Helsinki

Talin saunan opasteet

Useilla siirtolapuutarhoilla on ollut oma saunansa. Se on ollut oma osakeyhtiönsä, joka on tarjonnut saunapalveluita kaikille – siis muillekin kuin puutarhureille. Osakeyhtiöt on purettu kaikkialla, mutta Helsingin siirtolapuutarhojen yleisistä saunoista vain kaksi on eri syistä lopetettu (Vallila ja Herttoniemi). Talin siirtolapuutarhan sauna on vanhin toimivista siirtolapuutarhojen saunoista.

Rakennus on tehty kauniista hirsistä. Liput ostetaan kuistilta eikä eteisestä tai saunasta. Pukuhuoneessa on kauniit lukolliset pukukaapit lakatusta vanerista. Tämä on ainutlaatuista siirtolapuutarhojen saunoissa. Selvästi huomaa, että tämän saunan isänä on ollut yleisen saunan isäntä.

Vanha tyyli loppuu pesuhuoneessa. Siellä toki näkyy paljasta hirsiseinää, mutta suihkujen kohdalla seinä on moderni. Itse löylyhuone on remontoitu moneen kertaan eikä muistuta vanhaa millään tavalla. Se on paneloitu vaaleilla laudoilla. Alkuperäinen puilla lämpiävä kertalämmitteinen kiuas on korvattu modernilla, jatkuvalämmitteisellä öljypolttoisella kiukaalla.

Pukuhuoneen seinällä on Suomen liikesaunojen liiton saunomisohjeet. Voin arvata, mistä nämä ovat tulleet. Talin siirtolapuutarhan puheenjohtajana saunan rakentamisen aikaan toimi Suomen liikesaunojen liiton sihteeri ja Helsingin liikesaunat ry:n puheenjohtaja. Mutta Talin sauna ei tietääkseni ikinä ollut Helsingin liikesaunat ry:n tai Suomen liikesaunojen liiton jäsen.

Puku- ja pesuhuoneen seiniltä löytyy monenlaisia sääntöjä ja ohjeita saunan käyttämiseen. Mikäli juot virvoitusjuomia, on tyhjät pullot palautettava kassaan. Voiko ne silloin palauttaa kassaan, jos niitä ei ole kassasta tuotu (vaan on tuonut ne mukanaan saunaan tullessaan)? Alkoholijuomia ei saa saunatiloissa nauttia, mutta niiden juomista ei ole kuitenkaan kielletty. Osa näistä kylteistä on tehty kauniisti, mutta osa on vain tietokoneella tulostettu modernille A4-arkille. Esimerkiksi löylyhuoneen ovessa olevaan ikkunaan laitettu määräys istuinalusen käyttämisestä on tulostinpaperille tulostettu.

Löylyhuone on suunnilleen neliön mallinen. Lauteet ovat U-lauteet. Toinen sakara jää oven ja ikkunan vuoksi lyhyemmäksi. Kiuas on oviseinällä keskellä. Lauteille mahtuu kymmenkunta miestä leveästi istuen. Suurimmalta osalta istumapaikoista on niin pitkä matka kiukaalle, että löylyvedestä puolet menee seinille. Ulkoseinällä on räppänä, jonka avaamalla saa löylyt laitettua harakoille. Löylyhuone on nyt kuvailtu. Löylyn kuvaileminen saa jäädä odottamaan seuraavaa kirjoitusta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.