Riga

Riga, Balta Pirts

Keskiviikkona jouduin sitten Balta Pirtsiin. En enää osaa sanoa syytä tälle. Ehkäpä vallinneet olosuhteet minut sinne ajoivat. Sen muistan, että aamusella kävin katsomassa Martina iela -kadun saunan ovelta aukioloajat. Ne lukivat vain latviaksi, joten jouduin ohikulkijalta pyytämään apua tekstin tulkinnassa. Tuon jälkeen opettelin viikonpäivät latviaksi.

Ovesta astuin lipunmyyntitilaan. Tiskin takana oli nuori mies, joka puhuu englantia. Baari oli kiinni, joten hän neuvoi ottamaan omat juomat mukaan. Vastapäätä oli pieni kauppa, josta hain vesipullon.

Pukuhuone oli iso. No latvialaiseen tyyliin ne ovat tilavia. Pukuhuone oli kunnolla vastikään remontoitu. Ei mitään vikaa missään. Pesuhuone oli myös tilava. Seinää kiersi kivinen penkki. Täällä remontit oli tehty tyylillä ja rahalla. Kivet ja laatat olivat värikkään, laadukkaan ja kalliin tuntuisia.

Pesuhuoneesta oli käynti altaaseen. Allas oli poikkeuksellisen suuri – siinä mahtui jopa uimaan. Pituutta altaalla oli varmaankin kymmenen metriä. Vesi taisi olla liian lämmintä, jos kerran uinkin. Pesuhuoneesta oli käynti myös höyrysaunaan. Vierailin myös siellä vaikka en höyryn ystävä olekaan. Höyryä oli kuitenkin paljon. Toista kertaa en kuitenkaan menisi.

Ja itse asiaan eli saunaan. Löylyhuone oli pieni. Puolet tilasta vei muurattu kiuas. Löylyä ei kovasti laitettu. Lauteet olivat vain isot portaat. Portaissa oli ehkäpä kuusi tasoa ja ylhäällä lisäksi isompi taso. Portailla oli leveyttä sen verran, että kaksi miestä mahtui joka tasolla kunnolla vihtomaan. Ei siis mikään iso sauna.

Ihmiset istuivat portailla vihtomassa. Lauteet olivat täynnä, sillä sauna oli selvästi alimitoitettu verrattuna pukuhuoneeseen. Pukuhuoneessa paikallinen kommunisti paasasi propagandaansa venäjäksi. Joka saunassa pitää olla yksi mies, joka tietää kaikesta kaiken.

Kokonaisuutena sauna on kallis ja keskinkertainen. Tämä ei ole se sauna, jotta ensimmäisenä suosittelisin Riikaan matkustaville turisteille. Kuitenkin se on lähimpänä keskustaa. Jos muita vaihtoehtoja ei ole, ei tätä saunaa kannata vältellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.