Helsinki

Kaurilan saunassa

”Lenkkisauna Meilahdessa” lukee Aku lyhtypylväästä Munkkivuoressa palatessaan kotiin iltakaljalta talvella. Tästä on otettava selvää. Selvänottaminen lykkääntyi. Helsingin Sanomat kuitenkin uutisoi saunasta kahteen kertaan: ensin HS esitteli arkkitehtuuriblogin, jossa oli kerrottu saunasta. Sitten HS julkaisi artikkelin saunasta. Ja juuri seuraavana saunamaanantaina oli meidän tutustumiskäyntimme. No, onneksi ei pahaa ruuhkaa sattunut.

Voin kuvitella, mitä on vanhan punaisen hirsirakennuksen sisällä: pitkä pirttipöytä, päre palamassa, kolmijalkainen pata avotulella. Väärin, eletäänhän nykyaikaa. Päre on korvattu kynttilöin ja avotulella paistetaan makkaraa. Pirttipöydän lisäksi pimeässä huoneessa on piano tai muu lyömäsoitin. Vaatteet naulakkoon ja saunaan.

Saunassa on mukavan lämmin. Seinät 80 astetta ja kivet 110. Ovesta oikealle on korkeat lauteet, jonne mukavasti mahtuu kuusi ihmistä istumaan. Vasemmalla on kiuas ja pata. Löylyä saadaan vaikka matka kiukaaseen on pitkä.

Vilvoitella voi terassilla tai ulkona puiden varjossa. Seuraa pitää kolme kissaa ja iso siili. Terassilla on pöytä ja muutama tuoli. Sisälläkin voi olla, mutta vilvoittelu ei onnistu avotulesta johtuen. Ja sisällä on pimeää.

Aikaa on kaksi tuntia. Naisten vuoro 18-20, miesten vuoro 20-22. Ei sekasanaa – paitsi tilauksesta. Ei uima-allasta eikä kylmävesiallasta. Pärjätään ilmankin. Pukuhuoneena toimiva tupa on ahdas vaikkei miehiä ole kuin kymmenkunta. Viisitoista asiakasta otetaan joka vuorolle.

Lenkkisaunaan monet ovat tulleet lenkiltä. Siitä huolimatta kadun varressa on autoja pysäköitynä. Ilmeisesti autoilijat käyttävät lenkkinsä sisäisesti.

Kaurilan sauna. Lenkkisauna joka maanantai. Naiset 18-20, miehet 20-22. Ennakkoilmoittautuminen: http://www.punsseli.fi/lenkkisauna
Hinta 15 euroa per pylly.

KaurilaKaurila"