Muuta

Saunakalja, osa 1

Juotko kaljaa saunomisen lomassa tai sen jälkeen? Tällä ohjeella teet itse maukkaan saunakaljan. Ohje on otettu ja mukailtu Jaakko Kolmosen (Jaakko Kolmonen Wikipediassa) kirjasta Jaakon kesäkeittiö (ISBN: 951-96048-5-5).

Tarvitset ruismaltaita (eli tavallisia kaljamaltaita, esim. Tuoppi-nimisiä), ruisjauhoja (kaapista löytyviä, karkeudella ei kai ole niin suurta merkitystä), vettä, sokeria ja hiivaa. Jaakon ohjeessa on lisäksi katajanoksa, mutta itse olen sen korvannut suopursulla. Säästän omassa metsässäni kasvavia katajia, ja toisten metsästä ei katajanoksia saa kerätä ilman metsänomistajan lupaa. Suopursuja saa poimia kuka vain, kunhan ei poimi niitä luonnonsuojelualueelta.
Jaakon KesäkeittiöAinekset astiassa
Sekoita 250 grammaa maltaita ja desilitra ruisjauhoja pinkissä ämpärissä. Mikä tahansa neljän litran astia toki kelpaa. Kaada päälle litra 65-asteista vettä. Fyysikon neuvo: 65-asteista vettä saat sekoittamalla kuusi desilitraa kiehuvaa vettä ja neljä desilitraa niin kylmää vettä kuin hanasta saa. Sekoita ja anna imeltyä kuusi tuntia. Minulla ei ole kelloa, joten laitan maltaat imeltymään nukkumaan mennessäni ja aamulla herätessäni on varmaan kuusi tuntia kulunut. Lyhyempikin aika riittäisi.

Muutaman tunnin imeltymisen jälkeen laitetaan astiaan katajanoksa (tai suopursu) ja kaadetaan sen päälle kiehuvaa vettä noin 2-3 litraa. Tämän jälkeen annetaan juoman hitaasti jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jäähdyttelyssä maltti on valttia, joten jos kuuma vesi lisätään juomaan aamulla, voi jäähtymistä odottaessaan käydä töissä.

Kun juoma on jäähtynyt, liuotetaan vähään veteen hieman alle desilitra sokeria ja nokare hiivaa. Kun sokeri on liuonnut, sekoitetaan liuos kaljaan. Annetaan käydä huoneenlämmössä 10-15 tuntia. Joko seuraavana aamuna tai iltapäivällä työn jälkeen on juoma valmis pullotettavaksi. Pese lasisia pulloja. Kaikkiin pulloihin tarvitset pitävän korkin. Paras tietysti on keraaminen patenttikorkki, mutta tavallinen kruunukorkkikin käy. Kruunukorkin väri on makuasia, mutta omani ovat vihreitä ja kullanvärisiä, sillä pinkit ovat päässeet loppumaan.

Monesti suositellaan, että käytettyjä juomia pullotettaisiin myös pikkupulloihin (kuvassa 2 dl pulloja), joita voisi korkata ensin ja maistella, josko juoma olisi jo kypsää. Se on tarpeetonta, sillä tällä reseptillä onnistut aina eikä juoman kypsyyttä tarvitse kokeilla. Pikkupullo on kuitenkin kätevä silloin, jos haluat noudattaa Jaakko Kolmosen ohjetta raikkaan ja poreilevan kesäjuoman saamiseksi: ”kaada lasiin samaan aikaan kaljaa ja kivennäisvettä.” Sopiva kerta-annos tulee pikkupullosta kaljaa ja samasta määrästä vichyä.

Pullottamisen jälkeen anna juoman jäähtyä 2-3 vuorokautta. Jäähdyttämiseen voi käyttää maakellaria, viileäkaappia tai vaikka jääkaappia. Juoma on valmista nautittavaksi!
KaljapullotValmista kaljaa
Jaakon kesäkeittiössä -kirja on muuten saunanystävälle muutoinkin sopivaa luettavaa; kirjan ensimmäinen resepti on ohraryynipuuron tekeminen kertalämmitteisessä kiukaassa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.