seisomakuormassa

Portsari päästää saunaan

3 comments

  1. What a lively event just everybody seem to be having fun and enjoying them selves I wish I was there with you all looks amazing, wonderful.

  2. Hienoja kuvia ja hyvä kirjoitus, kyllä Oskari on ollut mukana saunatoiminnassa alusta asti, eli sen Berliiniläisen iskelmäorksterin laulava herrasmies. Ja saunonutkin lukuisia kertoja joka vuosi.

    1. Kiva kuulla, että soittajat käyvät saunomassa. Odotan vielä sellaista artistia, joka keikan jälkeen ripustaisi vaatteet naulaan ja menisi rentoutumaan saunan lempeään löylyyn.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.