Helsinki

Töölön urheilutalon saunassa

Aina välillä tulee käytyä uimahalleissa. Aika tylsää käydä aina siinä samassa, joten saunaporukan kanssa päätimme lähteä Töölön urheilutalolle. Osa saunakavereistamme (no joo, vain Pekka) kun käy siellä ja paikkaa kehuu.

Töölön urheilutalolle meistä selviytyi kolme. Urheilutalolla on kaksi saunaa: viileä, jossa löylyä ei laiteta, ja kuuma, jossa koko ajan pitää kauhan käydä. Kuuma sauna on kulman takana piilossa, joten sinne emme ensikertalaisina heti löytäneet. Kiroilimme vain, kun kylmässä saunassa ei kukaan laita löylyä, tai jos laittaakin, se heti haihtuu ilmanvaihtokanavaan.

Myös altaalle oli vaikea löytää. Sinne käytiin verholla peitetyn oviaukon kautta. Ratoja on riittävästi. Yhden olivat valloittaneet nopeat uimarit ja yksi oli varattu vesijuoksijoille. Meille hitaille miehille jäi 1-2 rataa. Välillä saatiin uida kaksin radalla, välillä taisi olla viisi. Mistään ruuhkasta ei siis voida puhua. Joukossamme oli yksi uimahallihullu, ja hänelle rauhallinen Töölön urheilutalo varmasti oli paratiisi.

Töölön urheilutalolla uidaan uimapuvut päällä. Miehillä tämä tarkoittaa uimahousuja, naisilla näköjään bikinejä. Altaassa ovat siis miehet ja naiset sekaisin (tämä tiedoksi niille, jotka käyvät vain Yrjönkadun uimahallissa). Saunassa ollaan ilman pöksyjä ja miehille ja naisille on eri saunat. Höyrysaunasta on ollut Internetissä kovasti huhuilua, mutta sitä en halunnut testata.

Normaalin uima-altaan lisäksi hallissa on kylmävesiallas. Veden lämpötila siinä on kyltin mukaan 6-8 C. Uintiaika on rajattu yhteen minuuttiin; tällä estetään pitkien jonojen syntyminen. Kylmävesialtaaseen mahtuu vain yksi mies kerrallaan. Minun seurakseni kyllä mahtuisi hoikka tyttö tai miksei kaksikin.

Kuumassa saunassa käyvät samat miehet melkein joka ilta. Osa heistä käy siellä siis päivittäin. Uima-altaaseen he eivät ehdi, vaan käyvät istumaan altaan reunalla oleville muovituoleille. Siinä on heidän viisastenkerhonsa. Tietovisa vain puuttui. Ehkä korjaan tilanteen ensi kerralla. Allasbaaria ei ole, joten pöytiin ei tarjoilla.

Kuumaan saunaan mahtuu istumaan mukavasti kymmenkunta miestä. Osa käy istumaan suosiolla alalauteelle – vähän heittäjästä riippuen. Vettä laitetaan kiville yhdessä sessiossa keskimäärin ämpärillinen. Kovakin saunoja polttaa tässä saunassa helposti nenänsä tai korvansa. Töölöläiseen tyyliin löylyjä arvostellaan, ja saunasta ulos lähdettäessä onkin tapana tokaista vallan kahvassa olevalle heittäjälle jotakin tyyliin ”lähdempä tästä höyrysaunaan, jos siellä ei palelisi”. Kukaan ei kuumassa saunassa kieltänyt löylyn lyöntiä eikä kenellekään tullut kesken parhaiden löylyjen yllättävää menoa autonkatsastukseen.

Töölön urheilutalon parhaita puolia on myöhäinen aukioloaika. Uinti päättyy kello 21.30, siis tuntia myöhemmin kuin Yrjönkadun uimahallissa. Saunasta pitää olla ulkona kello 22. Yrjönkadun uimahalli hiljenee vasta uintiajan päätyttyä. Töölön urheilutalolla on koko ajan niin hiljaista, että keskustelu uintikaverin kanssa jollakin tavalla sujuu.

Saunasession hinta oli 5,50 euroa. Itse nautin verottajan virike-edusta ja maksan tästä löylyttelystä 1,10 euroa. Hintaansa nähden sauna oli hyvä. Tänne mennään uudestaankin! Suosittelen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.