Helsinki

Uunisaaren saunassa

Uunisaaret – eteläinen ja pohjoinen – sijaitsevat Merisatamassa Helsingin edustalla. Kesällä niihin pääsee veneellä, talvella ponttoonisiltaa pitkin. Saaressa toimi kauan kauan sitten Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy:n vernissatehdas. Punatiiliset teollisuusrakennukset olivat pitkään käyttämättömiä, kunnes ihan viime vuosituhannen lopulla nämä suojellut rakennukset remontoitiin ravintola- ja saunakäyttöön. Saaressa toimii siis ravintola ja sen sauna.

Kesällä sauna on lämmin tilauksesta. Siis vain ryhmille ja vain tilauksesta. Ei kuulosta hyvältä. Talvisin sauna on myös auki tilauksesta, mutta sunnuntaisin myös yleisölle. Kuulostaa jo paljon paremmalta. Siis sunnuntaisin saunat ovat lämpiminä kello 12-15.

Saunoja on kaksi, toinen miehille ja toinen naisille. Molemmat saunat ovat samassa ikivanhassa tiilirakennuksessa. Tänään sauna 1 oli naisille ja sauna 2 miehille.

Ykkönen on saunoista pienempi. Pesuhuone on iso ja siinä on kaksi korkeaa ikkunaa, jotka tuovat mukavasti valoa peseytymiseen. Sisällä on kuitenkin niin hämärää, etteivät ulkona kyttäävät miessaunojat pääse kyttäämään peseytyviä naisia. Ikkunoiden edessä on lepotuolit, joissa väsyneet saunojat voivat levätä. Kyllä, kerrankin pesuhuoneessa on mukavat lepotuolit. Löylyhuone on pesuhuoneen nurkassa eikä sinne ole ikkunaa. Ovi on kulmassa. Siinä nousee portaat lavolle. Pukuhuoneessa on pehmustetut istuimet.

Sauna 2:n pesuhuoneeseen on vain yksi ikkuna. Pesuhuoneesta puuttuvat istuimet. Korvauksena tästä on saunassa iso ikkuna näyttämässä valoa portaisiin. Heti oven edestä nousee kahdeksan askelmaa isolle lavolle. Lavolla ei ole ikkunaa eikä räppänää, joten sinne ei tule kovasti valoa. Kiuas on ovesta vasemmalla, mutta kaiteen takana ja niin kaukana, ettei palovamman vaaraa ole.

Lavoa kiertää laude U:n muodossa. Lauteille mahtuu mukavasti istumaan 10-12 isoa miestä, mutta Sompasaunatyyliin saunojia mahtuisi varmasti 20-30 (tässä mittaustavassa on yksi sääntö: joka saunojalla pitää olla molemmat pakarat lauteilla). Lisäksi lavolla on lauteiden välissä ja edessä pinta-alaa varmasti neljä neliömetriä, joten ruuhka-aikaan siinäkin voisi istua. Lapsille ei sovi leikkiminen lavolla, sillä kaide on niin korkea, että sen alta mahtuisi tipahtamaan lattialle tai kiukaalle. Lavi on melkein kahden metrin korkeudessa.

Tänään saunojia oli paljon. Jossain vaiheessa laskin saunassa käyneen kahdeksan miestä. Kävin saunomisen aikana kolme kertaa avannossa ja siinä haastattelin naisuimareita. He kertoivat, että naisia on vähintään yhtä paljon. Myöhemmin saunaan tuli vielä lisää miehiä, joten yhteensä meitä taisi olla 12. Löylyissä ei tullut ahdasta vaan kaikille oli aina istumapaikka. Pukuhuoneeseenkin olisi vielä mahtunut, kun olisi tiivistetty. Terassilla ei oikein kukaan halunnut istua, sillä joka paikassa oli märkää lunta.

Löylyä ei voi saunassa kehua. Päällimmäiset kivet olivat koko ajan märkiä ja ehkä hieman viileitä. Puolet miessaunojista oli ulkomaalaisia, joten heille löyly ehkä olikin sopivaa. Suomalaiset miehet kaipasivat enemmän löylyä. Ehkä saunan lämmityksen olisi saanut aloittaa aiemmin? Tai polttimen tehoa olisi voinut lisätä. Sauna taitaa olla öljylämmitteinen, sillä miesten puolella kuului koko ajan kauhea humina.

Saunan hinta on 15 euroa. Onhan se paljon, mutta hintaan kuuluu juoma ja makkara. Juomaksi saa olutta, siideriä tai puolen litran muovipullon limua. Tietysti vain yksi pullo juomaa saunojaa kohden. Makkara tarjoillaan paperissa ja siihen saa ottaa lisäksi sinappia ja ketsuppia. Pyyhe kuuluu hintaan, joten omaa ei tarvitse ottaa. Mukaasi tarvitset vain muut saunavarusteet. Uimavaatteet tarvitsee avantoon – luulen, etteivät ruokailijat haluaisi nähdä alastomia uimareita.

Uunisaaressa pääsee avantoon myös ilman saunaa. Liittymäll uimaseuran jäseneksi ja maksamalla mukavan 150 euron maksun saa uida talvisin ilman saunaa. Kesällä saaressa on hyvä hiekkaranta.

Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy
Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy
Ville ja Erik. Kumpi on kumpi?
Ville ja Erik. Kumpi on kumpi?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.