Helsinki

Sompasaunakausi on alkanut

Koulujen päättäjäisviikonlopun lauantaina oli Sompasauna lämpimähkönä ja ihmisiä kovasti. Jätin suosiolla tämän ruuhkaisen päivän väliin ja menin Sompasaunaan vasta seuraavana päivänä. Raahauduin paikalle noin kello 16.

Sompasauna oli kylmänä. Kolme nuorta miestä oli ulkona pyyhkeet päällä. Pikkusauna oli siis lämmin. He olivat juuri lähdössä ja mietin, mitä tekisin. Lähtisinkö Arlan saunaan vai jäisinkö yksin pikkusaunaan saunomaan ja odottelemaan seuralaisia. Onneksi päätin jäädä.

Riisuin vaatteeni. Tuntui oudolta olla alasti yksin keskellä kaupunkia. Muiden alastomien ihmisten seurassa se ei tunnu ollenkaan oudolta. Mitähän ajattelee se ihminen, joka juuri tulee Korkeasaaren lauttarantaan, ja sieltä näkee yksinäisen miehen riisuvan vaatteitaan keskellä autiota asvalttikenttää?

Otin yhdet löylyt ja menin pyyhe päällä tekemään polttopuita. Maassa makaavan kuormalavan sahaus on yllättävän vaikeaa. Ihmisiä tuli ja meni autoilla ja pyörillä; kaikki kävivät tätä kuuluisaa saunaa katsomassa. Kukaan ei pysähtynyt eikä tullut saunaan. Lopulta tuli auto, joka pysähtyi ja josta nousi kolme tuttua miestä. He tulivat saunomaan. Heiltä löytyi myös työkalu polttopuihin: armeijan kokoontaittuvalla kenttälapiolla sai kuormalavat sellaisiksi palasiksi, jotka sopivat sahaustukin päälle.

Lopulta paikalle tulee hallituksen jäseniä. Tänään on kuulemma pienet talkoot. Pieniin talkoisiin ei ole kutsuttukaan muita kuin aktiiveja. Talkoissa tehdään kattoa ja lauteita. Auttelen vähäsen, mutta pääsääntöisesti keskityn saunomiseen ja saunan lämpimänä pitämiseen. Välillä tulee muitakin ihmisiä saunomaan. Työni palkitaan: sauna on kuumana, kun ensimmäinen talkoolainen ehtii löylyihin.

Hienot tummat pilvet tulevat. Ihastelemme niitä. Juomani ovat jo loppuneet, mutta en uskalla lähteä kotiin, sillä pelkään kastuvani. Jatkan siis saunomista. Vettä sataa, ja talkoolaiset vetäytyvät talkoisiinsa Sompasaunan sisälle tai pikkuksaunan löylyihin. On romanttista saunoa vesisateessa (mielipide on naispuolisen talkoolaisen, mutta olen tietenkin samaa mieltä). Parin tunnin jahkailun jälkeen päätän lopultakin lopettaa saunomisen ja lähden kotiin. Kastun matkalla.

Näin hieno näköala on Sompasaunan akkunasta.
Näin hieno näköala on Sompasaunan akkunasta.
Viisari ei värähdä.
Viisari ei värähdä.
Ilma on viileä vilvoitella.
Ilma on viileä vilvoitella.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.