Guntis on menossa maalle, mutta ehtii lauantaina käydä saunassa aamulla. Ei se aamu kuitenkaan sitä tarkoita, että pitäisi ennen kymmentä herätä. Saunaan päästään lopulta kello 13. Ei se ihan aamua ole: pirtti on ollut jo neljä tuntia auki. Tämäkin sauna on siis Jelgavassa aivan samoin kuin eilinenkin sauna. Emme tulleet tänään junalla vaan autolla. Matkalla ohitimme Kekavan pullovesistä tunnetuksi tulleen kunnan yleisen saunan. Sekin olisi ollut auki.
Tämä Jelgavan sauna on kaupungin toisella laidalla ulosmenotien varrella. Se on hyvin piilossa ruokakaupan takana. Löydämme perille. Mitä opastaa kyltti Krievu pirts (venäläinen sauna – opi latviaa Villen kanssa). Mikähän tekee tästä saunasta venäläisen eikä latvialaista?
Talon edessä on iso parkkipaikka. Sisälle mennään pitkän sivun keskellä olevasta ovesta. Ensin tullaan kahvilaan, joka on museo vähän samaan tyyliin kuin Hermannin sauna. Tiskille maksetaan kahdeksan euroa. Olemme tulleet välivuoroon. Aamun asiakkaat ovat poistuneet eivätkä illan asiakkaat vielä ole tulleet.
Pukuhuone on koristeltu venäjänkielisin kyltein ja julistein. Esimerkiksi tunnettu neuvostoliittolainen NET-juliste kieltää alkoholin. Toinen kyltti muistuttaa tasa-arvosta kertomalla, ettei saunassa ole kenraaleita. Pukukaappien ovissa ei ole lukkoja, tai ei ainakaan avaimia. Eipähän tarvitse pelätä varkaita, kun muita asiakkaita ei ole.
Pukuhuoneesta pääsee pieneen eteiseen. Ovi oikealle vie käymälään ja vasemmalle ulos. Suoraan mennään pesuhuoneeseen. Isossa pesuhuoneessa on isot ikkunat, muutaman neliön kylmävesiallas ja kaksi suihkua. Täällä haisee, joten avaamme ikkunan.
Sauna on yllättävän pieni. Kyllä sinne neljä viisi miestä mahtuu leveästi vihtomaan. Kiuas on iso, mutta siitä on näkyvissä vain puolet. Toinen puoli on kai seinän takana piilossa. Nazarovin kiuashan tämä on. Kiuas on juuri oikea yleiseen saunaan, mutta itse sauna on mielestäni liian pieni. Tästä asiasta myöhemmin keskustellaankin saunaisännän kanssa. Minkäänlaista ikkunaa tai räppänää ei löylyhuoneessa tunnu olevan.
Menemme ulos. Ulkona ensimmäinen huone on lasista ja muovista tehty viileä huone. Sitten päästään seuraavaan koppiin. Se on oksista tehty näkösuoja. Seinässä on kilpi здесь можно курить (opi venäjää Villen kanssa – täällä saa tupakoida). Kilvessä meitä katsovat kauniisti vaatetetut ihmiset. Täällä kuitenkin saa olla ilman vaatteita.
Ulkona voi käydä. Tällöin pitää olla pyyhe päällä. Ehkä joku lähitaloista voisi meidät nähdä. Ulkona nurmikolla laiduntaa koira ja olkipukki. Koira on ihan elävä, ja sitä kävi äskettäin joku nuori tyttö katsomassa ja rapsuttamassa.
Löylyhuoneessa seinät ovat tiiltä, mutta palovammojen välttämiseksi ne on päällystetty tuppeensahatuilla lankuilla. Löylyä ei laiteta putkella, vaan oikealla kauhalla. Tällä laitettaessa pitää olla tarkkana, ettei laita kerralla liikaa. Aloitamme vihtomisen oikeaoppisesti varpaista ja etenemme kohti päätä.
Otamme kaksin kahdet tai kolmet löylyt. Sitten saunaan saadaan kolmas asiakas. Kolmas asiakas on paikallisia. Pahoittelen hänelle, etten oikein osaa latvian kieltä. Ei se mitään, ei osaa löylykaverinikaan! Kovin pitkää keskustelua venäjäksi en hänen kanssaan saa aikaiseksi, mutta hieman utelen tietoa kaupungin saunoista. Jelgavassa mahdollisesti olisi kolmaskin sauna. Se on teollisuusalueella eikä sinne ole kovin pitkä matka tästä saunasta. Kiitos tästä tiedosta, nämä auttavat sen löytämään kartalta. Ajomatkalla Jelgavan keskustan läpi näimme erään raunioituneen rakennuksen. Kysyn tästäkin. Kyllä, se todella oli entinen yleinen sauna. Lopettamisvuotta en huomaa kysyä. Kyseinen sauna ehti kuitenkin tulla tutuksi tälle löylykaverille.
Paikallinen löylymies kuitenkin antaa meille arvokkaan tiedon. Tässä löylyhuoneessa on räppänä! Se on metallia ja on lampun alapuolella hieman varjossa. Löydämme räppänän ja sen avaamme. Pesuhuoneesta mies huutaa, että tuliko kuuma. No ei, mutta ilmanvaihdosta pitää huolehtia. Latvialaiseen yleiseen saunaan ei kuulu ilmastointi löylyhuoneessa. Ai latvilaiseen saunaan? Eikös tämän pitänyt nimensä mukaisesti ollakin venäläinen sauna? Jäämme yhden kierroksen ajaksi ihmettelemään, miten pirtille tällainen nimi on annettu.
Kierrän hieman ulkona ja katselen rakennusta. Puupinoja ei näy missään. Sirkkeliäkään ei näy. Yksi ulkorakennus on, mutta siellä ehkä ovat puutarhatyökalut. Ovi on auki, mutta en pääse kurkkaamaan, sillä koira sitä vartioi.
Peseydymme, puemme vaatteet päälle ja lähdemme juttelemaan omistajapariskunnan kanssa. Tässä vaiheessa saunaan tulee useampiakin miehiä. Meillä kävi taas huono tuuri, kun jouduimme melkein kaksin saunomaan yleisessä saunassa.
Aulan kuppila on sisustettu museoksi. Takan edustalla on Leninin pää (ei aito, vaan ehkäpä kipsinen kopio) ja seinällä Stalinin kuva. Myös vanha kolikkopuhelin on seinällä. Hyllyssä on latvialaisia radiovastaanottimia, kaikki tehty VEFin tehtaalla. Saunaisäntä vaikuttaa hyvin venäläiseltä ulkoasultaan. Ehkä siihen vaikuttaa paita, jossa lukee Pietari (vai peräti Leningrad?). Pariskunta kertoo itse rakentaanensa saunan 2000-luvun alussa. Alakerta toimii saunana ja itse asuvat yläkerrassa. Sauna lämmitetään kaasulla, sillä kaupunki ei halua puulämmitystä alueelleen. Enkös juuri eilen käynyt tässä samassa kaupungissa puulämmitteisessä yleisessä saunassa?