Riga

Riga, Čiekurkalna pirts Pie Lietas

Saavun ystävieni kanssa Ciekurkalnsin saunaan kello 15. On torstai, tavallinen työpäivä, mutta saunassa on jo paljon miehiä. Sauna on oma rakennuksensa ja sijaitsee melkein vilkasliikenteisen läpiajotien ison sillan alla. Astumme ovesta sisälle, ja nuori ja hyvännäköinen slaavityttö myy meille liput. Pääsymaksun hinta on 12 euroa. Tiskillä on esillä leipiä ja muita venäläisten suosimia ruokia. Myös käyntikortteja on jaossa, mikä on harvinaista.

Astumme saunaan. Saunaisäntä tarjoaa meille paikkoja heti oven edestä, mutta valitsemme mieluummin kaappimme syrjästä ikkunan vierestä. Vapaissa kaapeissa roikkuu avaimet ovissa. Avaimessa ei ole mitään sellaista lenkkiä, mistä sen saisi ranteeseen tai nilkkaan kiinni. Avaimet voi jättää seinällä olevaan tauluun, jossa on joka avaimelle paikkansa.

Pesuhuoneita on kolme. Otamme pesuvadit oven vierestä ja laitamme vihtamme likoon. Ensimmäisessä pesuhuoneessa on kaksi suihkua, viereisissä pari lisää. Löydämme tiemme myös löylyhuoneeseen.

Löylyhuoneessa heti oven edessä on iso kiuas. Se on tietysti muurattu, mitat ovat pari metriä kanttiinssa. Jyrkät portaat vievät meidät korkealle lavolle. Penkkejä on niin että neljä ihmistä mahtuu ainakin istumaan ja vihtomaan. Tai oikeastaan kuusi, mutta kiukaan lähellä on liian kuuma istua; kiuas hohkaa kuumuutta vain saunojan oikealle kyljelle.

Lavo on tehty paksuista lankuista. Niiden väliin on jätetty kunnon raot, että vihdoista lehdet putoavat alas lattialle. Raot ovat niin suuret, että meinaavat tossuni luistaa rakoon vaikka ovatkin kokoa 45.

Saunassa ilma on niin kuivaa, että vihdan lehdet kuivuvat pian ritiseviksi ja ratiseviksi. Latvialainen ystäväni ottaa pesuvadin mukaan lauteille, jotta vihtaa voisi kastella veteen. Varoitin häntä jo etukäteen, että siitä ei ehkä pidetä. Ja eikös heti venäläinen mies sanokin tälle poikaselle, ettei löylyyn saa tuoda vettä! No saunotaan sitten kuivassa ilmassa. Onneksi välillä pääsee kylmävesialtaaseen. Kaverini tosin valittaa, että vesi on lämmintä.

Saunasta pääsee ulos eteisen kautta. Emme kuitenkaan mene kuppilaan, vaan pysyttelemme saunassa, kylmävesialtaassa ja pukuhuoneessa. Altaan vesi on liian lämmintä ystävälline. Emme viihdy saunassa pitkään, sillä ilma on liian kuivaa vihtomiseen. Laittaisitte lisää löylyä! Parempi onni ensi kerralla. No, viihdyimme sentään kaksi tuntia. Vettäkin meni pullollinen (1,5 l Darida).

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.