Riga

Riika, Bolderajas Pirtina

Lauantaina suunta oli kohti Bolderajan kaupunginosaa. Kaupunginosa sijaitsee kymmenien kilometrien päässä Riian keskustasta merelle päin. Merelle ei ole pitkä matka, mutta Bolderajan kaupunginosa ei silti rajoitu mereen.

Bolderajassa on kaksi saunaa. Kummastakaan en tiedä puhelinnumeroa, joten on pakko mennä käymään. Ainakin toinen saunoista on auki miehille lauantaisin, ja varmasti toinenkin.

Ensimmäisenä on Silikatu ielan sauna. Jään pois samannimisellä pysäkillä ja kävelen saunalle. Mitä ihmettä? Sauna on kiinni lauantaisin! Avoinna vain sunnuntaisin ja maanantaisin. Ymmärrän kyllä, että sauna on auki vain kaksi päivää viikossa, mutta että sunnuntaisin ja maanantaisin. Harvalla saunalla on varaa pitää ovensa kiinni perjantaisin ja lauantaisin.

No, ei voi mitään. Matka jatkuu. Seuraavana kohteena Bolderajas Pirtina, osoitteena Liela iela 2. Se onneksi on auki lauantaisin miehille. Sunnuntaiaukiolosta on luovuttu heinäkuussa.

Bolderajas Pirtina on matala rakennus kapealla sorakujalla. Astun sisään ja pääsen pieneen kahvilaan. Myynnissä kylmää ja lämmintä juomaa. Ei ruokaa. Pöytiä on pari kolme. Maksan kassaan 9 euroa ja astun vasemmalle pukuhuoneeseen. Pukuhuoneen koko on ehkä 50 m2. Huonekorkeutta koko rakennuksessa on neljä metriä. Kaappeja on noin 30. Kaapeissa on lukot, mutta kaikkiin käy sama avain. Avaimia on neljä ja ne ovat pöydällä. Kaikki miehet lukitsevat kaappinsa oven tunnollisesti.

Pesuhuoneita on kaksi. Etummaisesta käydään saunaan ja siellä on kaksi suihkua: normaali ja kylmävesisuihku. Kylmävesisuihku avautuu valokatkaisijan tapaista kytkintä pa9inamalla. Takimmaisessa pesuhuoneessa on yksi suihku ja isosta muovikanisterista tehty pieni kylmävesiallas.

Löylyhuone on myös neljä metriä korkea. Lavolle noustaan portaita, joita on seitsemän. Nousu on suurempi kuin etenemä, noin 30 cm. En suosittele liikuntarajoitteisille! Lavo on pieni ja peräseinällä on laude, jolle neljä miestä mahtuu istumaan. Kiuas on noin kolme metriä korkea, mutta kapea.

Saunasta pääsee ulos vilvoittelemaan. Ulkona huomaan, että saunan korkea metallinen savupiippu on tuettu haruksin. Haruksista yksi on vähän löysällä.

Saunasta poistuessani yritin tiedustella saunan puhelinnumeroa. Valitettavasti saunan lankapuhelin ei ole käytössä. Keski-ikää lähestyvä rouva tiskin takana jo toivoi, että olisin tiedustellut hänen henkilökohtaista numeroaan.

http://www.kyly.info/latvia/riga/bolderajas-pirtina/