Riga

Jurmala, Pirts Priedaine

Junalla Jūrmalaan. Jäin pois ensimmäisellä asemalla Jūrmalassa. Aseman nimi on Priedaine. Pikkukylässä asukkaita on 700, mutta en sitä kyllä uskoisi. Rakennukset ovat puisia ja isoja ja tontit vielä isompia. Voin kuvitella puoluejohtajien pitäneen täällä kesäasuntojaan. Ja tässä kylässä on yleinen sauna!

Priedainen saunaa pitää jääkiekkoilija Koba Jassin äiti. Saunan kahvilan seinät ovat täynnä Koban pelikuvia ja pelipaitoja. Tiskin päällä on pojan ja veljen mitalit roikkumassa. Ja kyllä oli paljon mitaleita!

Pesuhuoneessa penkit ja kaapit ovat lakattua lautaa. Täyttä puuta! Loisteputket vilkkuivat katossa. Pesuhuoneessa on tilaa. Remonttia ei pesuhuone ole nähnyt, mutta eipä kai ole tarvettakaan. Löylyhuone on pieni, sinne kolme ihmistä mahtuu kerrallaan saunomaan. Löylyhuoneen ovi on niin kapea, etteivät isot ihmiset mahdu kulkemaan. Kiuas on seinän sisälle muurattu enkä yhtään ihmettelisi, jos se olisi yhteinen naisille ja miehille.

Saunassa on hyvin hiljaista kello 11 aikaan. Latvialaiset ovat edellisenä yönä viettäneet yötöntä yötä, joten eivät vielä ole saunaan kerinneet. Lähdin saunasta joskus yhden jälkeen ja siihen mennessä asiakkaita oli tullut kai 15, joten ihan huono päivä ei ole voinut olla.

Saunan pääsymaksu 10 euroa ei sisällä juomia. Baarista saa tilata juomaa ja purtavaa. Tiskillä oli houkuttelevasti esillä myös kilohailivoileipiä. Saunanpitäjä lahjoitti minulle tuopillisen teetä. En enää muista teen sisältöä, mutta ainakin siinä oli granaattiomenaa.

Saunan puutarha on näkemisen arvoinen. Omistaja ilmeisesti asuu samalla tontilla, joten hänellä on kaiket päivät aikaa kastella kasvejaan. En muista, mitä kaikkea siellä kasvaa, mutta piparminttua ainakin. Ehkä talven teet tulevat omasta puutarhasta?