Liettua

Liettuan sauna: Naujoji Vilnia Pirtis

Vilnassa ei ole enää yhtään yleistä saunaa, kuuluu väite. Tottahan se, Vilnassa ei enää pääse löylyihin. Mutta Uudessa Vilnassa pääsee! Ja kartasta kun katsoo kaupunkien rajoja, niin näyttäisi Uusi Vilna kuuluvan samaan kaupunkiin vanhan Vilnan kanssa. Tästä pitää ottaa selvää.

Kiskomiehenä matkaan Naujoji Vilniaan junalla. Matka kestää 14 minuuttia, mutta junia kulkee kohtalaisen harvoin. Aseman lähellä on rakennus, joka tyyliltään on stalinistista klassismia, ja siihen on rakennettu Maxima-kauppa. Kauppa on peräti kahdessa kerroksessa! Harvinaista Stalinin arkkitehtuurin uusiokäyttöä. Haen sieltä juomat (ei tarvitse kysyä – Daridaa ja Borjomia tietenkin) ja kävelen pääkatua pitkin yleiseen saunaan.

Yleinen sauna on rakennettu 1970-luvulla ja on ilmeisesti perinyt tehtävänsä toiselta alueen yleiseltä saunalta. Tässä rakennuksessa ilmeisesti on kaksikin erilaista yleistä saunaa, ja olen joutunut vanhalle puolelle asiasta tietämättä. Tällä saunalla on jokin sopimus kodittomien ihmisten kylvettämisestä, joten muut saunojat saattavat olla hieman epämääräisiä.

Naujoji Vilnia Pirtis

Saunan edessä terassilla istuu nuori nainen sen näköisenä, että olisi saunasta tulossa. Eikös tänään kuitenkin ole miesten päivä? Astun ovesta sisään. Ihmisiä istuu tuoleilla odottamassa jotakin. Käytävä vie suoraan eteenpäin. Vasemmalla puolella on tiski. Tiskillä on esillä pinkit stringit naisten mallia. Mihin minä olen joutunut!? Sitten tajuan, että alushousut ovat myytävänä ja ovat puhtaat ja käyttämättömät. Myös sukkia on avaamattomissa paketeissa myytävänä. Ehkä täällä käy romaneja, jotka laittavat aina uudet vaatteet päälleen?

Mielestäni myyjätär sanoo hinnaksi 5,20 euroa. Annan tasarahan ja saan kuitin, jossa jälkeenpäin huomaan lukevan 5,10 euroa. Ymmärsinköhän hinnan ihan oikein? Täti käskee kävellä käytävän päähän, sillä siellä on sauna. Käännyn sitten oikealle, ja täti juoksee perääni. Tämä ei ala hyvin…

Pukuhuoneessa heti vasemmalla on pirttipöytä ja sen takana saunottajan työhuone. Kaappeja on 40 ja kaikkiin käy sama avain. Avaimia taisi olla muutama jossain. Valitsen hämärässä huoneessa kaappini ja jätän sinne vaatteeni.

Pesuhuone on pitkulainen ja iso. Penkit ovat kiviset ja kokoa 60×120 cm. Kuuden penkin ryhmiä huoneessa on 5 ja lisäksi kolme irtopenkkiä. Yhteensä siis 33 mahtuu kerralla pesuhuoneeseen.

Toisessa päädyssä on kaksi suihkua. Kolmantena suihkuna on kylmävesisaavi katon rajassa. Suihkuihin jonotetaan. Näiden takana, seinän toisella puolella on löylyhuone. Pesuhuoneen valaistus on onneton. Katon rajassa on kolme halogeenivalaisinta; sellaisia isoja ulkovalaisimia, joilla kirkkojen seinä valaistaan öisin. Ne tuovat ärsyttävää valoaan pesuhuoneeseen. Kaksi valaisinta osoittavat suihkuihin ja kolmas on aivan toisessa päädyssä. Huone on pelottavan pimeä.

Pesuhuoneesta pukuhuoneeseen vie kaksi ovea. Samalla seinällä näiden kahden oven välissä on kolmas ovi, mutta sepä ei viekään pukuhuoneeseen. Siihen kohtaan on muurattu pieni huone höyrysaunaksi. Siellä en käy. Infrapunasaunakin on tarjolla, mutta se on pukuhuoneen puolella. Infrapunasaunaa saa operoida vain henkilökunta, joten älä itse painele nappeja.

Itse löylyhuone on pieni. Tasoja lauteilla on neljä. Erittäin tiiviisti istuttuna neljä miestä mahtuu rinnakkain istumaan, mutta vihtomaan ei mahdu. Istumakapasiteettia on siis kahdeksalle. Kattoon on laitettu liettualaiseen tapaan yrttejä tuomaan tunnelmaa ja hyvää löylyä.

Tällä alueella keskustelua käydään venäjäksi. Yritän olla hengessä mukana, mutta ymmärrän asiat niin pahasti väärin, että olen lopun iltaa hiljaa. Onkohan liika löylyttely sotkenut ymmärrykseni pahasti?

Käyn vilvoittelemassa, mutta en pääsekään takaisin saunaan, sillä saunojat pitävät siellä siivoustuokiotaan. Ovi on auki ja lauteet ja lattiat lakaistaan. Saunaan kannetaan vettä ämpäritolkulla ja lauteita ja seiniä huuhdellaan. Siivousta tehdään pitkään ja hartaasti. Palaan pukuhuoneeseen.

Pukuhuoneessa nousevat portaat yläkertaan. Uteliaana ihmisenä menen katsomaan. Nousen portaita kahteen metriin ja tulen yläkerran eteiseen. Täällä on allas! Yksi huone on täytetty vedellä, ja pinta on kahden metrin korkeudessa. Laskeudun altaaseen. Pituutta altaalla on varmaan kymmenen metriä eli ihan pikkualtaasta ei ole kyse.

Palaan katsomaan, joko saunaan pääsisi. Joku mies avaa löylyhuoneen oven, mutta palaa takaisin. Ei sinne mahdu. Istun odottelemaan vuoroani. Sitten ovi aukeaa ja melkein jonossa kuusi miestä tulee lauteilta. No nyt sinne vihdoin pääsee! Astun sisään ja saan seisomapaikan oven vierestä. Miten tässä kahdeksan hengen saunassa oli viisitoista miestä vihtomassa? On mahtanut olla tiivis tunnelma.

Tämä ei ole niin mukava sauna, että täällä pitkään viihtyisin. Aloitin matkani Liettuan parhaalla yleisellä saunalla, ja päätän sen ehkäpä huonoimpaan. On aika peseytyä ja lähteä kohti kaupunkia ja sen houkutuksia.

Palaan kaupunkiin junalla. Ostan lipun asemalta. Lipunmyyjä huutaa selvällä venäjän kielellä perääni, että juna lähtee ensimmäiseltä laiturilta. Selvä! Istun penkillä aseman edessä odottamassa ja katselemassa aikatauluja. Lähtöaika lähestyy. Koska kaikki muutkin matkustajat ovat kolmannella laiturilla odottamassa junaa, menen minäkin sinne seuraksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.