Helsinki

Maunulan ulkoilumajan saunassa

Helsingin Latu järjestää Maunulan ulkoilumajalla lenkkisaunan keskiviikkoisin. Tästäkin saunasta on ollut pitkään puhetta, mutta puheiden muuttuminen teoiksi ei ole helppoa. Viime torstaina Hermannin saunassa kuitenkin saunakaverini Jari pyysi minua Maunulan majalle saunomaan. Lupasin lähteä. Nyt sauna on koettu, tässä kertomus.

Maunulan ulkoilumaja sijaitsee Keskuspuistossa Metsäläntien pohjoispuolella. Majan ohi menevä polku on nimeltään Keskuspuistontaival. Majan virallinen osoite on Metsäläntie 9, ja tuon osoitteen perusteella sinne varmasti helpoiten löytää. Itse suunnistin puistoon Pirkkolantieltä, ja jouduin matkalla hieman kyselemään neuvoa.

Sauna on majan ulkorakennuksessa. Oven jälkeen tullaan tupaan, jossa keskellä on pöytä ja seiniä kiertävät penkit. Seinillä on myös koukut vaatteille. Miehiä tuvassa istuu noin viisi ja keskustelua käydään ruotsalaisesta ruoasta. Keskustelunaiheeksi tarkentuvat hapansilakat ja päätän hapatuksen harrastajana osallistua keskusteluun. Erilliseen vaatenaulakkoon mahtuu varmasti kymmenen takkia. Koukkuja seinillä taitaa olla kymmenittäin. Miehiä mahtuu istumaan penkeille useita. Tilasta ei siis tule pulaa.

Jari on jo tuvassa odottamassa. Riisun vaatteeni ja lähdemme saunaan. Pesuhuone on pieni. Suihkuja on kaksi, toisella seinällä on penkki. Lasiovi johdattaa meidät saunaan. Sauna on kuin suurennettu omakotitalon sauna; neliönmallinen, lauteet vievät puolet tilasta. Toisen puolen vievät kiuas ja ovi. Kiuas on kuitenkin niin kaukana ovesta, ettei palovammanvaaraa ole. Kiukaassa on lasiluukku, jonka kautta avautuu näkymä tulipesään.

Lauteille mahtuu miehiä kerrallaan viisi. Lauteilla on miehiä jo neljä, osa isojakin. Täydeltä näyttää, mutta kaltaiselleni hoikalle miehelle on tilaa. Todistettu on, viisi miestä mahtuu. Löyly tulee pehmeänä.

Saunotaan, jutellaan vanhoista yleisistä saunoista, ja laitetaan puita pesään. Palavat puut lämmittävät kiuaskiviä niin, että lopussa löyly tulee jo voimakkaana – ei kuitenkaan pistävän polttavana. Missään vaiheessa sauna ei ole tullut liian kuumaksi, mutta löyly on kokoajan muuttunut paremmaksi. Kyllä jatkuvalämmitteisestäkin kiukaasta saa hyvät löylyt!

Saunatuvassa on puulattia. Lattia on peitetty muovimatoilla, jotka varmistavat lattian homehtumisen. Tai ehkä ne muovimatot nostetaan saunavuoron jälkeen kuivumaan? Samalla pääsee lattiakin kuivamaan. Ehkä matot kuivataan pesuhuoneessa, sillä siellä tuntui haisevan ummehtuneelle. Onneksi ikkuna oli koko ajan auki. Näin se ilmanvaihto ennenkin toimi! Saunassakin oli ikkuna räppänää korvaamassa.

Ilta oli rauhallinen. Yhtäaikaisesti meitä taisi olla saunatiloissa korkeintaan viisi miestä. Porukka kuitenkin vaihtui, joten kävijöitä näin yhteensä kymmenkunta. Hätäisimmät varmasti olivat ehtineet lähteä ennen saapumistani.

Saunan jälkeen käytiin kassalle maksamassa viiden euron saunamaksu. Maksun saa myös maksaa ennen saunaa. Onhan se kallis itsepalvelusaunasta, mutta en valita. Hintahan on suorastaan ilmainen muihin pääkaupunkiseudun kaupallisiin saunoihin verrattuna!

Kokonaisuutena ihan hyvä sauna. Tänne voisin tulla toistekin. Ehkä sitten keväällä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.