Helsinki

Mitä saunominen maksaa?

Käyn yleisessä saunassa kaksi kertaa viikossa. Näin olen tehnyt vuodesta 1999 lähtien. Pidän menoistani tarkkaa kirjanpitoa. Tiedän vuosien takaa, mihin olen rahani käyttänyt.

Aloin käydä säännöllisesti Helsingin yleisissä saunoissa vuonna 2008. Tällöin Helsingin yleisissä saunoissa saunominen maksoi alle kympin. Kotiharju oli saunoista kallein, sinne pääsylippu oli 9 euroa. Arlan hinta oli kahdeksan ja Hermannin hinta seitsemän euroa.

Tästä hinnat alkoivat vähitellen nousta. Näistä kolmesta kallein on tällä hetkellä Arla. Sinne pääsymaksu on 14 euroa. Se ei kuitenkaan ole kaupungin kallein sauna. Kulttuurisaunan pääsylippu maksaa 15 euroa.

Kymmenessä vuodessa Arlan ja Hermannin saunojen pääsyliput ovat kohonneet yli 70 prosenttia. Kotiharjun sauna on korottanut lippunsa hintaa vain 45 prosenttia. Kulttuurisaunan pääsymaksu on pysynyt samana vuodesta 2013 (eli saunan avaamisesta) lähtien.

Tilastonkeskuksen rahanarvokerroin vuodelle 2008 on 1,11. Silloisen kalleimman saunan, Kotiharjun yhdeksän euron hinta vastaisi nykyrahassa 10 euroa. Nykyinen hinta on kuitenkin 13 euroa. Muut hinnat eivät ole kohonneet yhtä paljon: esimerkiksi vuokrani on noussut vuodesta 2011 vain 14 prosentilla.

Mielestäni saunamaksujen jatkuva korottaminen ei ole tähän mennessä ollut välttämättä huono asia. Niin pitkään kun saunat eivät tuota omistajalleen kunnollista elantoa, on saunamaksuja voitava korottaa. Suomessa tietääkseni kukaan saunanpitäjä ei vielä aja Mersulla. Silloin ennen (esimerkiksi 1940-luvulla) eivät saunamaksut olleet näin korkeat, mutta myös asiakkaiden käyttäytyminen oli toista. Saunassa viivyttiin tunti tai vähän yli. Asiakkaita oli koko ajan jonoksi asti. Kävijämäärä oli siis moninkertainen.

Vuodessa saunomiseen on mennyt rahaa vaihtelevasti. Vuonna 2012 selvisin 432 eurolla. Vuonna 2017 käytin yleisten saunojen pääsymaksuihin Helsingissä 533,50 euroa. Korotusta viidessä vuodessa 23 prosenttia. Onko tämä paljon vai vähän? Saunallisesta asunnosta olisin helposti maksanut saman verran lisää vuokraa, päälle vielä sähköt. Ja olisinko omassa saunassa saanut saunoa näin hyvässä seurassa? Olisi jäänyt tämä blogikin kirjoittamatta, jos vain kerrostalon saunassa saunoisin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.