Riga

Riika, Jauna Pardaugavas Pirts, Bauskas iela

Majapaikasta mukaani tempautui ruotsalainen nainen nimeltä Camilla. Hän on saunahullu, joten lähdimme yhdessä saunaan. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tapasimme. Ensimmäisenä menimme Uudelle vasemman rannan saunalle (Jaunā Pārdaugavas pirts) Bauskas iela -kadulle. Siellä oli miesten päivä, joten molemmat emme olisi päässeet sisään.

Lähdimme etsimään Kauguri ielan -kadun saunaa, jota niin hyväksi oli kehuttu Internetissä. Tuolloin en vielä tiennyt, että Riiassa ei yleensä saunassa ole eri osastoa miehille ja naisille vaan eri sukupuolet saunovat vuoropäivinä. Enkä vielä tiennyt, että tämä etsimämme sauna olisi sekasauna.

No eihän sitä saunaa löytynyt. Se on niin hyvin piilossa teollisuusalueella. Emme tajunneet jatkaa kävelyä kadun päässä olevalle tontille. Viereisestä tehtaasta tuli joku mies luoksemme kertomaan, ettei täällä mitään saunaa ole. Lähdimme pois. Opastin Camillan johonkin toiseen saunaan – en kyllä yhtään muista mihin. Itse palasin Bauskas iela -kadulle. Jouduin kulkemaan bussilla ja kahdella ratikalla sinne päästäkseni.

Sauna on aivan raitiovaunupysäkin vieressä. Viereisessä rakennuksessa toimii pelisali. Itse saunarakennus on kolmion muotoinen. Rakennuksessa on iso kahvila. Pukuhuone on iso ja kaappeja on kymmeniä. TV näyttää Putinia vastaamassa kansalaisten esittämiin kysymyksiin. Missähän maassa tällä luullaan elettävän?

Pesuhuone on kulmikas. Perällä on vateja ja vanerilevyjä. Vadit ovat vihtoja varten ja vanerilevyn päällä istutaan saunassa. Löylyhuoneessa ei käytetä vettä lauteiden jäähdyttämiseen tai muuhun oman istumapaikan huuhteluun vaan vanerin päällä istutaan ja vaneri huuhdellaan kun saunasta tullaan ulos.

Löylyhuone on korkea ja monikulmainen. Edessä on portaat lavolle. Lavoa kiertää penkki, jolla miehet istuvat vihtoessaan. Osa tietysti istuu leveillä portailla ja osa seisoo lavolla.

Kiuas on muurattu tiilistä. Leveyttä on kaksi metriä ja korkeutta saman verran. Syvyyttäkin taitaa olla kaksi metriä, mutta sitä on vaikeampi arvioida. Kivet ovat metallisen luukun takana. Luukku avataan siksi aikaa kun löylyä lyödään. Kiviä on varmasti tonneittain.

Löylyä lyödään alhaalta aina muutamia kauhallisia kerrallaan. Ylhäällä valittelen löylyn vähyyttä. Lopulta kun jään yksin, päätän laittaa 20 kauhallista löylyä! Laskeudun lavolta, avaan luukun ja otan kauhan käteeni. Löylyvedessä on kuusen oksa. Laitan 17 kauhallista ja sitten loppuu usko. Nousen lauteille nauttimaan löylyistä.

Sisään astuu kaksi miestä. He nousevat lauteille. Saman tien toinen laskeutuu alas katsomaan mittaria. Hän huutaa kaverilleen venäjäksi: ”120 astetta”. Mies jää alas istumaan. Ylös jäänyt mies istuu portaiden yläpäässä. Kun olen nauttinut aikani, lähden pois. Saman tien ylhäällä oleva mies avaa selkäni takana olleen räppänän. Tämän jälkeen miehet tulevat ulos ja hyppäävät kylmävesialtaaseen. Sauna jää tyhjilleen räppänä auki. Kummallisia saunatapoja näillä Latvian venäläisillä.

Saunasta on pääsy myös ulos terassille. Siellä miehet istuvat juomassa kaljaa ja teetä. Myös pukuhuoneessa on pöytä, jonka ääressä voi istua. Enemmän tilaa on aulassa, jossa voisi pitää jopa ruokalaa. Ehkä täältä saakin annoksia. En jää kysymään, vaan lähden syömään uzbekistanilaiseen ravintolaan.

Aukiloajat: Jauna Pardaugavas Pirts

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.