Liepaja

Liepaja, Lacis Pirts

Edellisenä päivänä matkustin junalla Riiasta rannikolle, Liepajaan. Juna Riiasta Liepajaan kulkee vain perjantai- ja sunnuntai-iltaisin. Paluumatkan voi tehdä aamulla joko lauantaina tai maanantaina. Liepajassa voi siis viettää aikaa kokonaisen yön. Kätevää.

Lauantaina latvialaiset valmistautuvat juhlimaan juhannusta. Aatto on vasta sunnuntaina, mutta nyt on hyvä valmistautua. Torilla on vilinää ja vilskettä. Lähden etsimään saunoja. Ensimmäisenä löytyy kaupungin pohjoisosasta yleinen sauna. Se on auki miehille. Naisten päivä olisi huomenna sunnuntaina, mutta silloin sauna on kiinni juhannuksen vuoksi. Vieressä on Lauman rintaliivitehdas, mutta en nyt ehdi vierailulle.

Auki on myös kaupungin toinen sauna. Tai ei se vielä auki ole, mutta lämmittäjä on työssään. Astun sisälle ja kysyn, onko miesten vai naisten vuoro. Saunassa on kuulemma aina miesten vuoro eikä ikinä naisten. Sauna on auki myös sunnuntaina juhannuksesta huolimatta. Selvä homma: tänään kaupungin pohjoisosan saunaan ja huomenna tähän keskustan saunaan.

Kiertelen kaupunkia ja etsin kolmatta yleistä saunaa. Sitä ei löydy. On kai lopettanut toimintansa. Toisaalta rakennuskin näyttää siltä, että sauna on ollut sähkösauna. Menen neuvostoaikaa henkivään hotelliin, Livaan, ja pakkaan saunatavarani. Ensimmäinen sauna kutsuu.

Saunassa minut ottaa vastaan mies, joka ohjaa peremmälle. Pukuhuoneessa on tilaa ja kaappejakin kymmeniä. Saunassa lisäkseni on yksi asiakas. Hän viettää aikaa ulkona. Saunasta toki on pääsy ulos takapihalle halkopinojen suojaan. Alasti ei kannata mennä, sillä pyöreistä luonnonkivistä muuratussa eteisessä on valvontakamera.

Pesuhuone on iso. Latvialaiseen tapaan siellä on vanerilevyjä, joita voi löylyyn istuinaluseksi. Menen saunaan istumaan ylälauteelle vanerini päälle. Pettymyksekseni kiuas ei ole muurattu eikä kertalämmitteinen, vaan metallinen kamina. Kaikki metalli – mukaanlukien savuhormi – on vuorattu kiuaskivillä latvialaiseen tapaan. Eipähän osu löylyvesi metalliin.

Kaadan kiville pienen kauhallisen vettä ja saman tien menee selkäni kyyryyn. Voi kuinka kuuma täällä onkaan! Miten latvialaiset vihtovat näin kuumissa saunoissa? Tämähän on ihan mahdotonta. Poistun saunasta. Ei tietenkään kylmävesiallasta. Ulos takapihalle.

Käyn muutaman kerran saunassa. Ostan välillä tiskiltä Borjomia. Saunaan tulee muitakin ihmisiä juttuseurakseni. Kyselen heiltä Liepajan yleisistä saunoista. Kaupungissa tosiaan on enää kaksi yleistä saunaa, kolmas on lopettanut. Saunaan tulee aika paljonkin ihmisiä, mutta minun on aika lähteä syömään: ravintolaksi olen valinnut Barons Bumbiersin.

http://www.kyly.info/latvia/liepaja/lacis/

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.