Helsinki Suomi

Torikortteleiden joulusauna 2014

Helsingissä Senaatintori on yksi maamme tyylipuhtaimpia aukioita. Sen reunalla olevat rakennukset edustavat tyyliä nimeltä empire ja arkkitehtina on toiminut Carl Ludvig Engel. Tänä jouluna Senaatintorin on taas vallannut Tuomaan markkinat -niminen joulumarkkinatapahtuma. Torilla myydään käsitöitä, ruokaa ja sen sellaista, jota ihmiset joulunalla ostavat joko joululahjoiksi tai syödäkseen. Tai vaikkapa tumput lämpimikseen.

Torin eteläreunalla sijaitsevat korttelit edustavat Helsingin vanhinta rakennuskantaa. Korttelit kutsuvat itseään nimellä Torikorttelit. Torikorttelit pyrkivät elävöittämään toimintaansa ja saamaan paikalle maksavia ihmisiä. Siksi Torikorttelit tänäkin vuonna tarjoavat meille kaikille ilmaisen joulusaunan.

Bockin talon sisäpihalle on tuotu peräkärrysauna. Sauna on suurempi kuin viime vuonna, ja lauteille mahtuu kerrallaan yhdeksän ihmistä. Viereen on tuotu teltta, jossa on pukeutumistilat erikseen naisille ja miehille. Teltassa on lämmitin puhaltamassa lämmintä ilmaa, joten saunan jälkeen voi rauhassa pukeutua vilustumista pelkäämättä. Vuokrapyyhe kuuluu saunan hintaan, joka siis on peräti nolla euroa. Edes kolehtia ei kerätä. Torikorttelit maksavat koko lystin!

Sauna on tosiaan peräkärry, jota voi isolla henkilöautolla vetää. Erillisiä naisten ja miesten vuoroja ei ole vaan kaikki saunovat yhdessä. Siksipä teltasta voi ottaa mukaansa pyyhkeen, johon kietoutua. Naisia on nähty lauteilla myös bikineissä ja uimapuvuissa ja väittääpä joku joskus nähneensä paikalla naisia alastikin. Aivan sama minulle, ulkona on pakko peittää pyyhkeellä kriittiset paikat. Saakohan porttikiellon, jos ei suostu peittämään?

Säilytyslokeroita ei ole. Vaatteet voit jättää pukeutumisteltan naulakkoon. Arvotavaratkin voi sinne jättää – omalla vastuulla. Itse jätin kännykän ja lompakon kassiin saunan eteen. Samassa kassissa olivat juomani. Tämäkin säilytys oli kokonaan omalla vastuullani, mutta lämmittäjä oli lähes koko ajan vieressä kyttäämässä. Samoin saunan edustan penkillä oli saunojia vilvoittelemassa, ja itse kyttäsin saunan ikkunasta ulkopuolisten liikehdintää. Saunojathan eivät (yleensä) varasta toisiltaan!

Saunassa käy päivittäin kymmeniä ihmisiä. En laskenut saunojien määrää tänään, mutta hetkellisesti lauteet olivat täynnäkin! Suurimman osan ajasta lauteilla oli tilaa, joten jonottaa ei tarvinnut. Löylykapasiteettikaan ei lopu kesken, sillä kiukaassa kerrallaan paloi vain pari puuta. Mikäli löylyä olisi laitettu yhtä mittaa, olisi puuta lisätty hieman enemmän kerrallaan.

Pesutilat saunassa ovat heikot. Saunassa on ämpäri, johon voi ottaa saavista ja hormin ympäriltä lämmittimestä vettä. Näin saa sopivan lämpöistä vettä huuhtomiseen. Varsinainen pesu kannattaa hoitaa kotona.

Mukava sauna. Olin itse tuolla myös viime vuonna ja aion mennä jatkossakin vuosittain. Tai ehkä useammankin kerran vuodessa…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.