Helsinki

Hemmottelua Yrjönkadun uimahallissa

Tänään lähdin nauttimaan elämästä! Kohteena oli Yrjönkadun uimahalli. Tämä on jo toinen uimahalli, joka saa esittelyn tälle saunasivulle. Tästä ei tule tapaa, mutta ei kahta ilman kolmatta…

Yrjönkadun uimahalli on Suomen ensimmäinen uimahalli (mutta ei ensimmäinen yleisölle avoinna oleva lämmitetty sisäuima-allas). Se on avattu Mannerheimin syntymäpäivänä 1928. Altaassa on aina saanut uida alasti. Sekauintia ei siellä ole, vaan miehet ja naiset vierailevat eri päivinä. Pukukaapit ovat altaan reunamilla uimareiden nähtävänä, joten sekapäivät täällä ei olisikaan mahdollisia.

Alakerrassa on suomalaisille tuttu tavanomainen uimahalli tavanomaisine hintoineen. Yläkerrassa on ensiluokan kylpylaitos ensiluokan hintoineen. Kahden tunnin sessio maksaa 14 euroa ja lisätunnit ovat 9 euroa kappaleelta. Hintaan sisältyy kylpytakki ja pyyhe. Yläkerrassa ei saa pukukaappia, vaan hytin, joka on verhoilla eristetty pukeutumistila. Siellä on sänky ja yöpöytä lukittavalla laatikolla. Käytävällä on pöydät, joihin tarjoilijat tuovat juomia (A-oikeudet) ja ruokia. Pöydän äärestä voi katsella, miten alakerran altaassa uidaan.

Astun sisälle alakertaan. Jonotan kassalle, ja ostan kolmen tunnin lipun yläkertaan. Saan kuitin. Tähän aikaan halliin on jonoa, joten notkun aulassa odottamassa vuoroani. Lopulta näyttöön tulee numero 953 ja nousen portaat toiseen kerrokseen. Portaiden yläpäässä annan kuitin saunaemännälle, joka antaa minulle avaimen, pyyheliinan, kylpytakin ja muovisen kertakäyttöpefletin. Kengät jätetään läheiseen lokeroon.

Löydän hyttini, astun sinne ja vedän verhot kiinni. Riisun vaatteeni ja laitan ne naulaan. Kännykkä ja lompakko menevät yöpöydän laatikkoon, jonka lukitsen. Otan kylpytakin ja lähden puulämmitteiseen saunaan. Ensin isoon pesuhuoneeseen. Laitan siellä kylpytakin naulaan ja astun suihkuun. Painan suihkun päälle, mutta heti hyppään taaksepäin. Vesi on aluksi jäätävän kylmää. Hetken päästä se lämpenee.

Kuinka monessa uimahallissa on puulämmitteinen sauna? Entä kertalämmitteinen kiuas? Täällä on siis ihan oikea uuni. Lauteille mahtuu kymmenkunta miestä. Löylyä laitetaan kiukaan edestä seisten. Heitän muutamia kauhallisia ylimmäisten kivien päälle. Luukku on pääni korkeudella, ja kiviä on paljon korkeammallakin. Jo tulee polttavaa löylyä. Tällaista sen pitää olla kertalämmitteisessä kiukaassa. Nousen lauteille kyykkimään. Lauteet voisivat alla vähän korkeammat, jotta saisi kunnolla löylyä muuallekin kuin hiuksille. Löylyjen jälkeen pukeudun kylpytakkiin ja menen istumaan pöytäni ääreen. Tilaan tarjoilijalta uimahallin omaa simaa.

Uimahalli 90 vuotta sitten toi suuren muutoksen Helsingin kylpytilanteeseen. Alakerrassa tarjottiin työväestölle halpaa uintia. Se oli niin halpaa, että sisään piti jonottaa. Kun kaappi vapautui, tuli heti seuraava asiakas sisään. Halpaan hintaan ei saanut löylytellä, sillä tarjolla oli vain nk. roomalainen sauna. Se oli siis kuuma huone ilman kiuasta tai löylyä. Jos löylyä halusi, piti mennä toiseen kerrokseen. Alakerran kuumat huoneet lämpenivät kellarissa olleen höyrykoneen voimalla.

Toisen kerroksen kylpylaitos oli Helsingin hienoin. Aikaisemmin tätä titteliä piti SKOPin omistama kylpylaitos Sentraalin talossa (nyk. Mummotunneli), mutta se lopetettiin Uimahallin avaamisen myötä. Mannerheim joutui siirtymään Uimahallin asiakkaaksi. Hän saikin uimahalliin oman hyttinsä, joka vuorattiin hirsipaneelilla. Nykyisin tämä hytti on tarjolla vuokralle nimellä Marskin sviitti. Siellä Risto Ryti pidätettiin.

Sima tulee. Kylläpä se maistuu hyvältä. Käyn välillä alakerran altaassa uimassa ja sitten jatkan saunomista. Tarjolla on saunan lisäksi myös turkkilainen höyrysauna ja infrapunasauna. Infrapunasaunaan en mene ilman kylpytakkia, etten vilustu. Sitten taas löylyyn. Löylyssä miehet ovat hiljaisia. Joku porukka taaempana juttelee. Kuten uimahallien saunoissa yleensäkin, ei täällä mitään yhtenäistä keskustelua saada. Kaikki ovat vieraita toisilleen. Laskeudun lauteilta ja laitan löylyä.

Uimahallissa on muuten kaksi allasta ja kaksi yleistä osastoa. Se toinen, pienempi allas on vielä ylempänä. Se ei ole ison altaan päällä, vaan toisessa osassa rakennusta, nykyisten alakerran saunojen kohdalla. Sauna on nykyisin tilauskäytössä, mutta aikaisemmin siellä oli naisten osasto, jonne ei miehillä ollut asiaa. Ison altaan yläpuolella oli iso ravintola, joka oli kahden kerroksen korkuinen. Aivan ylimpänä oli tennissali. Nyt ravintola ja tennissali ovat historiaa. Mutta toisen kerroksen pöytiin tarjoillaan ruokaa. Tilaan kalakeiton. Unohtakaa ne listalla olevat makkarat ja tervasilakat, lohisoppa on hallin parasta ruokaa.

Vielä löylyyn. Tänään löyly riittää loppuun saakka. Aina ei näin ole, vaan kiuas selvästi hiipuu illan tullen. Stten on mentävä pesulle. Kolmen tunnin aikaraja alkaa täyttyä. Puen vaatteet ja lähden pois. Matkalla otan kengät lokerosta jalkaani ja palautan avaimen emännälle.

Huomaathan, että uimahallissa valokuvaaminen on kiellettyä. Vaarana on, että kuviisi tulee alastomia ihmisiä. Nämä kuvat on otettu saunojen ja suihkujen sulkemisen jälkeen, jolloin saunojia ei enää ollut paikalla. Marskin sviitti on kuvattu silloin, kun sitä ei ollut kukaan varannut (ja sinnekin pääsin vain henkilökunnan saattamana). Kielto on silti kielto, johon sitoutuu pääsylipun ostaessaan. Kiellon rikkojia voidaan rangaista esimerkiksi porttikiellolla.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.