Tallinn

Tallinna, Brandmanni Leilisaun

Aamulla nousemme laivaan kello 8. Eckerö Linen Finlandia aikoo taas kerran viedä meidät Tallinnaan saunomaan. Poroja on kyydissä 1668. Hyttiimme tuli pari Aksun porokaveria. Heillä oli omat eväät mukanaan ja aloittivat heti niiden nauttimisen metallisista kuljetusastioistaan. Laiva keinuu. Moottori jymisee. Tästä saan päänsärkyä. Lähden aamiaiselta ajoissa ja otan 200 mikrogramman ibuprofeenin. Onneksi kohta päästään maihin.

Hotelliin kirjautumisen jälkeen ajoimme ratikalla rautatieasemalle. Ensimmäiseksi menimme asematorille ostamaan vihtoja. Täällä parhaat vihdat ovat tammea ja lehmusta. Kuinka kiva onkaan olla Tallinnassa! Vihtojen jälkiin ostimme junaliput. Uudenvuodenpäivänä on tarkoitus lähteä Narvaan.

Illalla saunaan. On tiistai, joten on syytä mennä linja-autoaseman vieressä olevaan saunaan. Saunan ovessa lukee Leilisaun, mutta Brandmannin saunana se tunnetaan. Satamassa poroille ilmaiseksi jaettavassa Baltic Guide -lehdessä sauna mainostaa itseään nimellä Löylysaunat.

IMG_20150111_112618

Sauna on remontoitu edellisenä vuonna. Kaikki on uusittu. Pukuhuoneessa on uudet vaneriset kaapitkin. Katossa valaisee kruunuvalaisimet kirkkain halogeenilampuin. Ovatkohan valaisimet sallittu kosteisiin tiloihin? Pesuhuoneessa kaakelit on vaihdettu. Siis kaikki kaakelit, myös ehjät. Malli on toinen. Lattia on uusittu. Suihkuja on kolme. Vesi tulee heikolla paineella. Monet ottavatkin vadin täyteen vettä ja kaatavat päälleen. Vadit ovat muovisia.

Löylyhuone on entisellään. Kiuas on kuumana ja lauteet täynnä miehiä. Lauteilla pitää ehdottomasti olla kunnon huopainen alunen, muuten palaa pylly. Lauteille asti ei voi kävellä ilman vahvoja tossuja. Olisivatko huopatossut hyvät? Löylyä lyödään pienellä kauhalla isoon kiukaaseen. Kiviä on korkea kasa. Kivet lämmitetään kaasulla. Kiukaan vieressä ei kannata istua, sillä kiuas on tulikuuma.

Lauteilla arvuutellaan lämpötilaa. Aksu arvelee sen olevan 120 astetta. Paikallinen mies sanoo samaa. Mittari seinällä näyttää 125. Haen oman mittarini, ja se näyttää lämpötilaksi 105 astetta ihan saunan mittarin vieressä. Selvä homma. Katosta mitattuna lämpötila on 95 astetta. Eri mittauspisteistä saadaan lämpötiloja 90-100 asteen väliltä.

Saunassa keskustelua käydään venäjäksi. Saunaniekan kanssa miehet puhuvat virot. Tosin saunaniekka – siis saunaisäntä – puhuu lipunmyyjän kanssa venäjää. Meidän kanssamme lipunmyyjä haluaa puhua englantia, jota hän on oppinut asuessaan Irlannissa. Saunomisaika yhdellä lipulla on kaksi tuntia. Aksu yritti ostaa kolmen tunnin lippua, mutta sellaista ei myyty. Tosin kukaan ei meitä poiskaan ajanut. Kun reilu kaksi tuntia on saunottu, on aika lähteä.

Menimme syömään azerbaidzanilaiseen ravintola Faetoniin. Alkupaloiksi paistettua sulugunijuustoa, alkuruoaksi hartshokeittoa ja pääruoaksi plovia eli pilauta eli pilaffia. Maha saatiin täyteen ja hyvää oli.

http://www.kyly.info/estonia/tallinn/brandmann-leilisaun/

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.