Riga

Riika, Jelgavas iela pirts Kvant

Juhannusaatto. Olin jo vuotta aikaisemmin käynyt tutustumassa saunaan syrjäisellä teollisuusalueella, aivan
Riian keskustan lähettyvillä. Rakennus on tiilistä muurattu ja näyttää olevan romahtamispisteessä. Vasta tänään pääsin saunomaan tässä saunassa.

Pääsymaksu 7,50 euroa. No, ei huonokuntoisesta saunasta enempää voi periäkään. Pukuhuone on kompakti. Laitan tavarat kaappiin ja oven lukkoon. Saunaisäntä pyytää avaimen. Isäntä laittaa avaimen seinälle kaapin numeron kohdalle ja itse istuu vahtimaan avaimia torkkuen. Tällainen naulakko on useassa saunassa Latviassa.

Astun pesuhuoneeseen ja laitan vihdan likoamaan. Voi kuinka on hienoksi remontoitu sauna! Odotin pääseväni neuvostoaikaiseen remontoimattomaan saunaan. Isoilla laatoilla peitetty seinät. Seinän lokeroon voi laittaa pesuaineensa. Istumiseen tarkoitetut vanerilevyt kuivuvat ikkunalla. Suihkuja on kaksi.

Löylyhuoneessa riittää tilaa. Varmasti 10 ihmistä mahtuu vihtomaan samanaikaisesti. Miehet avaavat ikkunan löylyn lyönnin ajaksi. Löylyä saa heittää 30 kauhallista ennen kuin tuntuu missään. Miehet ottavat kovasti löylyä, melkein jäin toiseksi. Olisiko lölyhuoneen pinta-ala 12 neliötä? Kiuas on jälleen seinään muurattu, joten koosta ei ota selkoa.

Pesuhuoneesta on ovi ulos. Oven takana on 20 neliömetrin terassi. Terassin ja kadun välissä on niin korkea aita, ettei mahdollinen kävelijä näe terassille. Eikä tuolla hiljaisella teollisuuskadulla voi kävellä kukaan muu kuin kanssasaunoja! Naisten sauna on toisessa kerroksessa. Toisen kerroksen ulkoilumahdollisuus on toisella puolella taloa, joten sinne ei ainakaan näe ulkoa. Eikä näe miesten terassiltakaan.

Koska terassille on käynti pesuhuoneesta, ei kenelläkään ole pyyhettä päällään. Miehet ovat terassilla alasti. Paikalla on sekä latvialaisia että venäläisiä. Keskustelu käydään venäjäksi. Puhetta johtaa vanha mies, joka oli Stalinin kuoleman jälkeen lähtenyt Moskovaan opiskelemaaan.

Tämä on nimenomaan se sauna, jossa kuulin, ettei kaljaa sovi juoda saunassa. Saunassa juodaan teetä ja vettä. Latvialaiset kyllä varmasti valmistavat maailman parasta olutta, mutta ei heidän sitä saunomisen aikana tarvitse juoda. Saunassa kalja on parasta käyttää ulkoisesti ja levittää kanssasaunojan (mieluiten naispuolisen) selkään.

http://www.kyly.info/latvia/riga/kvant-tornakalna-pirts/