Riga

Latvia, Riika ja sekasauna

Bussi saapuu Riian asemalle myöhässä. Guntis jo minua odottaa. Hyppään autoon ja ajamme suoraan Riian sekasaunaan. Täällä olen käynyt jo kolme kertaa ja sauna on lukijoille jo esitelty.

Tiskin takana ei näy ketään. Astumme seuraavaan huoneeseen. Saunaemäntä tulee ovesta vastaan. Guntis tervehtii ja kertoo tuoneensa vieraan. Emäntä toteaa, että täällä kesällä jo neljä suomalaista kävi. Kyllä, lähetin tänne neljä ystävää. Kysyin, käyttäytyivätkö he hyvin. Tässä saunassa on omat kirjoittamattomat sääntönsä, ja niitä on hyvä noudattaa. Mutta ei huolta, suomalaiset käyttäytyivät hyvin.

Otamme löylyt. Eukalyptusvihta on vedessä pehmenemässä. Saunassa on lisäksemme muutama mies ja nainen. Menen juttelemaan Indran kanssa. Tilaan teetä. Saan sitä puolen litran tuopillisen. Lautasella on hunajaa ja sitruunaa. Jätän teen hautumaan ja lähden löylyyn.

Suihkuja 2 kappaletta ja saavi lisäksi.

Käyn lauteille makaamaan ja Guntis hakkaa minua vihdoilla. Vihdat on meille ystävällisesti lahjoittanut Guntisin kaveri, jonka täällä tapasimme. Vihdoissa on mukana erilaisia yrttejä. Tässä saunassahan on korkea laude, joka hyvin sopii vihtomiseen. Pesuhuoneessa on isoja vaneereja, jotka saa asetettua lauteille makuualustaksi.

Täällä muuten ei pesuhuoneessa peseydytä samalla tavalla kuin muualla. Vateja tai penkkejä ei ole. Suihkuja on kaksi ja niiden eteen voi vetää verhon. Puisia penkkejä on kolme. Pesuhuoneessa on enemmän tilaa kuin ennen, sillä jokin laatikko täältä on poistettu. Ehkä siinä oli poreamme, jota en ikinä nähnyt käytössä.

Vihtoja, omenoita ja vaneerilevyjä.

Löylyn jälkeen menen kylmävesialtaaseen. Vesi on jäätävän kylmää. Ehkä olisi ollut parempi mennä ulos vilvoittelemaan.

Kissaa ei näy missään. Saunaemännältä kysyn kissasta, mutta hänen vastauksensa on ikävä. Kissa on kuollut jo vuosi sitten. Nyt ollaan ilman.

Entä juomat? Asiakkaita on kymmenkunta ja kellään ei ole olutta. Täällä sitä ei sovi juoda. Vesipulloja näkyy muutama. Kaikki pullot näyttävät olevan Riian naapurikunnasta, Ķekavasta. Joillakin on termospullossa teetä. Kaikki täällä puhuvat latviaa. Venäjää ja englantia puhutaan vain minun kanssani.

Kahden tunnin jälkeen on syytä lähteä nukkumaan. Täällä ei pyyhettä kuvaamiseen tarvita. Oleskeluhuoneissa on niin kuiva ilma, että olen kuiva hetken vilvoittelun jälkeen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.