Ida-Virumaa Narva

Narva-Jõesuu saun

Narvassa ollaan. Pari päivää olin kipeänä enkä päässyt saunaan. Nyt olen terve ja sauna kutsuu. Aamulla ajamme bussilla Narva-Jõesuun rantakaupunkiin. Bussimatka maksaa peräti 0,89 euroa.

Sauna on oma rakennuksensa joen rannalla. Tyyliltään se edustaa stalinistista klassismia. Sauna on toiminut 1950-luvulta lähtien. Remonttia ei pahemmin ole tehty, mutta nyt muutamia ikkunoita on vaihdettu. Aksu tutki uusia ikkunoita ja totesi, että työn laatu on onneton. Vaikka ikkunat on vaihdettu, niistä varmasti vetää. Muistakaa, että uudet ikkunat eivät takaa energiansäästöä, jos työ on huolimatonta! Saunatlojen osalta ikkunoita ei ollut vaihdettu.

Sisäänkäynti löytyy rakennuksen takaa joen puolelta. Astumme sisälle pieneen huoneeseen. Nainen, joka myy lippuja, nuokkuu pöytänsä takana. Tervehdin häntä venäjäksi. Sauna todellakin on tänään auki miehille. Ostamme liput ja viimeiset kaksi vesipulloa saunasta.

Pukuhuoneessa on 24 kaappia. Ovissa on lukot, mutta ei avaimia. Erillisen kabinetin puolella on muutama naula lisäksi. Kerrallaan ihmisiä mahtuu siis saunaan kolmisenkymmentä. Aikaisemmin saunassa on ollut erilliset osastot miehille ja naisille, mutta nykyisin on vain yksi osasto. Naiset saunovat perjantaisin ja miehet lauantaisin.

Pesuhuone on kompakti. Suihkuja on kaksi. Ensimmäinen on automaattisuihku. Ihmettelen hetken, miksi vettä ei tule. Toinen mies näyttää anturin paikan. Vien käteni anturin eteen ja johan alkaa vettä virrata. Toinen suihkuista on tutumpi malli, jossa vettä saa hanasta kahvaa nostamalla.

Löylyhuoneessa on iso kiuas etuoikealla. Pinta-alaa kiukaalla on pari neliötä. Vasemmalla on vastakkaiset lauteet. Toisen puolen lauteet ovat toista korkeammat. Saunassa aloitetaan taas lämpötilan arvuuttelu. Aksun arvaus on 90 ja minun sata. Alkuasukas arvelee lämpötilaksi 110. Haen mittarini. Kuumimmas kohdassa se näyttää 105 astetta. Kuumin kohta oli seinällä aika lähellä kiuasta. Muualla lämpötila jää vähän sadan alle.

Löylyistä nautitaan. Täällä ei aikarajaa ole. Uimaan en uskalla, sillä olen ollut hieman kipeänä. Uimassa pitääkin olla erittäin varovainen, sillä jos joen keskilinjan ylittää, ammutaan (ihan oikeasti)! Toisella puolella jokea on Venäjä. Eikä tämä ole leikin asia!

Aksu jatkaa saunomista ja itse lähden haastattelemaan lipunmyyjää. Hän on jälleen nuokkumassa pöytänsä takana. Kerron hänelle, että soitin kaupungille ja kysyin saunan puhelinnumeroa, mutta sitä ei tiedetty. Nainen totetaa, ettei puhelinta ole. Kerron vielä, että sain Narva-Jõesuun kaupungilta sähköpostiosoitteen saunaan ja lähetin osoitteeseen viestinkin. Naisen toteamus on tyly: ”Vastausta et saanut”. Aivan! Tällaista palvelua on nyky-Virossa jo vaikea saada. Sähköpostiosoitekin oli jotakin tyyliin hot girl mail ru.

2 comments

    1. Moi,
      Onhan toki. Sain aikaiseksi lisätä Narvan sivustolle http://www.kyly.info joten sieltä löytyy kartta ja aukioloajat. Lataa kaikki Narvan saunojen sijainnit myös Google Mapsiin sivuston linkistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.