Riga

Riika, pirttifestivaali

Sunnuntai oli Juhannuksen välipäivä: se oli yöttömän yön jälkeen mutta ennen juhannusaattoa. Niinpä lähdin metsäpuistoon (Mežaparks) juhlimaan välipäivää.

Konserttien ja markkinoiden ja kaiken muun turhuuden lisäksi puistossa järjestettiin saunafestivaali. Peräkärryille oli rakennettu tynnyrisauna, jossa kaksi lihavaa naista vihtoivat halukkaita pientä maksua vastaan. Itsekin jonotin pari tuntia tähän 1,5 tunnin käsittelyyn. Ensin hakattiin vihdoilla, sitten hierottiin suolaa, sitten vihdottiin, sitten hierottiin kaljamaltaita, sitten vihdottiin ja levitettiin hunajaa. Muistinko mainita, että välissä vihdottiin? Myös kaljaa suihkutettiin päälleni. Pitäähän kaljamaltaiden sivutuotteelle löytää järkevää käyttöä.

Tähän pieneen tynnyrisaunaan pääsin yhtä aikaa jonkun venäjää puhuvan nuoren pariskunnan kanssa. He saivat maata lauteilla rinnakkain ja itse jouduin istumaan alempana penkillä. Saunomisen jälkeen minut käärittiin pyyhkeisiin ja vietiin ulos makaamaan. Saunassa ollut nainen vietiin lopuksi bambukepeillä hakattavaksi. Bambu ei kasva Latviassa.