Liettua

Liettua, Panevėžys: Panevėžio pirtis

Panevėžys on Liettuan viidenneksi suurin kaupunki. Asukkaita on hieman alle sata tuhatta. Kaupungissa toimii yksi yleinen sauna. Lähdimme ottamaan siitä selvää.

Sauna sijaitsee ydinkeskustassa aivan luterilaisen kirkon takana. Paikalle ei siis pääse näkemättä kirkkoa. Rakennus on iso ja tehty punaisista tiilistä. Nousemme portaat ja astumme ovesta sisälle. Suoraan edessä on kassa, joka on suljettu. Oikealla puolella on yhdessä huoneessa kahvio, jonne liput maksetaan. Koska kyseessä on kaupungin sauna, on hinnassa sentit mukana. Mutta 4,34 euroa ei vastaa mitään litihintaa, joten emme osaa sanoa, mistä hinta on keksitty. Aulassa kasvaa isoja viherkasveja ja yhdessä kolosessa on naulakko, jonne voi päällysvaattensa jättää. Kukaan ei ole sinne takkiaan jättänyt enkä tiedä, onko pöydän äärellä istuva nainen edes naulakon vartija.

Missä sauna? Oikealla, kahvilan vieressä on ovi, joka kyltin mukaan vie miesten puolelle. Siellä joudumme käytävään, jossa ei missään ovessa lue mitään. Käytävän varrella on erilaisia suihkukoppeja. Näille on ehkä ollut kysyntää silloin, kun ei kotona ole ollut suihkua ja saunaan on täytynyt jonottaa. Käytävän varrella on kahdet isot ovet ilman mitään tekstiä. Toinen tuntuu vievän miesten osastolle, joten menemme sinne. Toista emme uskalla avata, jos vaikka sen takana onkin alastomia naisia.

Miesten puolen pukuhuone on pitkulainen ja tulemme siihen päädystä. Huonekorkeutta on ehkä neljä metriä ja ikkunat ovat pitkällä sivulla. Kaappeja on yli 60 ja ne ovat pitkien seinien edessä. Osa kaapeista peittää ikkunoita, mutta se ei haittaa. Puiset kaapit on maalattu neuvostosinisellä maalilla. Kaapeissa ei ole lukkoja, vain pienet hakaset. Ja minulla on mukana elektroniikkaa tuhannella eurolla…

Vaatteet kaappiin ja eteenpäin. Pitkällä sivulla on ovi, josta pääsee pieneen eteiseen. Suoraan eteenpäin pääsee pesuhuoneeseen, vasemmalla on käymälä. Käymälässä on yksi haiseva eriö. Pönttö on neuvostomallinen. Vieressä on roskakori paperille.

Pesuhuone on iso. Pituutta on yli kymmenen metriä ja leveyttäkin riittävästi. Korkeus on 6-7 metriä. Korkealla katonrajassa on ikkunat pitkällä sivulla. Ikkunoista varmaan näkyisi pukuhuoneen katto. Seinillä kulkee kaksi paksua putkea, joista toinen on maalattu siniseksi ja toinen punaiseksi. Suihkuja on kolme omassa syvennyksessään. Yksiotehanoja ei ole täälläkään. Kuuman ja kylmän veden hanan paikat vaihtelevat sen mukaan, millä seinällä syvennystä suihku on – Neuvostoliitossa putket eivät menneet ikinä ristiin (toisen putken ylitykseen tarvittavaa mutkapalaa ei ollut). Peseytymiseen on kivisiä penkkejä varmaan kolmekymmentä. Sieltä täältä löytyy vesihanoja, joissa täyttää vatinsa.

Vihta likoamaan ja löylyyn. Löylyhuone on pieni. Oikealla olevat lauteet ovat porrasmaiset ja niissä on kolme tasoa. Ylin taso on syvä. Miehiä mahtuu lauteille leveästi kuusi rinnakkain, mutta vihtoessa on mukavampi, että rinnakkain on vain neljä.

