Riga

Riga, Imantas pirts

Riikaan rakennettiin 1980-luvulla Imantan uusi kaupunginosa. Isoja, korkeita harmaita kerrostaloja. Rautatie Jurmalaan kulkee aika läheltä ja pysäkkikin on, mutta lähiö rakennettiin silti hieman liian kauas radasta. Siksipä Imantaan rakennettiin raitiotie. Raitiotie on Riian tiheimmin liikennöity ja se seuraavaksi muutetaankin uusille vaunuille sopivaksi.

Ajan raitiovaunulla toiseksi viimeiselle pysäkille. Laskeudun alas vaunusta ja käyn viereisessä kaupassa ostamassa juomaa. Tämän jälkeen alkaa muutaman sadan metrin kävely kohti Imantan saunaa.

Saunassa olen käynyt aikaisemminkin. Kerran ennen sitä kävin etsimässä ja seurasin kylttiä ”Pirts”, mutta tie veikin minut lähtöpisteeseen. Toisen kerran tajusin etsiä saunaa kerrostalon takapihalta ja sen löysin. Silloin sauna oli kuitenkin kesälomalla. Monet Latvian yleiset saunat aloittavat lomansa heti juhannuksen jälkeen ja lämpiävät seuraavan kerran vasta elo-syyskuun vaihteessa. Onneksi ei vielä ollut juhannus Latviassa, joten pääsin saunaan.

Sauna on oma rakennuksensa kerrostalojen välissä ja muistuttaa modernia omakotitaloa. Ulkona seinustalla nousevat portaat toiseen kerrokseen. Nousen portaat ylös ja astun ovesta sisälle kahvilaan. Tiskin takana on nainen, joka myy minulle lipun. Jääkaapin päällä on iso digitaalinen kello, jonka mallimerkintä on ”Elektronika 7”. Jotain on jäänyt jäljelle Neuvostoliitosta. Koska olen ensikertalainen, vie nainen minut ovesta pukuhuoneeseen ja kertoo lyhyesti saunan varustuksen: alakerrassa on wc ja peili parranajoa varten. Yläkerrassa on erillinen tila tupakointiin. En kysy, missä suihku ja sauna ovat, sillä luulen ne löytäväni.

Valitsen kaapin, riisun vaatteeni ja kävelen sisäportaat maantasalle. Portaiden alapäässä on oleskelutila lepotuoleineen ja tosiaan seinällä peili parranajoon. Lasiseinän takana on iso pesuhuone. Keskellä pesuhuonetta on joku koppi, kenties höyrysauna, mutta en sen ovea avaa. Nurkassa on kylmävesiallas.

Otan suihkun, laitan vihdat likoon ja astun löylyn maailmaan. Saunan oven vasemmalla puolella on iso kiuas. Kiuas on kaasulämmitteinen ja sen on muurannut L. Nazarov – tietenkin. Kiuas on aika pieni, mitat ehkä 2,5 m kanttiinsa. Lauteet ovat L-kirjaimen muotoiset siten, että lyhyt sivu on heti oven jälkeen oikealla pouolella. L-kirjaimen lyhyellä puolella on seisomapaikkoja, pitkällä puolella istuma- ja makuupaikkoja. Saunan mitat ovat noin 5 x 4 metriä, joten lauteilla on tilaa. Lauteen syvyys on varmaan metrin, joten isokin ukko tai akka mahtuu lauteille makaamaan.

Löylyn jälkeen menen kylmävesialtaaseen. Allas on pieni, mutta kyllä siihen neljä ihmistä hyvin mahtuu. Laskeudun portaita ja vilvoittelen altaassa. Hetken päästä tunnen kehossani maanjäristyksen ja kuulen myös hiljaista jyrinää. Vedestä alkaa nousta kuplia. Jyrinä ja kuplat toistuvat vähän väliä. Kun nousen altaasta, en kuule tätä jyrinää lainkaan. Onkohan tässä joku tunnistin?

Palaan saunaan. Löylyhuoneessa on räppänä auki eikä miehiä näy missään. Laitan räppänän kiinni ja rupean viskomaan löylyä. Kauha on pieni sylinterinmutoinen metallikuppi lyhyellä varrella. Laitan noin 20 kauhallista vettä mustille kiville ja nousen lauteille istumaan. Heti ovi avautuu ja saunaan tulee iso mies. Hän kävelee suoraan räppänän luokse ja avaa sen. Tämän jälkeen saunaan tulee hänen ystävänsä ja rupeaa laittamaan löylyä. Tällaiset tavat täällä.

On perjantai. Työviikko on päättynyt ja työläiset alkavat kokoontua saunassa. Kuppilan puolella myydään kaljaa ja sitä kaikki ostavat isoissa tuopeissa. Saunaan tulee kovaäänisiä miehiä. En viihdy täällä vaan lähden kaupungille etsimään purtavaa. Kuppilan puolella lipunmyyjä pyytää minua tulemaan saunaan uudelleen, mutta muistuttaa, että sauna on juuri menossa kahden kuukauden lomalle.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.