Tallinn

Toista kertaa Lasnamäen saunassa

Heräämme jo toisen kerran Tallinnan Lasnamäen Susi-hotellissa. Tänään lähdemme Suomeen, mutta sitä ennen on saunottava. Aamiaisen jälkeen pakkamme tavarat, luovutamme huoneet ja jätämme reput säilöön hotelliin. Alkaa matka kohti Lasnamäen ekosaunaa.

Koska tarkoitus on mennä Lasnamäe Keskus -nimiseen ostoskeskukseen torille ostamaan saunajuomaa, tehdään reitti kiertäen. Ensin ajetaan raitiovaunulla Paen pysäkille, jossa odotetaan 15 minuuttia bussia numero 58. Bussilla ajetaan pari pysäkinväliä -ostoskeskukseen.

Ostoskeskus kierretään läpi. On apteekki, kirjakauppa ja luontaistuotekauppa. Mistään ei osteta mitään, sillä en keksi, mitä pitäisi ostaa. Tällä matkalla ostokset ovat jääneet erittäin vähäisiksi. Menemme Maxima-kauppaan ja ostamme saunajuomat. Ostan Darida- ja Borjomi-nimisiä vesiä. Kävelemme saunaan.

Saunaan pääsemme noin kello 11.30. Tiskin takana on virolainen tyttö, mutta tällaisessa paikassa on venäjänkin sujuttava. Ostamme liput ja astumme saunatiloihin. Olemme ainoat asiakkaat paikassa. Pesuhuoneen lattia on kuiva, samoin löylyastia. Paikka on ollut jo 1,5 tuntia auki eikä asiakkaita ole ollut. No tämä sauna rakennettiinkin vain Savisaarin vaalikampanjaa varten eikä asiakkaita varten…

Iki-kiuas on paksu ja korkea ja käy kuumana. Vastukset punoittavat kivien välistä. Löylyä saa hyvin ja sitä laitetaan kunnolla. Saunaan tulee kolmas mies ja kysyn, vieläkö laitetaan löylyä. Hänen vastauksena on kyllä, mutta eipä hän oikeasti halua löylyä; tämä riittää.

Mies katsoo mittaria, ja sanoo, että se näyttää 122 astetta. Tosin samaa lämpötilaa on mittari näyttänyt jo kuukausia. Ilmeisesti tällä kävijämäärällä ei saunalla ole rahaa ostaa uutta mittaria. Haen oman mittarini repusta ja mittailen lämpötilaa. Seinään ruuvattu mittari on laitettu kuumimmalle paikalle, siinä lämpötila on 110 astetta. Vastakkaisessa nurkassa on vain noin 95 astetta. Kiuas on siis keskellä huonetta. Lähellä kylmintä nurkkaa on lasinen ovi ja seinä.

Välillä käymme ulkona vilvoittelemassa. Pieni terassi on suojattu ritilällä. Viereen valmistuu uusia asuintaloja, eikä niiden asukkaille haluta antaa ilmaista käärmenäyttelyä. Saunaniekka ottaa torkut terassin penkillä. Ei kai täällä tarvitse töitä tehdä kun ei ole asiakkaitakaan. Emme ole sotkeneet pukuhuoneessa, joten ei ole saunaniekalla siivottavaa.

Tässä saunassa on 2,5 aikaraja. Se riittää meille, sillä vihdoistammekin putoavat lehdet. Pelkillä risuilla ei ole kiva vihtoa. Laitamme vihdat roskiin, peseydymme ja lähdemme syömään azerbaidzanilaiseen ravintolaan. Ravintola ei ole sama kuin eilen, vaan tällä kertaa Leila Baarissa rautatieaseman vieressä.

Aksu ja vettä Lasnamäe Keskus

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.