Helsinki

Lapinlahden Lähteen sauna

Lapinlahden mielisairaala ei onneksi ole meille kaikille omakohtaisesti tullut tutuksi. Entisen mielisairaalan pihalla talvella lämminnyt telttasauna on esitelty jo tässä blogissa. Osaa sairaalasta vuokraava Lapinlahden lähde on laittanut mielisairaalan saunan käyttökuntoon. Saunassa on päivittäin yleisiä vuoroja. Koska Lähteen saunan sekavuorot ovat saaneet niin suuren suosion, on sunnuntaisin pelkkiä sekavuoroja.

Sauna on siis tavallaan yleinen sauna: sinne voi kuka vain mennä ilman ennakkoilmoittautumista. Maksu kahvilan kassaan ja lipun kanssa saunaan. Sauna kuitenkin eroaa muista saunoista vuorojensa vuoksi. Saunaan ei voi mennä milloin vain, vaan sinne mennään kahdessa vuorossa. Aamuvuoro on kello 12-14.30 ja iltavuoro kello 15-17.30. Jompaan kumpaan vuoroon on mentävä, ja kello 14.30-15.00 saunassa eivät asiakkaat oleskele, vaan silloin on siivousaika.

Lähdin tänään tutustumaan saunan aamuvuoroon. Koska sekavuorot ovat saaneet niin suuren suosion, päätin mennä hyvissä ajoin. Meninkin ystäväni kanssa saunaan heti kello 12 eikä vielä muita asiakkaita ollut.

Ulkoa noustaan portaat ja päästään eteiseen. Ulkojalkineet laitetaan kenkähyllyyn. Pukuhuone on vasemmalla, pesuhuone ja sauna oikealla. Suoraan edessä on pienikokoinen wc. Pukuhuone on tilava. Tilaa ei ole hukattu kaappeihin, vaan seinillä on naulakot, joihin vaatteensa voi ripustaa. Naulakot ovat hyvää vanhan ajan työtä.

Pesuhuoneeseen kuljetaan siis eteisen läpi. Ovi on auki, ja ovella kävi monenlaista kurkkijaa, jotka halusivat saunaan tutustua. Yksikin mies muisteli käyneensä tässä saunassa vuonna 1951. Jotta kurkkijat eivät järkyttyisi, on syytä kietoutua pyyhkeeseen parin metrin matkalla pukuhuoneesta pesuhuoneeseen. Pesuhuoneessa voi pyyhkeen ottaa pois. Siellä ilmanvaihto toimii, sillä ikkuna oli koko ajan auki. Ikkunan edessä juoksijoita kulkee yhtä mittaa, mutta eivät he ehdi pysähtyä tirkistelemään. Pesuhuoneessa on penkki ja kaksi suihkua. Ikkunalaudalla oli jotain pulloja, ainakin erilaisia löylytuoksuja. Käytimme niitä.

Sauna on täälläkin neliskanttinen huone, jonka yhdessä kulmassa on kiuas. Ovi on keskellä seinää ja sen vastakkaisella seinällä on laude. Ovesta oikealle on kiuas ja vasemmalle nousee kolme porrasta. Kolmen portaan nousun jälkeen on vielä yksi porras ja pääsee sitten koko noin neljä metriä pitkän saunan lauteelle. Kiuas on neliskanttinen ja toimii sähköllä.

Saunojia mahtuisi siis noin 6-8 kerrallaan löylyyn. Tällä kertaa tässä suositussa saunassa oli vain neljä asiakasta. Ehkä iltavuoro oli suositumpi?

En mitannut alkuvaiheessa saunan lämpötilaa. Ensimmäisten mietojen löylyjen jälkeen otin mittarini. Eri puolilta saunaa sain tuloksiksi 67-70 astetta. Löylyt eivät tuntuneet mitenkään polttavalta. Kiuas kuitenkin oli kuumana ja vesi höyrystyi kunnolla. Kosteutta ilmassa oli riittävästi. Tässä saunassa olisin vihdastakin nauttinut, mutta sellaista ei minulla ollut mukana.

Saunasta pääsee uimaan, mutta matka on pitkä ja kivinen. Kävelyä tulee kymmeniä metrejä. Ranta on sama kuin talvella toimineella telttasaunalla ja samoin on samma näköalakin. Rannalla pitää pukeutua uima-asuun, sillä vasemmalla puolella on Länsiväylä ja oikealla puolella vilkas kävelyreitti Hietarannan uimarannalle, joten katselijoita riittää.

Muutamien löylyjen jälkeen sauna alkoi käydä kuumana. Parhaimmillaan lämpötila oli noin 73 astetta. Sain myös 77 asteen lämpötilan mitattua, mutta se oli mitattu katonrajasta lauteilta kiukaan läheltä.

Lähteen sauna

Vanhaa tyyliä

Näköala kävelyreitti Hietarannan uimarannalle, joten katselijoita riittää.

Muutamien löylyjen jälkeen sauna alkoi käydä kuumana. Parhaimmillaan lämpötila oli noin 73 astetta. Sain myös 77 asteen lämpötilan mitattua, mutta se oli mitattu katonrajasta lauteilta kiukaan läheltä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.