Riga

Riian saunoja etsimässä

Herään Tallinnassa halvassa hostellissa Tarton maantien varrella. Kerään tavarani ja kävelen Keskustorin suuntaan. Torin vierellä on ravintola Näm-Näm, jossa syön aamiaiseksi munakkaan. Kävelen linja-autoasemalle. Asema on remontissa, joten kahvilaa ei ole eikä aamiaista tarjota. Ulkona on R-kioski, josta ostan juomaa matkalle. SimpleExpressin bussi kohti Riikaa lähtee kello 10.00.

Saavun Riikaan kello 14.30. Vien tavarat majapaikkaan ja menen syömään läheiseen armenialaiseen kellariravintolaan nimeltä Akhtamar. Plovia ei tarjota, kun ei ole sesonki nyt. Tilaan jotain muuta. Sitten alkaakin saunojen etsiminen.

Ensimmäiseksi etsin pysäkin, josta pääsee Moskovankadun ratikkaan. Ensin odotan raitiovaunua numero 3, sillä sekin menee samaan suuntaan. Valitettavasti kolmonen kulkee kerran tunnissa eikä edes joka tunti! Kummaa joukkoliikennettä. Vaihdan pysäkkiä, ja menen raitiovaunulla numero 7, joka kulkee ruuhka-aikaan peräti yhdeksän kertaa tunnissa.

Ratikassa seuraan talojen numeroita. Etsin numeroa 254. Jään pois pysäkillä nimeltä tirdzniecības centrs eli kauppakeskus. Pysäkin edessä on siis Maxima-ruokakauppa ja Klondaika-ravintola. Selvä, kauppakeskushan tämä on. Ratikkalinjan päätepysäkki on muuten nimetty siellä sijaitsevan ostoskeskuksen mukaan.

Sisäpihalta, rakennuksesta numero 9, löydän Alparsin saunan. Avaan oven. Sisällä nainen kertoo, että tänään on naisten päivä. Miehiä ei oteta lauteille. Nainen kehottaa tulemaan seuraavana päivänä. Hukkareissu, mutta eteenpäin. Tuolloin en vielä tiennyt, että Riiassa ei käytännössä ole miehille avointa saunaa tiistaisin. Enkä tiennyt vielä kaikkia Riian saunoja. Ainoa, jonka sijainnin muistin, oli Balta Pirts. Sinne! Mutta kiinnihän se oli tiistaina. Menin sitten hotellin ja otin kuuman suihkun.

Mitä tästä opimme? Selvitä aukioloajat ennen lähtöä. Soita saunaan ja kysy, oletteko auki. Ja jos et tee niin, ota mukaasi saunojen sijainnit. Näin voit listasta katsoa seuraavan saunan eikä tarvitse lähteä toiselle puolelle kaupunkia vain sillä perusteella, ettei muista muiden osoitteita!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.