Helsinki Suomi

Vantaan Kuusijärven savusaunassa

Hyvää alkanutta vuotta kaikille saunakulttuurin ystäville!

Vantaan ulkoilukeskus Kuusijärvellä on avoinna melkein joka päivä. Myös uudenvuodenpäivänä se oli auki. Kuusijärvellä on suositun ravintolan lisäksi saunat. Miehille ja naisille on kummallekin kaksi sähkösaunaa. Lisäksi on kolme yhteistä savusaunaa.

Saavun paikalle heti savusaunojen avuduttua kello 13. Tiskillä maksan 10 euron pääsymaksun ja saan ranteeseeni paperisen rannekkeen. Yritän tiskillä kysyä, mihin sitten mennä, mutta saan vain epämääräisiä vastauksia. Tiskin vierestä on käynti pukuhuoneeseen. Eteisessä on pienet lokerot, joihin voi jättää arvotavarat. Pukuhuoneessa on kymmeniä nauloja, mutta ei kaappeja. Laitan yhteen naulaan vaatteeni. Uimahousut ja tossut jalkaan, seikkailu saa alkaa.

Pesuhuoneesta on käynti ulos ja kahteen sähkösaunaan. Astun rohkeasti ulos. Hetken ihmettelen paikkaa. Olen parvekkeella, korkealla maan yläpuolella. Edessäni näen avannon, mutta missä ne savusaunat ovat? Ehkä nuo kaksi koppia tuolla sadan metrin päässä.

Astun portaat alas ja kävelen savusaunoille. Toinen on lukossa. Toisessa istuu mies, joka on ensimmäistä kertaa Kuusijärvellä. Yhdessä ihmettelemme, miten täällä olisi tarkoitus toimia. Jossakin savusaunan pimeydessä on oltava välineet löylyn lyöntiin. Ja jollakin tavalla kiukaan luukku avataan.

Sitten saunaan tulee vakikävijöitä. Tottuneesti he avaavat kiukaan luukun. Kiville laitetaan pommi eli iso vesiastia, jonka pitkästä kahvasta vääntämällä saa vettä valumaan kiville. Alumiinifolioon käärityt makkarat laitetaan avatun luukun päälle katon rajaan. Vakikävijät arvostelevat saunan lämmitystä ja löylyjä. Heidän mukaansa kiuas on tunnissa taputeltu löylykelvottomaksi.

Saunaan uskaltautuu pari naista. Löylyä laitetaan miesten tahtiin ja naiset joutuvat jättämään saunan. Puheesta päätellen tämä ei miehiä haittaa, päinvastoin. Näinhän on löylyrauha varmistettu. Taitavatkin nämä vakisaunojat olla oikeita mafiamiehiä.

Olen jättänyt oman vesipulloni ja evääni pukuhuoneeseen. Joudun jättämään saunan ja menen kokeilemaan onneani sähkösaunoissa. Toisessa sähkösaunassa istuu kaksi saksalaista miestä. En näe heitä, mutta kuulen kyllä puheen pesuhuoneeseen. Heidän kylpytakkinsa roikkuvat naulassa. Toisessa, pienemmässä sähkösaunassa istuu yksinäinen mies. Menen hänen seurakseen. Hän kertoo, että kahdesta sähkösaunasta tämä pienempi on kuumempi. Löylyt ovat kuitenkin surkeat.

Menen takaisin savusaunoille, joissa miehet ovat siirtyneet toiseen pikkusaunaan. Tunnissa sekin saadaan kylmäksi. Odottelen ison savusaunan aukeamista kello 15. Käyn välillä avannossa. Kaksi nuorta saksalaista naista on kylpytakit päällä avannon äärellä. He kastavat varpaansa veteen, mutta uimaan eivät mene. Heillä ei taidakaan olla uima-asua kylpytakkin alla eikä täällä nakuilu ole sallittua. Heidän miesystävänsä tulevat ulos myös kylpytakeissa. Naiset vakuuttavat heille jo käyneensä avannossa ja siitä suuresti nauttineensa. Kerron totuuden ja lähden sähkölöylyyn.

Lopulta kello tulee noin kolme, ja lähden sähkösaunasta isoon savusaunaan. Iso savusauna on oma iso rakennuksensa muista erillään – siis vielä kauempana kuin nämä kaksi pientä savusaunaa. Isossa savusaunassa on pieni pukuhuone, jossa on myös lokero arvotavaroille ja naulat vaatteille. Erillissä huoneissa on wc ja suihku. Jätän pyyhkeeni ja silmälasini pukuhuoneeseen ja astun saunaan.

Saunassa on jo paljon ihmisiä, ehkä melkein kymmenen. Joka tapauksessa selvästi enemmän kuin mitä pieneen savusaunaan mahtuisi. Lisää ihmisiä tulee, heidän joukossaan venäläisiä tyttöjä. Saunassa on pimeä enkä edes näe omaa ystävääni, joka varmasti kuitenkin paikalla on. Hetken päästä tajuan, missä on ylin laude, ja siirryn sinne istumaan. Löylyä ei kukaan laita, mutta kiukaasta kuuluu koko ajan jotain sihinää.

Lähden vilvoittelemaan. Juttelen ulkona venäläisnaisten kanssa savusaunasta. Heidän mukaansa savusauna on liian kuuma. Lähden vaihteeksi pieneen savusaunaan nauttimaan sen löylystä. Vastaani kävelee neljä saksalaista kylpytakeissaan. Pienessä savusaunassa kerron, että naisten mielestä on liian kuuma. Vakikävijät nauravat. Heidän mukaansa saunassa pitää ollakin kuuma, ja aina voi mennä avantoon, jos ei löyly kelpaa. No, jokaisella on oma mielipiteensä naisen paikasta.

Palatessani suuren savusaunaan kuulen, että saksalaiset olivat menneet saunaan alasti ja levittäneet valkoisen pyyhkeen tarkasti alleen ennen lauteille istumista. Luulen, etteivät nuo pyyhkeet enää sen jälkeen olleet valkoisia. Saksalaisille oli pidetty luento suomalaista saunatavoista. Täällä ei nakuilla!

Jätän jälleen pyyhkeeni ja silmälasini pukuhuoneeseen ja astun suureen savusaunaan. Ovessa minua vastaan tulee alaston nainen. Tämä isorintainen nainen ei kyllä yhtään näyttänyt näiltä saksalaisilta! Täällä on oltava muitakin, jotka vastustavat typerää sääntöä pitää uimapukua saunassa.

Kaksi tuntia on kulunut ja olen mielestäni saunonut riittävästi. Lähden pesulle ja pukeutumaan. Pukuhuoneessa kuulen keskustelun saksalaisen ja suomalaisen miehen välillä. Joku mies on käynyt alasti uimassa, ja siitä on tultu huomauttamaan miesten saunaan. Saksalaista miestä syytetään. Mies kuitenkin ottaa kylpytakkinsa taskusta märät uimahousut todistaakseen syyttömyyttään.

Pukeuduttuani lähden ravintolaan. Kello on jo melkein neljä, mutta vielä on lounasaika. Koska on pyhäpäivä, on lounaaksi tarjolla vain keittoa. Kermainen lohikeitto on hyvää ja täyttävää. Runsas salaattipöytä on maistuva. Kahvi jälkiruoaksi. Lounaan hinta 8 euroa ei mielestäni ole liikaa. Ennemmin tätä syö kuin makkaraa savusaunalla.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.