Jurmala

Jūrmalan Hapi

Ensimmäinen tällä matkalla kokemani sauna Jūrmalan kaupungissa oli Hapi. Jūrmalassa asuu yli 50 000 asukasta. He eivät asu turisteille tutulla pitsihuviloiden alueella. Suurin kaupunginosa on Kauguri, jonka 5-9-kerroksiset kerrostalot asuttavat 20 000 jūrmalalaista. Matkustan puoli tuntia bussilla lepokodistani Kauguriin etsimään saunaa.

Tässä on kaunis kaksikerroksinen talo. Yläkerrassa toimii hotelli, mutta talon seinässä lukee vaatimattomasti hostelli. Kahden hengen huoneita on kai neljä, joten kyllä tätä jo majoituslaitokseksi voi kutsua.

Otan rakennuksesta valokuvan ja astun lähemmäksi. Oven luona seisoo lipunmyyjä tupakalla. Hän lähtee edelläni sisälle. Samalla paljastuu seinässä oleva tupakoinninkieltokyltti, jonka edessä mies oli seissyt. Sisällä mies kerää saunan pääsymaksun kymmenen euroa. Hän katsoo kameraani ja kysyy, jätänkö aparaattini hänelle säilöön. Minähän en aparaattiani luovuta. En kerro, että mukanani on näitä enemmänkin.

Laitos on ahdas ja sokkeloinen. Ensin tulee näkyviin peili, lavuaari ja vedenkeitin. Kulman takana on pitkulainen pukuhuone. Pukukaapit kiertävät seiniä. Kaappeja on parikymmentä, useassa teksti ”henkilökunnalle”. Peräseinällä on pieni hylly, jossa on muovisia pesuvateja kumollaan. Keskellä on penkki, jolle ehkä neljä ihmistä mahtuu istumaan. Laitan vaatteeni kappiin ja otan pesuvadin vihdalleni. Avain mukaan ja pesuhuoneeseen. Avaimen voisi myös jättää seinällä olevaan avainnaulakkoon.

Pesuhuoneessa kiinteä penkki kiertää seiniä. Tämä penkki ei ole puinen tai muovinen, vaan betonista ja on kaakeloitu. Se on vielä muotoiltu kaarevaksi. Suihkuja on kolme. Jokaisen kohdalle seinään on kiinnitetty paperilappu. Niissä lukee ”5 сек”, ”15 сек” ja ”20 сек”. Latvian kielessä ei taida olla sanaa ”tsek”, joten ehkä nuo onkin kirjoitettu venäjäksi ja tarkoittavat sekuntteja?

Pesuhuoneessa on muutamia miehiä pesulla. He puhuvat minulle latviaa, mutta en ymmärrä. Esittäydyn venäjäksi. He toivottavat tervetulleeksi. Paikalla sattuu olemaan mies, joka kaikkien mielestä tietää kaiken kaikista lähiseudun saunoista. Olen siis kaltaisteni seurassa. Tästä tulee kivaa.

Mennään löylyyn. Ovesta vasemmalle on pikkuriikkinen tynnyrinmuotoinen Kastorin kiuas, joka käy sähköllä. Lauteet kiertävät neliönmallista saunaa. Miehiä mahtuu erittäin leveästi vihtomaan neljä viisi, mutta varmaan kapeammin mahtuisi kymmenkunta. Koko saunalaitoksessa asiakkaita on lisäkseni noin 4-6. Löyly on mukavan kuumaa. Miehet vihtovat hanskat kädessä, sillä muuten käsiä polttaa. Tietäjä ei pidä sähkösaunoista niiden hapenpuutteen vuoksi.

Vilvoittelua varten on pieni huone, jossa putkitelkkari näyttää nyrkkeilyä. Yksi vanha mies alkaa kertoa saunan tarinaa:
”Tiedätkös tämän talon historian? Tämä talo oli Kaugurin ensimmäisiä kaksikerroksisia taloja. Muistan kyllä kun lapsena ajoin tästä polkupyörällä ohi. Näitä viisikerroksisia kivitaloja ei ollut eikä näitä torikadun kaksikerroksisia taloja. Tämä oli puinen asuintalo. Näitä oli kolme samanlaista tässä, mutta ne kaksi on purettu. Myöhemmin talo purettiin kivijalkaan saakka ja tämä sauna rakennettiin. Tämä on ihan samannäköinen kuin se vanha puutalo.”

Mennään pukuhuoneeseen. Onkos siellä teetä, kysyy saunatietäjä. Ei ole. Ilmeisesti on tapana pitää teepannua tässä pöydällä. No, ei tässä janoon kuolla. Saunatietäjällä on litran pullo kaljaa tai kvassia. Minulla on tapani mukaan vettä: Daridaa ja Borjomia.

On minun vuoroni laittaa saunassa löylyä. Otan käteeni pienen, parin desin löylykauhan, täytän sen vedellä ja kaadan kiville. ”Oops, laitoitpas paljon kerralla”, kuuluu lauteilta. Milloin opin muistamaan, että Latviassa löylyä ei laiteta niin kuin Suomessa.

Käydään saunassa ja vilvoittelemassa. Olen jo pari tuntia täällä ollut ja rupean pesulle. Ja hyvä niin. Hetken kuluttua miehet katsovat kelloa ja sanovat että sauna suljetaan. Ei täältä pois ajeta, mutta henkilökunta käy avaamassa löylyhuoneen oven. Peseytyminenkin loppuu, mutta pukuhuoneessa vielä oleskellaan. Lähden läheiseen supermarkettiin ostamaan lisää vettä. Toivotan miehille kepeitä löylyjä.

Saunassa ei varsinaisesti ollut mitään vikaa, mutta ehkä en tämän sähkösaunan vuoksi Latviaan matkustaisi. Tällaista sähkösaunaa kehtaavat vielä nimittää venäläiseksi saunaksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.