Riga

Riika, Vecpirts, Emmas iela pirts

Ciekurkalnan ja Vecmilgravisin saunat ovat auki. Soitin molempiin kysyäkseni aukioloa. Molemmissa sanottiin samalla tavalla ”koneshno”. Saunat siis ovat auki.

Sovin tapaamisen kello 14 Alexin kanssa erään kaupan pihaan. Alex saapuu tapansa mukaan myöhässä. Lähdemme hänen autollaan kohti saunaa ja olemme siellä kolmelta. Alex on käynyt siellä ennenkin, tosin viimeksi 15 vuotta sitten. No samat miehethän siellä vielä käyvät!

Saunan pääsymaksu on kymmenen euroa. Se maksetaan naiselle, jolla on avonainen kaula-aukko ja varustus nostettu hyvin näkyville. Tiskillä on myynnissä voileipiä ja erilaisia juomia. Hanasta saa niin kaljaa kuin oluttakin… siis kvassia ja olutta. Jääkaapissa on erilaisia vesiä.

Astumme saunaan. Tiskiltä saimme numeroidut muovinpalat, jotka annamme saunaisännälle. Muovinpalan numero ei ole kaapin numero, vaan kaapit saamme valita vapaasti. Tavarat kaappiin ja saunaan. Vihta likoamaan ja löylyyn.

Löylyä ei laiteta, sillä saunassa mukamas on riittävän kuuma muutenkin. Kun sauna tyhjenee, käy Alex laittamassa muutaman kauhallisen löylyä. Kauha on latvialaiseen tapaan pieni, noin desilitran tilavuudeltaan. Mutta kun löylyä laittaa muutaman kauhallisen, niin kyllä tuntuu!

Täälläkin kaikki huoneet ovat noin neljä metriä korkeita. Lavolta näkee hyvin kiukaan päälle. Kiukaan päällä on muutamia luonnonkiviä kuumenemassa, niille voi kaataa pihtahajustetta. Kiuaskivethän ovat kiukaan sisällä luukun takana eikä hajustetta laiteta ikinä kiuaskiville!

Pesuhuone on tilava. Suihkut ovat erillisessä pesuhuoneessa ja niitä on kolme tai neljä. Pesuhuoneessa on vain hanat, joista saa vettä vatiin. Ja vatiin laitetaan tietysti vihta! Pesuhuoneessa on myös tilava kylmävesiallas.

Pukuhuone on pitkämäinen ja siellä on kaappeja noin 30. Pukuhuoneen ja pesuhuoneen välissä on iso eteinen, jossa on penkit. Istumme siinä välillä vilvoittelemassa. Välillä menemme ulos. Ulkona venäläiset juovat kaljaa ja votkaa, jotka myös tiskillä myydään. Jokeen on matkaa ehkä 20 metriä, joten uimaankin pääsisi.

Lämpötila oli saunassa 96 astetta. Aikaa meni mukavasti 2,5 tuntia. Jäin tosin saunan jälkeen kuppilaan juomaan kvassia.

http://www.kyly.info/latvia/riga/vecpirts/