Tallinn

Tallinna, Raua saun

Keskiviikko ja uudenvuodenaatto. Brandmannin sauna on aina keskiviikkoisin kiinni. Kalman saunaan en halua, siellä voi olla tungosta ja löylyt kuivat. Jäljelle jää Nõmmen sauna ja Rauan sauna. Nõmme on ahdas, joten valitsen Rauan. Soitan saunaan ja siellä sanotaan, että kuudelta ulos. Ajoissa on mentävä.Sauna-aikaa on kaksi tuntia. Ajattelen, ettei meitä ulos heitetä, kun kerran lipunmyynti sulkeutuu neljältä. Saunaniekka kuitenkin on tiukkana, kaksi tuntia on aikaa! Ja miksi lipunmyynti noin aikaisin sulkeutuu, kun myyjä kuitenkin on yhdeksään asti myymässä tilaussaunoja?

Saunassa on kolmenlaisia pesuvateja. Tai kaikki ne ovat samanlaisia, mutta niissä on eri tekstit. Yhdessä vadissa lukee vihta sekä viroksi että venäjäksi, toisessa jalat. Kolmannessa ei lue mitään. Mitähän varten nämä kolmannet vadit ovat? Vadit ovat metallisia ja ne on valmistettu Venäjällä.

Tässä saunassa olemme Aksun kanssa käyneet aiemminkin, mutta ennen remonttia. Siltä ajalta Aksu muistaa kiviset pesupenkit. Kaikki muu onkin sitten uutta. Kalliiksi on remontti tullut, niin huonossa kunnossa rakennus ennen oli.

Tässä saunassa pääasiassa puhutaan viroa. Saunahattuja on vähemmän. Venäjää puhuvia miehiä tulee saunaan myöhemmin, ja heillä on hatutkin päässään. Vihtoja ihmisillä on kaksi. Ja kun kahdella kädellä vihtoo, pitää myös löylyä laittaa kahdella kädellä. Muistakaa, että kovimmat löylyt lyödään nimenomaan vihtomisen ajaksi. Jos kädet tuntuvat palavan, käytetään hanskoja.

Kahden tunnin jälkeen luovutan ja menen kuppilaan odottamaan Aksua. Kuppila tosin on sulkeutunut eikä teetä myydä. Aksu on yliaikaa saunassa. Aina kun asiasta huomautetaan, näyttää Aksu saippuaansa ja selittää suomeksi, että on juuri pesulle menossa…

Koska on uudenvuoden aatto, ovat monet ravintolat sulkeneet ovensa. Vanhassa kaupungissa vielä ruokaa tarjoillaan, joten joudumme lähtemään sinne. Avoinna löytyy georgialainen ravintola nimeltä Tbilisi. Ruokajuomaksi tilasin sellaista georgialaista juomaa, joka Aksun mielestä maistui aivan absintilta.

Paluumatkalla hotelliin näimme katusoittajan, joka juuri aloitti työpäivänsä. Pyysimme häntä soittamaan Paranoidin ja maksoimme siitä kunnon korvauksen.

http://www.kyly.info/estonia/tallinn/raua-saun/

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.