St.Petersburg

Pietari, sauna Neptun

Pietari. Lunta sataa. Taivas pimenee. Perjantai. Saunaan! Saunareput ovat olleet mukana koko iltapäivän. Käymme vain kaupassa ostamassa vettä, ja sitten olemme valmiit. Ostinko Borjomia? No en, vaan Kubaita ja Rytšal-Suta. Kubai on vuoristovettä, ja tulee Tšerkesskin kaupungista Tšerkessiasta. Rytšal-Su on terveysvettä, ja tulee Dagestanista. Rytšal-Su on ollut myynnissä jo yli 150 vuotta, joten mistään aivan tuoreesta tuotteesta ei ole kyse.

Kävelemme pitkin katua, kunnes Otto yht’äkkiä kääntyy porttikongista sisään. Vaalean talon takaa paljastuu räikeän punaiseksi maalattu tiilitalo. Sen ikkunat ovat lasitiiliä. Tuon on pakko olla sauna!

Portaat ylös seuraavaan kerrokseen ja ovi auki. Paljastuu neuvostoliittolainen kerrostalon käytävä, jonka lattia on tehty kulutusta kestävistä kivilaatoista. Seinällä on vanha kunnon Elektronika-kello. Ikkunalaudalla on kukkia.

Ensin ostamme liput. Tätä pitää hieman neuvotella. Mikä osasto, mikä kerros? Kolmonen, tietää Otto, sillä hän on täällä käynyt ennenkin. Liput ovat 180 ruplaa tunnilta. Otamme kahden tunnin session.

Kävelemme eteenpäin, mutta vaatenaulakkoa vartioiva nainen pysäyttää meidät. Jättäkää takit tänne, sanoo täti. Kaapit ovat siellä pienet, hän jatkaa. Entä passi ja rahat, kysyn. Tänne vain. Jätä kamerasikin. En jätä! Saunakamat mukaan ja passi ja rahat tädille. Vastineeksi saan metallisen numerokyltin.

Saunassa tervehdimme saunaniekkaa. Ostamme tammiset vihdat. Kaapit eivät ole pieniä vaan isoja kaksoiskaappeja. Osa on vanhoja, mutta otamme uudet lastulevykaapit. Nostamme penkin kaapin päältä sen eteen. Lukkoja ei kaapeissa ole tietenkään.

Sitten pesuhuoneeseen. Välissä on eteinen, josta on käynti myös käymälään. Pesuhuoneessa on siniset ja vihreät penkit. Ne näyttävät puisilta, mutta eivät voi puuta olla, sillä ne ovat notkolla keskeltä. Todellisuudessa penkit ovat muovia. Pesuvaditkin ovat muovia, zenitinsinisiä (Zenit on pietarilainen jalkapallojoukkue). Nykyaika on tullut Venäjälle. Vaaleissa pesuvadeissa on tussilla kirjoitettuna НОГ eli jalka.

Saunassa on iso kiuas. Se on rapattu, joten kokoa on vaikea arvioida, mutta ehkä se on njoin 2,5 kertaa 3 metriä. Lavolla mahtuu seisomaan, joten korkeutta on ainakin kolme metriä. Löylyä laitetaan alhaalta pitkällä kauhalla.

Pesuhuoneessa on kyllä suihkuja, mutta yksi puute on. Kylmävesisaavi ei toimi! Näen jonkun miehen tarttuvan katossa olevaan saaviin ja kaatavan siitä vettä päälleen. Tämän perusteella saavista puuttuisi naru. Kekseliäät venäläiset ovat löytäneet ongelmaan ratkaisun. Yksi vesihana on lähes koko ajan auki, ja sen alla penkillä on muovinen pesuvati. Ylivuotoa varten on pesuvati lattialla. Nämä vadit ovat aina täynnä kylmää vettä, jonka voi kaataa päälleen.

Pesuhuone on kostea. Ilma on kylläistä vesihörystä. Tämä tekee valokuvistakin sumuisia. Pesuhuoneen katto on päällystetty metallilevyillä, joiden pinnalla on vesipisaroita. Myös pukuhuoneessa on kosteaa, mutta välillä avaamme ikkunan. Ikkunasta avautuu näkymä kaupungille: metallisia pieniä autotalleja, piharakennus, jonka katto vuotaa. Kaiken kruunaa taustalla näkyvä komea geologinen komitea.

Löylyyn. Täällä ei ole tunkua. Kellohan ei ole vielä neljääkään, joten saunamiehet ovat töissä. Ja sitten taas suihkuun. Suihkut ovat venäläistä mallia: Yksiotehanaa ei ole, vaan sopivan lämpöistä vettä saadakseen pitää vääntää kahta ohjauspyörää. Suuttimet puuttuvat, joten vesi vain valuu putkesta alas yhtenäisenä norona.

Entä käymälä? Käymässä on pönttö ilman istumarengasta ja kantta. Paperia ei ole missään, mutta roskakoriin on silti laitettu käytetyt paperit. Venäläiset ovat tottuneet pitämään mukanaan vessapaperia. Roskakorissa on myös sanomalehteä, joten ehkä ihan kaikilla miehillä ei kuitenkaan ole käsilaukussaan vessapaperia.

Joko riittää? Aika peseytyä ja lähteä. Lopputulos? Jos tässä on jotain vikaa, on se saunojissa itsessään. En ollut kenenkään kanssa juttusilla, keskustelin vain Oton kanssa suomeksi. Muutama sana vaihdettiin jääkarhuolutta juovan miehen kanssa. Kuulin kyllä heidän keskustelunsa, kuinka vesi ja vihdatkin kannattaisi tuoda Suomesta, kun siellä on puhdasta. Keskustelu oli vain niin innokasta, etten saanut suunvuoroa. Ehkä huomenna parempi menestys?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.