Liettua

Liettua, Jonava: Jonavos miesto pirtis

Jonavassa asuu virallisesti alle 20 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee radan varrella lähellä Kaunasia. Junalla tänne pääsee Vilnasta harvoin, mutta Kaunasista ei lainkaan. Kaunasiin pääsee bussilla puolessa tunnissa. Busseja kulkee joka tunti, joten liikennemotissa kaupunki ei ole.

Rautatieasema ei ole kaupungin keskustassa vaan syrjässä. Asemalle kulkee bussi neljä kertaa päivässä. Matkustajat menevät kimppataksilla kaupunkiin, sillä junien ja paikallisbussien aikatauluja ei ole synkronoitu. Kimppataksin hinta on 2 euroa. Taksikuski näyttää, missä on yleinen sauna, mutta ei osaa kertoa sen osoitetta.

Marssin matkailutoimistoon. Nuori tyttö siellä osaa englantia, ja tietokoneeltaan etsii saunan osoitteen. Nyt minulla on osoite, joten voin kertoa kavereille, missä nähdään. Tutustun kaupunkiin ja käyn kaupungin vessassa. Torin reunalla olisi myös toinen yleinen käymälä, mutta se on jo sulkenut ovensa tältä päivältä.

Astun saunaan. Ovella on minua vastassa täti, jolle maksan 4 euron lipun ja annan takkini naulaan. Takin taskussa on passi, mutta kyllä se siellä säilyy. Täti antaa metallisen pesuvadin siltä varalta, että saan vihdan jostain. Aulassa on kaksi ovea; toisen päällä lukee sauna ja toisen päällä garinė. Arvaatte varmaan, kummasta ovesta pääsee oikeaan saunaan?

Täti koputtaa ovelle, jonka päällä lukee garinė. Astumme sisälle. Minulle näytetään vapaa kaappi. Lasken ison reppuni penkille ja alan riisua. Pesuhuone on pieni ja kaappeja on 14. Melkein kaikki kaapit ovat käytössä. Penkkejä on tuotu kolme kappaletta eikä niille kaikki 14 miestä mahdu samalla kertaa istumaan. Täti menee etsimään minulle vihtaa, mutta ei tule takaisin. Miehet katselevat minua kummissaan.

Kyselen ensin, mitä kieltä puhutaan. Kukaan ei tunnu osaavan englantia. Venäjää ymmärtävät. Kerron tulleeni Suomesta saakka katsomaan, millainen sauna liettualaisilla on. Kukaan ei tätä kummastele vaan miehet toivottavat minut tervetulleeksi. Muutamat myöhemmin tulevat saunojat kyllä kyselevät, miksi olen tullut Liettuaan. Heidän on vaikea uskoa, että olen tänne saakka tullut vain saunan takia.

Astun pesuhuoneeseen ja jätän tyhjän vatini penkille. Hetken päästä tulee vanha mies opastamaan. Ensin hän antaa koivuisen vihdan minulle. Kuinka ystävällistä! Sitten hän neuvoo hanoissa. Täällä ei ole yksiotehanoja, vaan vanhan malliset kraanat. Osassa tulee kuuma vesi vasemmalta puolelta ja osassa oikealta. Tämä on hyvä opastaa, jotta en polta itseäni.

Hattu päähän ja löylyyn. Löylyhuoneessa on ovesta oikealla sähköinen kiuas ja vasemmalla kolmetasoinen laude. Kiuas on sivuilta peitetty kuitusementtilevyllä, joten palovammoja ei tarvitse niin paljon pelätä. Kiukaan vieressä on pöytä, jolla on pesuvati. Vadin päällä on kraana. Väännän kuuman veden auki ja lasken vettä vatiin. Otan löylykauhan ja laitan kaksi kauhallista vettä kiville. Kauha ei ole mikään muovinen lelu, vaan paikalliseen tyyliin kunnon metallia. Teräksiseen lieriöön on kyläseppä hitsannut pohjan ja ruuvannut puisen kepin kahvaksi. Tällaisia pitää kauhojen olla! Tilavuutta kauhalla on varmaankin kaksi desilitraa.

