Liettua

Liettua, Kaunas: Lampėdzių pirtis

Viimeinen päivä Liettuassa. Tänään käyn saunassa Kaunasissa. Kaupungissa toimii kaksi oikeaa saunaa ja ne olen esitellyt jo syyskuussa. Nyt on vuorossa jotain muuta. Lampėdis-järven rantaa käytetään virkistäytymisalueena. Puistossa on lapsille toimintaa ja uimarannan lisäksi rannalla on sauna. Sauna on kaikille avoin liikesauna eikä sen taustalla tunnu vaikuttavan mitään yhdistystä. Sauna toimii omassa rakennuksessaan.

Kävelemme kohti saunaa, kun takanamme olevasta pienestä kopista astuu mies ja pysäyttää meidät. Hänelle pitäisi maksaa saunasta. Liettualainen ystäväni, Tuchkus, esittelee minut ja aloitamme keskustelun venäjäksi. Saunakerrasta pitäisi maksaa kuusi euroa. Kaivan lompakosta vitosen setelin ja kahden euron kolikon ja mies laittaa ne mitään kysymättä taskuunsa. Kuittia en saa.

Rakennus on pieni. Suoraan ovesta kohti peräseinää on kapea huone, jossa on naulakko ja säilytyslokerot. Täällä on siis säilytyslokeroita niille, jotka pelkäävät tavaransa varastettavan. Penkki on jo kohtalaisen täynnä tavaraa, joten laitan omat tavarani lokeroon. Takki ja housut vain naulaan. Tässä kapeassa huoneessa ei ole ovea, mutta jos olet riisuutumassa, vedä verho eteen.

Sitten saunaan. Sauna on kohtalaisen pieni, ylälauteelle mahtuu istumaan ehkä 6-8 ihmistä. Monet istuvat alempana. Nurkassa on iso tornimallinen kiuas. Ylimmät kivet eivät kai ihan ole kahdessa metrissä, mutta melkein. Halkaisijaa kivitornilla on metrin verran. Kiukaan yläpuolella vielä on vesipata, joka saa voimansa kiukaan hormista. Kiuas lämmitetään puilla, joita pesään lisätään seinän takaa ulkokautta.

Löyly- ja pukuhuoneen lisäksi saunassa on kolmaskin huone. Tässä huoneessa on iso pirttipöytä ja pieni säilytyslokerokaappi. Pöydällä on vedenkeitin ja sen takana seinässä telkkari. Pöydän ääressä ihmiset syövät eväitään, mikäli eivät ole ulkona terassilla. Terassin lisäksi rakennuksen edustalla on penkkejä, joilla voi levätä. Rantaan vie saunalta puinen polku.

Saavumme saunaan päivällä, joten saunassa vielä on rauhallista. Tästä huolimatta lauteet ovat täynnä. Sauna on sekasauna, jossa kylvetään uimapuku päällä. Tällainen sauna sopisi niille kiinalaisille turisteille, jotka eivät saunaan voi tulla alasti – kyllä liettualaiset osaavat saunan kaupallistamisen! Kaikki saunojat ovat miehiä ja heillä on uimahousut jalassaan. Minähän en housuja laita! Isännän mukaan uimassa saa käydä alasti, jos ei ole naisia saunassa. Toivottavasti sama sääntö koskee myös saunaa. Ensimmäiset naissaunojat saapuvat onnekseni vasta siinä vaiheessa, kun olemme jo lähdössä.

Saunassa löylyä lyö se, joka istuu lähinnä kiuasta. Hänellä on pitkä kauha ja ämpäri edessään. Alhaalla ikkunalla on pullo hajustetta, jota paikalliset laittavat innolla löylyveteen. Ja arvatkaapa mitä hajustetta? No tietenkin, valkosipulia! Rakastavatkohan liettualaiset valkosipulia? Olisikohan heillä valkosipulintuoksuista partavettä?

Tähän saunaan ei taida tulla vesijohtoa. Lämmittäjä ja hänen apurinsa kantavat vettä ämpärillä. Järvestäköhän se tulee? Mittasin saunan lämpötilan. Mittari muistaakseni näytti erilaisia arvoja 80 ja 90 asteen väliltä. Hyviä lukemia saunalle. Tarkemmin tätä on paha sanoa, sillä en merkinnyt lukemia muistiin. Löylyt ovat silti kosteat eivätkä tuliset. Lyöjästähän se on kiinni, sillä tornimalliseen kiukaaseen voi laittaa löylyveden sivuille tai päälle. Sitä voi heittää, jolloin löyly tulee pintakivistä tai hitaasti kaataa, jolloin se tulee syvemmältä ja tulistuu matkalla.

Yksi liettualainen ottaa itselleen löylymiehen roolin. Hän ottaa vettä kauhaan ja hitaasti kaataa sitä kiville. Ensimmäinen kauhallinen, toinen, kolmas… vielä jatkuu. Miehet lähtevät ulos ja uimaan. Nousen minäkin, mutta en lähteäkseni, vaan saadakseni itseni ylemmäksi. Haluan löylyä! Lopulta jään saunaan yksin löylynlyöjän luovutettua.

Pari tuntia jaksan tässä saunassa istua. Löylyt ovat kosteat mutta minun makuuni saisivat olla tulisemmat. Vihtaa minulla ei vieläkään ole, sillä tähän aikaan vuodesta niitä ei myydä. Täällä muuten ei ole kaikilla vihtaa, että siinä mielessä sauna on poikkeuksellinen.

Olisiko aika lähteä ja peseytyä? Ei täällä pesutiloja ole! Tällä peseydytään järvessä. Edes löylyhuoneessa ei ole minkäänlaista penkkiä, jolla voisi istua ja peseytyä muiden katsellessa lauteilla. Suihkuakaan ei ole. Jätän peseytymättä ja lähden hikisenä Suomeen.

Tavarat on pakattu reppuun, mutta jotakin puuttuu. Täälläkö minulta varastettiin kamera ja kännykkä ja… no ei vaan Latviasta ostettu saunahattu! Sitä ei löydy mistään. Monet saunojat tarjoavat minulle pöydillä ja penkeillä lojuvia hattuja, mutta niitä en kelpuuta. Haluan tämän päähäni sopivan hatun. Luovutan ja lähden jo pois. Tuchkus kuitenkin tajuaa asian. Jokainen lukitsematon säilytyslokero avataan ja eikös yhdestä löydy hattuni. Penkillä olevaa hattua kun on kuviteltu unohdetuksi ja se oli laitettu säilöön avoimeen lokeroon. Saunahattu päähän ja menoksi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.