Jelgava

Jelgava: Ista senču pirts, Jelgava

Miten kello taas voikaan olla noin paljon, pääsee suustani. Olen ollut kaupungilla kuvaamassa lopettaneita saunoja ja nyt pitäisi lähteä saunaan. Vihdankin kävin ostamassa aamulla torilta. Tuttu mies niitä oli myymässä. Sanoi tuntevansa minut. Kun sanoin hänelle, että toki tunnet, kun käyn täällä joka vuosi, hän korjasi ja muisti minun olevan jo toista kertaa vihtaostoksilla tänä suvena. Käynköhän täällä liian usein? Kahdesta suuresta tammisesta vihdasta myyjä veloitti viisi euroa.

Asemalla on jonoa, mutta saan ajoissa ostettua lipun Jelgavaan ja ehdin junaankin. Jelgava on Latvian neljänneksi suurin kaupunki. Siellä on kaksi tai kolme yleistä saunaa, mutta en niissä ole ennen käynyt. Riiasta juna vie Jelgavaan suunnilleen kerran tunnissa ja matka kestää alle tunnin.

Jään pois junasta sokeritehtaan pysäkiltä. Kävelen saunaan poiketen vain kaupassa. Ostan valkovenäläistä Daridaa ja georgialaista Borjomia. Kävellessäni näen kaksi Amoplant-merkkistä bussia. Näitä ei juuri muualla näekään. Sataa. Matalassa rakennuksessa on ovi kadulle. Astun sisään. Maksan pääsymaksun seitsemän euroa. Jääkaapissa on vettä ja kaljaa. Myös teetä myydään.

Pukuhuoneessa on kuusi kaappia. Kaapit ovat isoja ja niissä on pariovet. Tarvittaessa pääsee siis kaverin kanssa samaan kaappiin. Riisun vaatteeni ja astun seuraavaan huoneeseen, joka myös on pukuhuone. Täällä on enemmän kaappeja ja tilaa. Vielä yksi ovi ja pääsen pesuhuoneeseen. Siellä penkillä yksin istuu jalaton mies.

Laitan vihdan vatiin, otan pikaisen suihkun ja astun löylyyn. Sauna on pitkulainen. Lauteet ovat yhdellä seinällä. Tasoja on neljä ja nousu on korkea. Lauteet ovat pitkälle ihmiselle hyvät istua, mutta jalattomalle miehelle kipuaminen on varmasti vaikeaa.

Ovesta oikealle on lasitiilinen ikkuna. Lasitiiliä olisi 27 kappaletta, mutta neljän tilan vie räppänä, joka on auki. Lasitiiliä on siis 23 ja niistä jokainen on rikki. Laitan räppänän kiinni. Kiukaan luukku on aivan ylimmän lauteen tasalla. Avaan sen ja laitan löylyä.

Saunaan tulee neljä miestä. Nyt on sauna täynnä. Esittäydyn ja he alkavat laittaa löylyä. Löyly tulee tasaisesti eikä aivan luukun edessä istuva mies saa palovammoja. Vihtominen alkaa. Hetken päästä lähden ulos. Tunnen heidän ajatuksensa; noin nopeasti suomalainen saatiin ulos!

Tiskillä ostan kvassia (kaljaa). Tämähän on Rimin omaa merkkiä! Kammottavan sokerista! Miksi eivät voi myydä jotain merkkituotetta? Vaikka Jelgavassa ei kaljaa valmistetakaan, niin Riiassa toimisi useampikin panimo ja läheisessä Kekavan kunnassa lisää.

Takaisin löylyyn. Yksi mies lähtee ulos. Kuulen keskustelun pesuhuoneesta:
– Avasitko ikkunan?
– En. Sinne jäi yksi mies.
Ovi avataan ja joku työnsä päänsä sisään:
– Avaathan ikkunan kun lähdet? Tulee parempi ilma.
– Joo, avaan.
– Oletko todella suomalainen?
– Kyllä!
En kuitenkaan ehdi ikkunaa avaamaan, sillä saunaniekka tulee saunaan siivoamaan. Täällähän on tapana kerran tunnissa tyhjentää sauna, lakaista lehdet ja huuhtoa lauteet. Lähden ulos. Saunaniekka kyllä avaa ikkunan.

Lipunmyyjä kertoo että sauna lämmitetään puilla. Hän vie minut takapihalle ja näyttää yksityisosaston. Yksityispuoli pitää kuulemma remontoida ja sitten sinne pääsee. Aika lailla samanlainen kuin yleinenkin puoli. Saunakin on lähes samanlainen. Kiukaan luukku vain on eri kohdassa. Valokuva on täältä, ei yleiseltä puolelta. Tämäkin sauna oli selvästi lämmin.

Seuraavalla tauolla jatkan ostamani kaljan juontia. Lipunmyyntitila on paneloitu kauniisti tummaksi lakatulla puulla. Seinällä on käkikello. Kello ei käy ja muuta museoesineistöä ei esillä ole. Yritän tiedustella lipunmyyjältä saunan avausvuotta, mutta hän ei tiedä. Myöhemmin Löylymies arvioi, että sauna olisi jälkistalinistista tyyliä 1950-luvulta. Hyvinkin mahdollista; kyllähän tässä rakennuksessa jotakin stalinistista on vaikka tämä ei uusklassismia kauneimmillaan olekaan. Rakennuksella on kuitenkin sisäistäkin kauneutta, sillä tumma puu ja vähäinen (tai olematon) muovipaneeli nostaa pisteitä.

Lopputulos? Kohtalaisen harvoin kulkevista junista johtuen saunavierailu jäi lyhyeksi, noin kahden tunnin mittaiseksi. Tässä saunassa en kovasti ehtinyt paikallisten kanssa keskustella.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.