Saunon, vihdon, käyn pukuhuoneessa juomassa Daridaa ja Vytautasia ja juttelen miesten kanssa. Kaikki paikalliset henkilöt puhuvat keskenään liettuaa. Turha väittää, että tämä olisi venäläinen sauna. Liettuan asukkaista ehkäpä viisi prosenttia on venäjänkielisiä, ja Jonavassa luku taitaa olla nollan tienoilla. Joukossa on yksi minua nuorempi mies, ja hän aloittaa juttelemisen kanssani liettuaksi. Kerrankin olen paikassa, jossa minua ei luulla virolaiseksi! Keskustelua käydään esimerkiksi oluesta.

Uusia miehiä tulee saunaan ja paikalliseen tapaan he kättelevät kaikki – myös minut. Huomaan, kuinka yksi uusista miehistä on tatuoitu, mutta en tarkemmin katsele tatuointeja. Hän menee saunaan. Hetken päästä menen perässä. Saunassa hän alkaa kertoa, kuinka olen puhdas, sillä olen vaalea. Hän nostaa saunahatun päästään ja näyttää kaljulla päälaella olevia tummia karvoja. Hän on itse tumma ja siksi epäpuhdas. Vasta myöhemmin pukuhuoneessa minulle kuiskitaan, että hänellä on erittäin iso Adolf tatuoituna käsivarteen.

Alan vihtoa. Aloitan jalkapohjista, kuten on Latviassa opetettu. Adolf huomauttaa minulle heti, ettei ilman hanskoja pidä vihtoa. Hän hakee omat hanskansa pesuhuoneesta ja antaa ne minulle lainaksi. Tässä vaiheessa olen jo vihtomassa tammisella vihdalla, joka minulle on myös lahjoitettu. Kyllä täällä on ystävällisiä ihmisiä!

Yksi mies alkaa näyttää minulle kännykästään kuvia. Hän on itse tehnyt jatkuvalämmitteisen kiukaan, jossa kivet eivät ole näkyvissä. Kivet ovat luukun alla piilossa. Kiukaan päällä on kaksi reikää: toisesta kaadetaan löylyvesi kiville ja toisesta tulee tulistettu höyry ulos. Hän näyttää kuvia myös koiristaan; hän on metsästäjä, ja hänellä on suomalaista rotua oleva ajokoira. Minut kutsutaan katsomaan hänen saunaansa, mutta kieltäydyn kohteliaasti.

Tässä vaiheessa iltaa pukuhuoneessa voi keskustella saunasta vain ilman Adolfia. Kun Adolf tulee paikalle, hän kääntää keskustelun heti erään uskonnon edustajiin ja heidän… Jätän kertomatta. Alkuillasta keskusteltiin myös liettualaisesta oluesta, mutta sekin aihe on kuihtunut. Paikalla on henkilö, joka ei kuulemma olutta hyväksy lainkaan. Kenelläkään ei ole alkoholijuomia mukana, vaan kaikki juovat teetä ja vettä. Yhdellä on kaksi paperitonta ruskeaa muovipulloa, jotka näyttävät siltä, että ne on täytetty hetkeä aikaisemmin kaupan hanasta. Pulloissa ei ole olutta, vaan kotikaljaa.

Ulkopuoliset opetetaan talon tavoille. Hanskojen käyttö on jo kerrottu. Seuraa suola ja hunaja. Kauneushoidot eivät ole vain naisia varten vaan yhtälailla kuuluvat miehille. Yksi mies antaa minulle purkin, jossa on tekstin mukaan omega-3-tabletteja. Purkissa on kuitenkin suolaa, jota hieron iholleni loppulöylyjen ajaksi. Tällä saa ihon punoittamaan, sanoo mies. Loppulöylyjen jälkeen toinen mies antaa minulle naisten yövoidepurkin. Sisällä on kuitenkin miesten kauneusvoidetta, nimittäin juoksevaa hunajaa. Tätä hieron sille alueelle, jolta olen hetkeä aikaisemmin ajanut partani.

Saunassa on tunnin aikaraja. Olen jo kolme tuntia saunonut. Miehet kertovat, ettei täällä kukaan noudata rajoitusta. On kuitenkin aika lähteä ja päästää saunottajakin nukkumaan. Vien tyhjät pullot saunottajalle (niistähän saa pantin) ja palautan pesuvatini. Täti menee heti pesemään vadin puhtaaksi. Esimerkillistä toimintaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.