Riga

Riga, Nellijas pirts

Viimeinen päivä Riiassa. Bussi kohti Tallinnaa lähtee kahdelta. Saunat aukeavat kahdeksalta. Vielä ehtii saunaan! Aikainen herätys ja kevyt aamiainen ja sitten kohti saunaa. Tällä kertaa menen Nellin saunaan, sillä se on lähellä hotelliani. Sauna on jälleen auki viimeisiä päiviä ennen kahden kuukauden kesälomaa. En ole tässä saunassa vielä ehtinyt käydäkään.

Sauna on raitiovaunupysäkin vieressä oleva matala ja harmaa rakennus. Melkein huomaamaton. Nopeasti katsottuna se näyttää kivistä muuratulta, mutta todellisuudessa julkisivu on vain paksuja sepelipinnoitettuja laattoja. Itse rakennus on muurattu ainakin osittain isoista oman aikansa kevytbetoniharkoista.

Isossa aulassa on narikka, jossa itse Nelli on töissä. Nelli antaa minulle avaimen ja ottaa rahat. Astun pukuhuoneeseen, jossa kaksi miestä istuu sohvalla. Kaappeja on useampi kymmenen ja pukuhuone on kooltaan noin 50 neliötä. Oleskelutilaa siellä ei kovasti ole, mutta eipä ole tarpeenkaan.

Seuraava huone on iso pesuhuone, joka on kooltaan varmaan sata neliötä. Penkeille mahtuu ainakin 30 vihtaa pesuvadeissaan. Saunaan vie kapea ja matala ovi. Lyön pääni alumiinikarmiin aina tullessani ulos saunasta. Onneksi on kypärä päässä. Heti oven edestä nousevat pitkät portaat kahden metrin korkeudelle lavolle. Lavo ei ole suuri, ehkä 3,5 kertaa 2 metriä. Pienet penkit ovat kummassakin päässä, joten neljä mahtuu istumaan yhtä aikaa. Miehet monesti seisovat vihtoessaan. Eihän tänne ole makoilemaan tultu!

Pesuhuoneen päässä on iso kylmävesiallas. Tosin ei se vesi niin kovin kylmää ole. Kylmävesialtaan vierestä vie ovi huoltotilaan, josta siivooja tulee välillä huolehtimaan saunasta. Pesuhuoneesta vie ovi myös saunan taakse. Siellä on iso oleskelutila sohvineen ja pöytineen. Tälläkin oleskelutilalla on kokoa noin 100 neliötä. Siellä on myös baari, jossa myydään ruokaa ja juomaa. Jääkaapissa on useaa sorttia georgialaista ja jopa armenialaista juomaa. Takahuoneessa lyhyeen mekkoon ja korkeakorkoisiin kenkiin pukeutunut nuori nainen tiskaa.

Tästä oleskelutilasta ulos johtaa kaksi ovea. Toisesta pääsee takapihalle, jossa laatoitettua tilaa on myös yli sata neliötä. Tämä on ainoa paikka, jossa saunojat saavat tupakoida. Alue on aidattu, ja portista pääsee viereiseen ravintolaan. Olen ennenkin miettinyt, onko tämä saslikia tarjoava ravintola samalla tontilla saunan kanssa. Ravintolalla ei ole nimeä, seinässä lukee vain Kafeinica Bars. Ravintolan ja saunan välissä on koiratarha, jolla on kokoa vain reilut kymmenen neliötä. Tästä koiratarhasta oman osansa vie iso koppi ja vielä isompi koira, joka makaa hiekalla. Toivottavasti koira pääsee yöksi isompiin tiloihin. Tältä ulkoalueelta näkee, kuinka saunan toinen pääty on kaksikerroksinen. Asuukohan Nelli yläkerrassa?

Baarista vie ovi myös ulos toiselle puolelle saunaa. Kyseinen tila on katettu kasvihuonemuovilla. Muovin läpi kasvaa kaksi isoa vaahteraa. Pitääköhän näitä vaahteroita kastella, vai saavatko ne riittävästi vettä lehtien kautta?

Saavuin saunaan kello yhdeksän sunnuntaiaamuna. Saunassa oli silloin jo miehiä kymmenkunta ja lisää tuli koko ajan. Aamulla pääsymaksu on halvempi, mutta en usko sen olleen syy näiden nuorten miesten aikaiselle saunomiselle. Eri aikaan tapaavat eri ihmiset. En ollut juuri miesten kanssa puheissa – harmi kyllä. Ehkä huonosti nukuttu yö väsytti. Sauna oli aluksi todella kuuma. En viitsinyt hakea mittaria kuitenkaan. Löylyä oli lyöty kovasti. Kun siivooja oli käynyt lakaisemassa lehdet pois ja pitänyt ovea auki, oli löyly mennyt. Ilmeisesti tässä saunassa löyly jää taskuun oven yläpuolelle. Ei ole ovi turhanpäiten matalaksi rakennettu.

Kerrottakoon nyt vielä kaikille, että sauna on remontoitu hyväksi. Koko sisustus oli uutta. Edellisen kerran tiedän saunan remontoidun 1970-luvulla. Silloin sauna oli kai tunnettu järjestyshäiriöistään. Näin junan ystävälle sauna on mukava paikka, sillä raitiovaunut kulkevat aivan saunan oven edestä. Niiden kulkiessa sauna mukavasti värisee.

Kello on 11 ja on aika lähteä pois. Palautan pukukaapin avaimen Nellille. Nelli kysyy, miksi lähden niin aikaisin pois. Oli todettava, että matka koti-Suomeen saa alkaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.