Helsinki

Teltta pystyssä! Sekasauna Helsingin Lapinlahdessa

Lapinlahden sairaalan pihalle on pystetty telttasauna. Teltta on venäläinen armeijan tulenjohtoteltta. Teltassa tulta ja löylyä johtaa pitkäpartainen saunaniekka. Hän perii jokaiselta löylyttelijältä kahdeksan euron pääsymaksun.

Vaatteita ei tarvitse jättää lumeen. Sairaalassa on on yksi pieni huone varattu pukeutumista varten. Sinne voi jättää vaatteet ja muut tavarat. Mukaan saunaan voi ottaa tossut ja pyyhkeen. Pyyhkeen voi ripustaa saunan sisällä olevaan naulakkoon. Sairaalassa pukuhuoneen vieressä on myös suihku ja käymälä.

Sauna on iso, kooltaan ehkä noin 20 neliömetriä. Korkeutta on riittävästi. Lauteetkin ovat korkeat. Täällä ei tarvitse valittaa, että pään ja katon väliin jää liikaa tilaa. Löylyä antaa kaksi kiuasta. Niihin käy saunaniekka tasaisin väliajoin laittamassa puita pesään ja vettä kiville.

Savu nousee telttasaunasta Katto korkealla Saunaniekka keskittyy työhönsä

Niin kuin kaikissa saunoissa, on tässäkin omat sääntönsä. Niitä ei ole esillä, vaan saunaniekat kertovat ne suullisesti tarpeen mukaan. Periaatteisiin kuuluu, että säännöillä on myös perustelut. Kuulin säännöistä kaksi, ja tässä ne ovat:
1. Vain henkilökunta käyttää kiuasta. Henkilökunta säätelee löylyn määrää ja siten takaa, etteivät kiukaat yht’äkkisesti kylmene. Ethän siis koske löylykauhaan.
2. Ei mitään juomia tai pulloja telttaan. Jotta kaljapullon omistajia ei syrjittäisi, koskee tämäsääntö aivan kaikkia juomia. Ei siis kivennäisvesitölkkiäkään saunaan eikä pahvista pillimehupurkkia.

Saunan edessä on hakkuupukki ja kirves. Norjalaisen Lars Myttingin (hänen mainiota kirjaansa polttopuista saa kirjakaupoista suomeksikin) mukaan kirves on primitiivisimpiä työkaluja, joita ihminen käyttää. Kirvestä siis varmaankin käyttävät vain apinamiehet. Saunaniekka hakkaa kirveellä polttopuusäkkejä auki ja välillä klapeja pieniksi. Eräs toinen mies vei kirveen mukanaan mereen. Siellä hän apinan raivolla hakkasi umpeen jäätyneen avannon auki. Suuret kiitokset!

Kirves mukaan saunalta Kirveen kanssa avannossa Avannon vesi on kylmää Mursut avannossa

Sauna on auki juhannukseen saakka perjantaisin ja lauantaisin kello 15-20. Pääsymaksu 8 euroa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.