Tampere

Rauhaniemen kansankylpylän saunat

Rauhaniemen Kansankylpylä on avattu vuonna 1929 ja sauna sinne saatiin vuonna 1957. Tätä ei siis ole rakennettu yleiseksi saunaksi, vaan joksikin muuksi vesirentoutuspaikaksi.

Matala kylpylärakennus koostuu useista siivistä. Rakennus on niemessä, joten sinne pääsee vain yhdestä suunnasta. Sisäpihalta katsottuna rakennus näyttäisi olevan U-kirjaimen muotoinen ja muodostaa siis kolmelta suunnalta näkösuojatun alueen. Tulosuunnan siivessä on lipunmyynti. Astun sisään pieneen, noin neliömetrin kokoiseen eteiseen. Maksan luukusta pääsymaksun ja jätän pienimmät arvotavarani säilöön. Palaan ulos samasta ovesta mistä tulin sisäänkin.
Rauhaniemen kansankylpylä
Yhdellä siivellä on useita ovia. Yhdestä ovesta pääsee miesten pukuhuoneeseen. Täälläkin joudun pieneen eteiseen. Vasemmalle pääsee wc-tiloihin ja oikealle pukuhuoneeseen. Pukuhuone on suorakulmainen ja seinillä on nauloja. Löydän vapaan naulan, johon alan ripustaa vaatteitani. Tässä pukuhuoneessa puetaan myös uimahousut jalkaan. Saunaan on käynti ulkokautta, joten on pakko palata ulos ainoasta ovesta.

Ensin suureen saunaan. Ulko-ovesta päästään eteiseen. Eteisessä on kolme koppia, jotka näyttävät wc:n eriöiltä. Ovien takaa ei löydy wc-istuimia vaan suihkut. Kahdessa kopissa on yksi suihku ja yksi koppi on tehty pariskunnille, siellä siellä on kaksi suihkua. Suihkussa käydään ovi kiinni. Kopit ovat aika tarpeettomia, sillä suurin osa varmaan käy suihkussa uimahousut jalassa.

Tästä eteisestä vie myös ovi saunaan. Sauna on pitkulainen. Ovea vastakkaisella seinällä on iso kiuas. Kolmiportaiset lauteet ovat kummallakin puolella. Lauteet ovat täynnä. Ylimmällä lauteella istuu 15 saunojaa molemmin puolin. Monet saunojat istuvat joko alimmalla tasolla tai sitten keskimmäisellä tasolla toisten jaloissa.
Ohjeita miehille
Löydän jostain oman paikkani. Tajuan olevani löylynheittäjän paikalla. Iso sininen muoviastia on täynnä lämmintä vettä. Metrisellä kauhalla kaadan sitä kiukaalle. Kuuluu rätinää ja pauketta. Muuten kiukaasta kuuluu vain öljylämmittimen humina. Sisään tulee nainen, joka tarttuu kauhaan ja alkaa lyödä löylyä. Ylälaude alkaa tyhjentyä. Saan paikan kiukaan vierestä aivan lauteen päästä. Välissä taitaa olla jonkinlainen tiilimuurikin, joten tähän ei löyly tule. Äskeinen nainen istuu kolmantena päästä lukien ja juuri hänen kohdallaan on tuo löylykauha. Hän pitää saunojat löylyssä.

Saunojia on täällä todella paljon. Yhtäaikaisesti lauteilla oli ehkä 50 talviuimaria ja ulkona lisää. Polku avantoon on jaettu kaiteella kahtia. Liikenne on oikeanpuoleista ja avantoon kuljetaan jonossa. Tämä vasta on tehokasta saunomista!

Ulkona on saunan oven vieressä seinään kiinnitetty lokerikko. Lokeroissa on vesipulloja, kaljatölkkejä ja olisiko joku pullo vahvempaakin. Lokerikon päälle ovat saunojat laittaneet korkeampia vesipullojaan. Toisella seinällä on sähkögrilli, jossa saunojat grillaavat eväsmakkaroitaan.
Rauhanienen lipunmyynti
Täällä on myös toinen sauna. Se on pienempi, neliön muotoinen. Kiuas on oven vieressä omassa syvennyksessään. Kolmiportainen laude kiertää seiniä. Ylälauteelle mahtuu 16 istumaan. Täällä saan istumapaikan vain alalauteelta. Löylyt ovat miedot ja tämä onkin tarkoitettu lapsille.

Menen takaisin isoon saunaan. Hetken odottelun jälkeen saan paikan ylälauteelta oven vierestä. Kyllä tänne löylyä tulee! Saunassa on monenlaisia ihmisiä ja yllättävän paljon nuorisoa. Melu ja puheensorina täyttävät saunan. En saa selvää keskustelusta, mutta saan sen käsityksen, että täällä puhutaan eri kieliä. Kuvitelmani siitä, että tässäkin paikassa vanhin saunoja toimisi keskustelun puheenjohtajana, on osoittautunut vääräksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.