Muuta

Saunaruokaa, osa 1

Saunassa ei yleensä syödä. Kun suoraan töistä lähtee saunaan ja aikoo mennä kotiin vasta myöhään illalla, on kuitenkin hyvä syödä välillä jotain. Näin erityisesti silloin, kun saunomisen lomassa on tarkoitus tehdä fyysistä työtä.

Tässä kirjoituksessa en tarkoita saunaruoalla saunassa valmistettavaa ruokaa vaan saunassa syötävää ruokaa. Kerron teille, miten pidin nälän loitolla vieraillessani Sompasaunassa. Sompasaunassa ei saa tehdä ruokaa, mutta onneksi pihalla on puulämmitteinen grilli, jolla sain ruokani kypsennettyä. Maittavaa ruokaa tarvitsinkin, sillä tein saunalla fyysistä työtä seuraavan päivän tanssiaisia varten.

Saavuin saunalle noin kello 17.40. Tarkoitukseni oli käydä matkalla ostamassa hieman evästä, mutta niin vain meni rahaa 17,15 euroa. Ihan kaikki raha ei mennyt saunaeväisiin, vaan kotiin vietäväksi jäi mm. päärynöitä.

Aloitin saunatalkoisiin valmistautumisen ruisleivällä. Ruisleivät leivotaan yleensä terveellisestä täysjyvästä ja niistä saa paljon kuitua. Ruisleivän väliin laitoin salaatinlehtiä, cheddarjuustoa ja rasvaista ja suolaista meetvurstia. Kahdella palalla leipää pysyy nälkä loitolla. Monelle pieniruokaiselle ihmiselle yksikin pala on riittävästi.

Pian ruokailtuani kokoonnuimme keskustelemaan seuraavan päivän tanssiaisista ja niihin valmistautumisesta. Työtä oli paljon ja sainkin tehtäväkseni hakata vasaralla nauloja. Innokkaana kierrättäjänä kiskoin naulat ensin irti polttopuusta ja suoristin ne; vasta sitten pääsin nikkaroimaan. Toki sahasin myös tarvitsemani puut ja lisäksi hieman polttopuita.

Syömisen jälkeen oli aika grillata. Tällä kertaa grilliin joutui maissia, tomaattia ja herkkusieniä. Tomaatteja tietysti voisi syödä raakanakin, mutta ruoan lämmittämisen ja kypsentämisen ideana on tuoda makuja esille. En sitten tiedä, paraniko tomaattien maku grillatessa. Grilliin tehdystä tulesta oli iloa monelle, sillä pian grilli täyttyikin toisten saunojien makkaroista. Makkara ei vältttämättä ole parasta ruokaa ennen saunaa syötynä.

Saunajuomana minulla oli tänään vähärasvaista piimää. Se pitikin hyvin janon loitolla. Myönnän, ettei piimän käyttö saunajuomana ole oma ideani, vaan lainasin sen tunnetulta TV-kokilta. Yle on tänä vuonna näyttänyt Jaakko Kolmosen ohjelmia uusintana, ja niissä jo oli käytetty piimää saunajuomana. Herkullista se olikin!

Sahaamisen, vasaroimisen, saunomisen ja uimisen jälkeen olikin aika polkea 13 kilometriä kotiin. Sopivan syömisen ansiosta matkalla ei tullut nälkä eikä siis tarvinnut poiketa grillille ostamaan kallista ja epäterveellistä ruokaa. Seuraava ateria olikin vasta seuraavan aamun aamupuuro.

Saunaeväät Grilliruokaa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.