Riga

Riika, Pirts Alpars (Priežu iela)

Heti aamusta lähdin etsimään saunoja. Ensimmäisenä ajoin raitiovaunulla Mäntykadulle (helpompi kirjoittaa kuin Priežu iela). Löysin kapean kadun sisäpihalta rakennuksen, jonne marssin sisälle. Tiskin takana ollut nainen vakuutti, että kyllä tämä on kunnon venäläinen sauna kun asiaa kysyin. Paikalla ollut miesasiakas kehui minulle saunaa samalla kun mietti, mitä ”lamppuöljyä” tilaisi. Mies kertoi tulleensa toiselta puolelta jokea tänne saunomaan. Jouduin toteamaan, että sieltä minäkin tulin. Saunan pääsymaksu 9 euroa.

Sauna näytti varsin antiikkiselta ja sitä se olikin. Kiipesin toiseen kerrokseen miesten puolelle (olikohan naisten puoli kolmannessa kerroksessa?). Pukuhuone oli remontoimaton. Kaapeissa oli lukot, mutta yleisavain oli pöydällä. En keksinyt, miten vessaan sai valon päälle.

Pesuhuone oli remontoitu ja laatat kiilsivät puhtauttaan. Suihkuja taisi olla kolme ja muutama vesipiste lisäksi. Löylyhuoneessa pinta-alaa oli ehkäpä 4-6 neliömetriä. Lavo oli korkealla ja sitä kiersi lauteet. Osa ihmisistä halusi vihtoa kapeilla portailla. Kiukaan kivipesän luukku oli kahden metrin korkeudessa. Kiukaan kokoa on vaikea sanoa, sillä se oli seinän takana. Ulkoseinän sijainnista voi päätellä, että tälläkin kiukaalla oli mittaa parin metrin verran.

Kävin myös Emman kadulla. Sieltä löysin saunan, jonka aukioloaikaa en ollut Internetistä löytänyt. Perjantaisin naisten päivä. Otin valokuvia ulkoa ja lähdin pois.

http://www.kyly.info/latvia/riga/alpars-priezu-iela-pirts/