Tampere

Kaupinojan avantosauna Tampereella

Kaupinojan sauna on toinen Tampereen tunnetuista yleisistä avantosaunoista. Tie vie sinne UKK-instituutin parkkipaikalta metsän läpi mäkistä polkua pitkin. Polku on kauniisti valaistu puissa olevilla lampuilla.

Ensimmäisenä vastaan tulee isot halkopinot. Tällaista oli Hakaniementorilla ja Karhupuistossakin vielä 1950-luvulla. Täällä Kaupissa ei vain ole kerrostaloja lämmitettäväksi. Näillä puilla lämmitetään saunaa! Puut on talkoilla tehtyjä. Puita poltetaan reilu motti päivässä, mutta talkoita pidetään vain kerran kuussa. Ahkeria talkoolaisia.

Hirsirakennus kierretään rannan puolelle ja yhdestä ovesta käydään sisällä maksamassa pääsymaksu. Sitten takaisin ulos. Kävelen uimareiden seurassa lämmitettyä mattoa pitkin miesten pukuhuoneen ovelle. Seinillä on naulat. Keskellä pukuhuonetta seisovat samanlaiset isot naulakot kuin peruskoulussakin. Yhdellä seinällä on 50 lokeron lokerikko, johon arvotavarat voi jättää.
Halkopinoja saunalla
Riisun vaatteeni ja seuraan, mitä muut miehet tekevät. Yksi mies menee jostain ovesta uimahousut kädessään. Täällä siis ei tarvitse pukea uimahousuja pukuhuoneessa. Seuraan miestä ja pääsen suihkuhuoneeseen. Suihkun jälkeen laitan housut jalkaan ja astun toisesta ovesta ulos. Ulkoilmaan en joudu, vaan jonkinlaiseen kapeaan käytävään, joka kiertää löylyhuonetta.

Löylyhuone on tiilistä rakennettu huone, joka sijaitsee tämän hirsirakennuksen sisällä. Tiilisaunan ja ulkoseinien (ja pesuhuoneiden) välissä kiertää tämä kapea käytävä ikäänkuin puskurina kuuman ja kylmän välillä. Astun saunan ovelle. Oveen kiinnitetyssä kyltissä lukee ”saunassa käytettävä rappusia”. Mitähän se tarkoittaa? Olen juuri tarttumassa kahvaan kun vieressä oleva nainen neuvoo hakemaan alustan. Kävelen käytävää ja naisten pukuhuoneen oven vieressä onkin telineessä soikeiksi sahattuja vanerilevyjä. Ei kai näitä nimitetä rappusiksi? Otan levyn mukaani ja menen saunaan.

Täälläkin kiuas on oven vastaisella seinällä. Lauteet ovat vasemmalla ja oikealla. Lauteilla on ehkä neljä tasoa. Ihmisiä istuu ylhäällä ja alhaalla. Ylälauteella on tilaa ja syystäkin. Kävelen ylälauteelle rappusia pitkin. Lauteet eivät siis ole yhtenäiset vaan kummatkin lauteet on jaettu rappusilla kahteen osaan. Näin ei tarvitse loikkia lauteiden tasolta toiselle vaan voi sopivin askelin nousta ylös.

Kiuas on iso. Kiviä on näkyvillä ehkäpä kaksi neliömetriä. Kiuas voidaan sulkea luukulla. Näin saadaan lämmitysaika lyhyemmäksi. Se kyllä kannattaa, sillä kiukaassa on 800 kiloa kiviä. Halkoja menee motti päivässä ja usein enemmänkin. Tässä saunassa voi löylyä heittää vaikka kilpaa, sillä löylynheittäjiä on kaksi. Kiukaan kummallakin puolella on ylälauteella vesiastia ja pitkä löylykauha. Seinässä on vesihana, joten löylyvettä ei tarvitse kantaa mukanaan.
Kaupinojan uimareita
Tässä saunassa on monella saunojalla hattu päässä. Joukossa on hienoja huopahattuja, mutta monella on myös pipo. Yhdellä miehellä on hieno hattu ja häneltä tiedustellaan sen alkuperää. Mies ei tiedä, mistä vaimo on hatun hankkinut. Koska huopaisessa stetsonissa on Harley Davidsonin logo, kuvittelen sen olevan amerikkalainen saunahattu. Käyn hakemassa oman hattuni repustani, etten erottuisi porukasta.

Ymmärrän kyllä, miksi ylhäällä on vapaita istumapaikkoja. Käyn istumaan kiukaan viereen ja laitan löylyä. Jostain kuuluu huuto ”tule tänne, täällä on löylyä”. En tiedä, onko huuto minulle tarkoitettu, mutta siirryn heti kuumimmalle paikalle kauimmaksi kiukaasta. Siihen vapautui paikkoja. Otan hatun päästä ja nostan itseni oikein ylös. Kyllä täällä saisi enemmänkin löylyä olla. Onneksi saunaseuran hallituksen pipopäinen jäsen laittaa lisää.

Istun saunan edessä penkillä ja seuraan ihmisten menoa. Nuori mies kävelee vaatteet päällä ja jalassaan turkoosit muovikengät. Muistattehan vielä nuo muutama vuosi sitten muodissa olleet C-kirjaimella alkavat sandaalit? Hän kävelee käytävää takaovelle, jossa lukee Henkilökunta. Ovesta pääsee kuitenkin ulos. Hän ottaa turkoosit jalkineet jalastaan ja laittaa tilalle samanlaiset vihreät sandaalit. Sitten hän astuu ulos. Hän onkin saunaniekka ja meni laittamaan puita pesään. Kun hän palaa tästä samasta ovesta, hän vaihtaa vihreät jalkineet takaisin turkooseihin. Täällä on henkilökunnalla varusteet kunnossa!

On aika lähteä kohti rautatieasemaa. Pysähdyn vielä lukemaan ilmoitustaulua. Yli 4000 kävijää joka kuukausi! Ei ihan jokainen yleinen sauna saa tällaisia lukuja.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.