Helsinki

Juhlien lauantai

Lauantai olikin juhlien päivä. Tiedossa oli, että saunakaverini Aksu juhlisi 40-vuotissyntymäpäiväänsä Kotiharjun saunassa. Yllätyksenä kuitenkin tulivat Sompasaunan juhlat. Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta oli myöntänyt Sompasaunalle Helsingin kulttuuriteko 2015 -palkinnon.

Tätä palkintoa kokoonnuttiin juhlimaan Sompasaunalle kello 12 alkaen. Sauna oli jo lämpiämässä kun saavuin saunalle. Kivetkin olivat kuumia, mutta sauna valitettavasti oli vielä viileä. Ulkona kävi kylmä tuuli. Niin kylmä, että jo matkalla meinasin kääntyä takaisin. Tie saunalle oli märkä ja liukas. Hanskoista huolimatta sormia palelsi. Ilma ei kuitenkaan ollut kylmää, noin kolme asteista.

Sauna saatiin lämpimäksi. Ensin pieni ja sitten iso. Vaatteet pois ja saunaan. Vaatteiden riisuminen ei ollut helppoa, sillä tuuli meinasi viedä kenkäni. Kaikki vaatteet reppuun ja reppu kiinni. Tossut jalkaan ja saunaan.

Tunnin saunomisen ja avannossa kastautumisen jälkeen oli aika lähteä pois. Kun väki vähenee, pidot paranee. Toivottavasti tästä ei kuitenkaan pitojen paraneminen alkanut. Jäsenten oma juhliminen oli aluillaan ja saunavieraita odotettiin saapuvaksi vasta (vihta) kello 17.30. Harmittaa, kun piti niin aikaisin lähteä.

Höyry tiivistyy näkyväksi Sompasaunassa katsellaan tyhjyyteen

Sompasaunalta on reipas puolen tunnin kävely Kotiharjun saunalle. Liukkaassa ja tuulisessa säässä se ei ollut mukava, mutta matkalla oli kuitenkin seuraa. Kotiharjun sauna oli auennut kahdelta, mutta paikalle pääsin kolmelta.

Jokavuotiseen tapaan saunakaverini Aksun syntymäpäivien juhliminen aloitettiin Kotiharjun saunalla kello 15. Kello 18 olisi siirtyminen läheiseen ravintolaan syömään. Jokavuotiseen tapaan Aksu saapui paikalle myöhässä ja jokavuotiseen tapaan ravintolaan päästiin lähtemään kello 18 jälkeen. Tässä vaiheessa tyypillisesti lähden kotiin, sillä en pidä näitä ravintoloita niin kiinnostavina paikkoina.

Aksulle kuitenkin annettiin kortti (ja kai lahjakin myöhemmin). Saunassa vihdottiin. Kovat löylyt otettiin. Sauna oli erittäin hyvin lämmittetty, kiitos siitä kuuluu Kotiharjun saunalle. Välillä kun menin kauhan kanssa kiukaan luokse, alkoivat saunojat laskeutua lauteilta alas. Löylymme olivat joillekin liikaa.

aksu40v

Yleisesti tiedetään, että Kotiharjun sauna on meluisa perjantaisin ja lauantaisin. Tälläkin kertaa asia oli niin. Melu kuitenkin alkoi yllättävän myöhään, vasta kello 16 aikaan. Siihen asti saunalla oli hyvin rauhallista. Ehdin jopa hieman juttelemaan Otto-Wille Kuusisen kanssa.

Varsin mukava päivä. Sain käydä kahdessa saunassa ja tavata saunakavereitani.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.