Viro

Paldiski Linnasaun

Juna vie meidät tunnissa Tallinnasta Paldiskiin. Paldiski oli neuvostoajalla suljettu sotilaskaupunki, jossa koulutettiin ydinsukellusveneiden miehistöä. Jäljellä tästä ajasta on mm. kaksi sarkofageihin pakattua ydinreaktoria ja entinen sotilassauna, joka toimii kaupungin yleisenä saunana.

Kävelemme asemalta saunaan kaupan kautta. On kaunis ilma ja saunan edessä seisookin miehiä vilvoittelemassa pyyhkeet päällään. Sauna edustaa tyyliltään stalinistista uusklassismia. Astumme pienestä ovesta isoon aulaan. Tiskin takana on nainen myymässä lippuja. Ostamme liput ja vihdat. Meille puhutaan selvää viron kieltä. Kun lähdemme tiskiltä kohti pukuhuonetta, huutaa nainen peräämme venäjäksi ja kysyy, onhan meillä tossut mukana. No toki meillä on tossut, emme ole ensimmäistä kertaa saunomassa!

Tilavassa pukuhuoneessa on lastulevystä tehdyt kaapit. Kaapeissa ei ole lukkoja ikinä ollutkaan. Seinät ovat paneloitu, joten yleisen saunan kolkkoa betonitunnelmaa ei täällä ole. Tavarat kaappiin ja löylyyn.

Pesuhuone on tilava. Penkkejä on kai kymmenkunta ja suihkuja kaksi. Iso oviaukko vie meidät pimeään huoneeseen, josta on puinen ovi pieneen saunaan. Saunan lauteet ovat porrasmaiset. Tasoja on noin viisi. Lauteille mahtuu istumaan 5-6 isoa miestä, mutta vihtomaan pystyy kerrallaan korkeintaan viisi. Sähköistetty kiuas on nurkassa ja rajattu kaiteella. Pieni kiulu löylyvettä on kaiteen päällä lämpenemässä.

Yritän kysellä, millä kielellä keskustelua täällä pitäisi käydä. Vastaus on vain ’tak i tak’. Keskustelu on varsin vaitonaista. Löylyvesi loppuu ja lähden hakemaan lisää. Palatessani miehet pyytävät lyömään kolme kauhallista. Laitan sen ja lähden jäähylle. Aksun kertoman mukaan löylyä ei ollut tullut, ja miehet olivat joutuneet kokeilemaan tuomani veden lämpötilaa; he kun pelkäsivät minun tuoneen kylmää vettä!

Teille voin kertoa, mitä pesuhuoneessa tapahtui löylyvettä hakiessani. Otin astiaan toki kuumaa vettä, mutta laitoin hieman kylmää sekaan, ettei kukaan polttaisi itseään kiulun kanssa. Heti kun koskin kylmävesihanaan, juoksi luokseni heti mies sanoen ”net, net, net”! Kylmää vettä tuli siis kiuluun vain vähäsen.

Tässä saunassa ei ole käyntiä käymälään pukuhuoneesta, vaan sinne joutuu kulkemaan eteisen kautta. Tälläkään kertaa en löytänyt wc-kopin valokatkaisijaa, joten olin pimeässä. Oveen oli kiinnitetty tuloste, jossa oli viisi kiellettyä asiaa: paperin laittaminen pönttöön, pöntöllä kyykkiminen, koiratyyliin nelinkontin pissaaminen, oksentaminen ja pilkkiminen. Sallittua oli vain pöntöllä istuminen. Vähän vastaava kuva oli mediassa Sotshin olympiakisojen aikaan.

Vaitonaiseen keskusteluun saadaan vauhtia Valerin saapuessa. Istun ulkona vilvoittelemassa matalalla penkillä vain pyyhkeeseen verhoutuneena. Tässä asennossa saattavat kulkuset näkyä, mutta eipä ole ulkopuolisia paikalla eikä tielle saakka näy. Saapuu mies, joka aloittaa kanssani keskustelun venäjäksi. Hänen mukaansa naiset kyttäävät alastomia miessaunojia. Kyselen, missä nämä naiset ovat kun minä en heitä näe. Mies sanoo, että kohta he tulevat minua katsomaan. Lupaan odottaa. Nauramme ja mies tulee minua kättelemään.

Valeri on venäläinen ja ollut töissä Paldiskin ydinreaktoreilla jo Neuvostoliiton aikana. Venäjän armeijan vetäydyttyä Viron valtio pyysi Valerin jäämään konsultiksi. Nyt hän on ansaitulla eläkkeellä ja ehtii vastailla kysymyksiini Baltian ydinreaktoreista.

Sitten keskustelu kääntyykin saunajuomiin. Kerrommme suomalaisten saunajuomista. Miehet hämmästelevät, kun meillä ei juoda votkaa saunan yhteydessä. Myöhemmin Valeri ottaa esille termospullonsa, avaa korkin ja hörppää varovasti. Taitaa olla juoma kuumaa, kun noin pienen kulauksen ottaa. Valeri tarjoaa minullekin. ”Teetä?” kysyn. Ei ollutkaan teetä vaan vahvaa aikuisten juomaa. Ilmankos Valeri maistoikin sitä noin varovasti! Valerin mukaan 100-200 gramman jälkeen ihmiset puhuvat ihan mitä tahansa kieltä.

Tässä saunassa vierähtikin monta tuntia. Suosittelen!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.