Riga

Latvian saunafestivaali 2017 – Latvijas pirts svētki 2017

Latviassa järjestetään vuosittain saunafestivaali. Tällä kertaa pääsin osallistumaan. Festivaali pidettiin ulkoilmamuseossa, joka vastaa meidän Seurasaartamme. Museossa oli museosaunojakin, mutta nyt emme menneet sille puolelle, vaan ainoastaan festivaalialueelle rantaan.

Festivaali on melkein koko vuorokauden tapahtuma. En päässyt paikalle ajoissa, sillä vasta olin vielä matkalla. Luotan siihen että paras saunaohjelma on myöhään illalla. Kävelemme polkua kohti aluetta. Ensin tulevat kojut. Täällä myydään leipää, jäätelöä ja ruokaa. Yleisö tarvitsee täydennystä. Seuraavalla aukiolla on esiintymislava ja saunat. Pieniä saunoja on kymmenkunta. Lisäksi on teltat hierojille. Esiintymislavalla hoilaavat kansallispukuiset soittajat.

Osa saunoista – tai peräti kaikki – on maksullisia. Suomalaisille lukijoille on nyt syytä painottaa, ettei tämä ole mikään siirrettävien saunojen kokoontuminen, jossa saisi itse kokeilla löylyjä. Se ei ole latvialaisen saunan tarkoitus. Latvialaisen saunan ajatus on vihtominen. Lähes jokaisen saunan on tuonut paikalle ammattivihtoja, joka tarjoaa palveluksiaan saunassa. Hintana on noin 20-25 euroa puolen tunnin sessiolta. Ja tällöin siis vihtomisen suorittaa ammattilainen, ei saunoja itse.

Kiinnitän huomioni kolmeen saunaan, jotka paikallinen saunakoulu on tuonut paikalle. Ensimmäisessä on yksi seinä kokonaan lasia aivan kuin Sompasaunassa. Yhtenäinen seinä on vain isompi, joten ikkunan takana mahtuu makaamaan. Tämä sauna sopisi hyvin vihtomisesityksiin. Valitettavasti alkaa tulla hämärä enkä pääse tällaista esitystä kuvaamaan.

Toinen saunakoulun sauna on valkoisesta läpikuultavasta muovista tehty iglu. Valitettavasti hämärän vuoksi en saa kuvattua teille vihtomisesitystä. Valkoinen muovi varmaan hajottaisi valon mukavaksi sisällä kuvaamista varten. No, ensi kerralla sitten. Kolmas saunakoulun sauna on tavallinen peräkärrysauna. Hämärässä pääsen sinne kuvaamaan kun koulun oppilaat harjoittelevat. Harjoittelu on pakollista oppilaille.

Paikalla on myös liettualaisia. Kaunasin saunaveljeskunta esittelee minulle, miten nuoria tyttöjä hakataan pajukepeillä. Tämä on kuulemma japanilaista alkuperää. Tosin se on niin alkuperäistä, etteivät japanilaiset sitä itsekään tiedä. Saan itsekin osani tästä hakkaamisesta. Lisäksi käyn liettualaisten vihdottavana asuntovaunuun rakennetussa löylysaunassa. Liettualaisten saunassa on alhainen lämpötila. Se on selvää, sillä ei kukaan jaksa vihtoa koko päivää kuumassa saunassa. Harvoin saunamaisteri joutuu vihtomaan enempää kuin viisi asiakasta samana päivänä. Yksi liettualainen mies kuitenkin oma-aloitteisesti kertoo, että Liettuan saunojen lämpötila on 55-65 astetta. Sitten liettualaiset opastavat paikallisille tavoille: saunan jälkeen halataan aina.

Kello tulee yhdeksän. Silloin alkaa yhteinen ohjelma ja saunat hiljenevät. Kokko sytytetään. Pyöritään piirissä ja lauletaan jotain latviaksi. Lopulta viedään itse museon alueelta kerätyt yrtit kokkoon. Vien keräämäni vaahteranoksan, tammenoksan ja tuntemattoman ruohon. Tässä piirileikissä menee tunti.

Suurin osa ruokakojuista meni kiinni ennen yhdeksää. Yömyynti on hiljaista ja kauppiaiden pitää mennä nukkumaan seuraavaa myyntipäivää varten. Ehdimme kuitenkin viimeisinä asiakkaina ostaa jäätelöt. Tämä ei ollut mitä tahansa jäätelöä vaan Skriverin kotijäätelöä (Skrīveru mājas saldējums). Kyseinen yritys aloitti Latviassa pienjäätelöbuumin.

Kello tulee yksi yöllä ja on aika poistua. Juhlat jatkuvat aamuun saakka. Me olemme väsyneitä ja on liian pimeää valokuvata. Nyt on parasta poistua. Kävelemme portille samaa polkua, jota pitkin tulimmekin. Jo tullessamme olimme panneet merkille valot, joita polun varteen oli tuotu. Valojen ansiosta näemme kävellä portille. Mutta portti on lukossa eikä sitä ole mahdollista avata sisäpuolelta! Olisiko poistumista varten ollut tarkoitettu toinen reitti? Me emme ehdi kiertää, sillä tunnin välein kulkeva yöbussi ei odota. Hyppäämme aidan yli ja kävelemme pikavauhtia puoli tuntia yöbussiin.

Mitä jäin festivaalista kaipaamaan? Täällä oli sauna, jonka iso ikkuna olisi mahdollistanut vihtomisesitykset. Sellaisia ei kai pidetty. Tai ehkä niitä oli heti aluksi valoisampaan aikaan? Ehkä sitten ensi kerralla.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.