Kiuas on ovesta heti vasemmalle. Se on erikoinen enkä ole vastaavaa ennen nähnyt. Alhaalla kulkee jotain putkia vaakasuorassa. Niiden päällä on kivipesät. Ikäänkuin neljä neliskanttista metalliastiaa olisi putkien päällä, kaikki kukkuroillan kiviä. Näillä metalliastioilla on korkeutta ehkäpä puoli metriä ja ylimmät putket ovat jossain metrin korkeudessa. Löylyä saa siis lyödä kädet ylös ojennettuina.

Täällä näköjään on tapana laittaa löylyä vihdalla. Vihta on liossa neliskanttisessa muovivadissa. Mies ottaa vihdan ja valelee siitä vettä kiville. Vihdan lehdet laahaavat kiviä, mutta eivät pala, mustu tai edes kuivu. Kovaa sihinää ei kuulu. Ilmeisesti pintakivet eivät ole kovinkaan kuumia.

On perjantai ja saunassa on paljon miehiä. Kaikki suuret kivihuoneet ovat meluisia. Täällä en pääse esittäytymään saunakerääjäksi. Juttua ei siis synny ja pysyttelemme hiljaa omissa oloissamme.

Jossain vaiheessa rohkaistun ja haen mittarini. Tässä saunassa on pakko mitata lämpötila. Saunassa on kuitenkin meneillään normaali siivous. Ovi on auki ja lehtiä lakaistaan lauteilta. Tämän jälkeen heitetään lauteille vettä ja sauna tuuletetaan kunnolla ovea heilutellen. Liettuassa tällaista tehdään saunoissa aina puolen tunnin välein tai useammin. Menen silti mittaamaan. Seinän lämpötila on 48 astetta (siis Celsiusta, ei Réaumuria). Selvä.

Joitakin löylyjä myöhemmin menen uudelleen mittaamaan. Saunojat katselevat mittariani ja varmasti luulevat sitä etälamauttimeksi. Menen rohkeasti saunaan ja alan mitata. Sanon lukuja venäjäksi ääneen. Minua katsellaan hämmästyneesti. Saunan lämpötila on 55 astetta (edelleen Celsiuksia). Lähden viemään kastunutta mittariani pukuhuoneeseen. Tuchkus jää saunaan kuuntelemaan miesten puheita. Miehet kuulemma ihmettelevät mittariani ja sen tuloksia. He miettivät, että mitä laskutoimituksia aion numeroillani tehdä. Taisikin paljastua, että on tullut yliopistossa opiskeltua fysiikkaa…

Niin siis mitä? Kyllä, 55-asteinen sauna! Pukuhuoneessa miehet tulevat huomauttamaan minulle mittauksistani. Mittarini mittaa seinän lämpötilan, ei ilman lämpötilaa! Turha laite siis. Mutta jos saunassa on jo vaikkapa kuuden tunnin ajan ollut kuumaa ilmaa, niin miksi nämä kiviseinät eivät olisi lämmenneet yhtä kuumiksi?

Tuchkus pääsee juttuun miesten kanssa keskusteltuaan mittauksistani. Meille paljastuu karu totuus: olemme tässä saunassa viimeistä kertaa ja vietämme saunan hautajaisia. Ei nyt sentään, mutta kesäkuussa kuulemma sauna suljetaan.

On aika lähteä. Peseydymme, pukeudumme ja tarkastan tavarani. Kaikki kamerat ja muut laitteet ovat tallessa. Menemme isoon aulaan ja vasta siellä puen sukkani ja kenkäni. Täti istuu edelleen tuolilla vahtimassa tyhjää naulakkoaan. Lähden juttelemaan hänen kanssaan.

Sauna on valmistunut vuonna 1960. Osastoja on kaksi, molemmat samanlaisia. Miehiä käy kolme kertaa enemmän kuin naisia. Sauna on auki perjantaisin ja lauantaisin. Rakennus on teknisen käyttöikänsä päässä. Kaikki pitäisi remontoida. Aulan lämpöpatteritkaan eivät toimi talvisin, vaan henkilökunta on työssä takit päällä. Kaupungilla on kai rahat varattuna saunan remonttiin, mutta se ei nyt auta. Sauna todennäköisesti myydään ja paikalle rakennetaan jokin keskus, jossa pääset eroon rahoistasi. Ei kai vaan taas osuuskauppa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.